Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 31 2020

Ο άνθρωπος που άλλαξε 12 υπουργούς και το σπριντ για τις μάσκες

Ο άνθρωπος που άλλαξε 12 υπουργούς και το σπριντ για τις μάσκες

ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΦΑΣ. Δώδεκα διαφορετικούς υπουργούς είχε κατά τη διάρκεια της θητείας του ο τέως γενικός γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας που παραιτήθηκε την Παρασκευή, με την κυβέρνηση να διαρρέει πως θα αναλάβει πόστο στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο κ. Μαντζούφας, που ανέλαβε τη γενική γραμματεία ΣΔΙΤ του (τότε) υπουργείου Οικονομίας επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, έστησε στην ουσία τον θεσμό των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην Ελλάδα. Οι συνεχείς διεθνείς διακρίσεις που είχε η χώρα μας στον συγκεκριμένο τομέα (υψηλές θέσεις σε κατάταξη για το θεσμικό πλαίσιο, πανευρωπαϊκά βραβεία σε έργα ΣΔΙΤ, κ.ο.κ.) συνέβαλαν στο να είναι ένας από τους μακροβιότερους γενικούς γραμματείς.

Διαδοχικές κυβερνήσεις επέλεξαν να διατηρήσουν στη θέση του ένα στέλεχος της δημόσιας διοίκησης που προωθούσε επενδύσεις και έργα με ένα μοντέλο που είχε την καλή μαρτυρία της αγοράς. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμα και επί ΣΥΡΙΖΑ, που αρχικώς ήταν επιφυλακτικός στα ΣΔΙΤ, στο τέλος υπήρξε αγώνας δρόμου, ώστε να προχωρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα!

Και η παρούσα κυβέρνηση στράφηκε από την πρώτη στιγμή προς τα ΣΔΙΤ καθώς αρκετοί υπουργοί βλέπουν πως έτσι μπορούν να ολοκληρωθούν ταχύτερα οι διαγωνισμοί για κρίσιμα έργα.

ΜΑΣΚΕΣ-ΣΧΟΛΕΙΑ. Τρέχουν για να προλάβουν οι αρμόδιοι για την έγκαιρη προμήθεια των μασκών από τα σχολεία. Την αρχική δυστοκία στην κυβέρνηση, με την υπουργό Παιδείας και άλλους να υποστηρίζουν ότι η αγορά τους συνιστά αποκλειστική ευθύνη των γονέων, ακολούθησε η απόφαση του πρωθυπουργού για δωρεάν παροχή των μασκών σε μαθητές και δασκάλους και ένας αγώνας δρόμου άρχισε.

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ελήφθη το βράδυ της Πέμπτης 21 Αυγούστου και την επομένη, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι το κόστος για την αγορά των μασκών το αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών, που πολιτικά εποπτεύει τους δήμους, οι οποίοι νομικά είναι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

Τη Δευτέρα το πρωί, 24 Αυγούστου, η πρώτη δόση (6,2 εκατ. €) των χρημάτων της επιχορήγησης για τις μάσκες ήταν στο ταμείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Την Πέμπτη, 27 Αυγούστου, η ΚΕΔΕ έλαβε από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων τις προδιαγραφές και την ίδια ημέρα έκανε την προκήρυξη για τις μάσκες.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι προσωρινοί ανάδοχοι θα ανακηρυχθούν την προσεχή Τρίτη, με στόχο όταν ανοίξουν τα σχολεία (7 ή 14 του μήνα), παιδιά και εκπαιδευτικοί να έχουν στα χέρια τους από δύο μάσκες ο καθένας.

Το θέμα πλέον έχει φύγει από τα χέρια του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ, που, με δεδομένο τον τρόπο που λειτουργεί το δημόσιο, έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για τα… προβλεπόμενα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v