Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 6 2020

«Φορτσάρει» η Pimco σε Ελλάδα και Κύπρο

«Φορτσάρει» η Pimco σε Ελλάδα και Κύπρο

Δύο σημαντικές συμφωνίες στη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων, έκλεισε, μέσα σε ένα μήνα, σε Ελλάδα και Κύπρο ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Pimco.

Στην Ελλάδα, μετά από απευθείας διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ, θα αποτελέσει τον επενδυτή της δεύτερης τιτλοποίησης. Από όσα έγιναν γνωστά συνάγεται ότι η Pimco θα αγοράσει το ομόλογο πρώτης διαβάθμισης, που θα εκδώσει η εταιρεία ειδικού σκοπού ( SPV), στην οποία η ΔΕΗ μετέφερε ή θα μεταφέρει απαιτήσεις σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.

Η συνολική αξία των απαιτήσεων εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, ενώ το χαρτοφυλάκιο θα είναι ανακυκλούμενο. Servicer θα είναι η Q-quant εταιρεία στην οποία συμμετέχει με 20% η Pimco.

Το SPV από τις εισπράξεις, αφού πληρώσει τις αμοιβές (σταθερές και υπεραπόδοσης) του servicer, θα καταβάλει το κουπόνι (6,8%) των ομολογιών πρώτης διαβάθμισης και εν συνεχεία θα αποπληρώνει τις ομολογίες, που θα έχουν 3ετή ή 5ετή διάρκεια.

Στην Κύπρο, η Pimco υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με την Τράπεζα Κύπρου, για αγορά χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων (project Helix 2), μικτής λογιστικής αξίας 916 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ως εξασφαλίσεις ακίνητα.

Το τίμημα ανέρχεται σε 421 εκατ. ευρώ (46% επί της μικτής λογιστικής αξίας) και «σπάει» ως εξής: τα 147 εκατ. ευρώ καταβάλλονται μετρητοίς, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής και τα υπόλοιπα σε τρεις ίσες δόσεις, εντός τετραετίας από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Εφόσον επιτευχθούν προκαθορισμένοι στόχοι απόδοσης του χαρτοφυλακίου, προβλέπεται μηχανικός μεταβλητού τιμήματος (earn out).

Υπενθυμίζεται ότι η Pimco έχει περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού της Alpha Bank για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων 10,6 δισ. ευρώ και την πώληση ως του 100% της Cepal

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v