Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 30 2020

Η υψηλή άφιξη από τις ΗΠΑ στη σκιά της έλευσης Πομπέο

Η υψηλή άφιξη από τις ΗΠΑ στη σκιά της έλευσης Πομπέο

Η επίσκεψη Πομπέο είναι στο επίκεντρο της επικαιρότητας αυτές τις ημέρες, όμως δεν ήταν η μόνη... αμερικανική άφιξη στην Ελλάδα.

Στη χώρα μας βρέθηκε και ο Φράνσις Φάνον, υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ενεργειακά θέματα, ο οποίος την Τρίτη μαζί με τον Κώστα Φραγκογιάννη, υφυπουργό της κυβέρνησης με αρμοδιότητα στην οικονομική διπλωματία, επισκέφθηκαν τις χερσαίες εγκαταστάσεις της Energean στην Καβάλα, όπου και τους παρουσιάστηκε από αρμόδια στελέχη αναλυτικά η πρόταση της εταιρείας για τη δημιουργία Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου στο σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας.

Αυτά έγιναν γνωστά και επισήμως. Η στήλη, όμως, ακούει ότι οι δύο υφυπουργοί δείπνησαν σε κοσμικό εστιατόριο στο λιμάνι της Καβάλας με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου της Energean Μαθιό Ρήγα και των εκ των ιδρυτών της και βασικών μετόχων Στάθη Τοπούζογλου.

Το ενδιαφέρον τον Αμερικανών για την Energean είναι δεδομένο -είναι η τρίτη φορά από το 2016 και μετά που Αμερικανός αξιωματούχος επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις-, όπως δεδομένο είναι και το ενδιαφέρον για την αποθήκη που θεωρείται έργο-κλειδί και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η... καβαλιώτικη πηγή μας, όμως, είπε ότι το μενού του δείπνου περιελάμβανε και τον Πρίνο -συνδέεται άλλωστε η προοπτική διάσωσής του με την υπόγεια αποθήκη-, αλλά και άλλα, ευρύτερου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, θέματα. Μην ξεχνάμε ότι στην Energean μεγαλύτερος μέτοχος, με σχεδόν 20%, είναι ένα κολοσσιαίο αμερικανικό fund, η γνωστή μας Third Point.

Η οικονομική διπλωματία για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι κάτι το αυτονόητο, άλλωστε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v