Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 12 2020

Το «Εξοικονομώ» και η πάσα στον Χατζηδάκη για αναβολή

Το «Εξοικονομώ» και η πάσα στον Χατζηδάκη για αναβολή

Είναι κάποιοι φορείς της αγοράς, όπως η ΠΟΜΙΔΑ (ιδιοκτήτες ακινήτων) ή το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας), οι οποίοι όταν οι υπουργοί βρίσκονται σε αδιέξοδο ως προς τις προθεσμίες που έχουν θέσει προκειμένου οι πολίτες να εκπληρώσουν υποχρεώσεις τους (π.χ. αυθαίρετα, αδήλωτα τετραγωνικά) ή ως προς την εκκίνηση προγραμμάτων ενίσχυσης (π.χ. Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον), εμφανίζονται ως «μάννα εξ ουρανού».

Τι εννοούμε; Η ΠΟΜΙΔΑ στο πρόσφατο παρελθόν, όταν διαπιστωνόταν ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν ανταποκρίνονταν στις προθεσμίες για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων ή για να διορθώσουν τα τετραγωνικά στην πλατφόρμα των δήμων, με ανακοινώσεις της ζητούσε παρατάσεις. Και οι υπουργοί, διαπιστώνοντας κι εκείνοι το αδιέξοδο, έσπευδαν να ικανοποιήσουν το αίτημα της Ομοσπονδίας. Λύνονταν και τα χέρια των κυβερνητικών στελεχών.

Κάτι τέτοιο, μάλλον, θα συμβεί και με το δημοφιλές πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ». Το καλοκαίρι, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ανήγγειλε ότι η πλατφόρμα για την υποβολή των προτάσεων συμμετοχής στις επιδοτήσεις θα ανοίξει σταδιακά ανά Περιφέρεια στις 2 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, όπως έχει αναδείξει το Euro2day.gr, υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες και το πρόγραμμα δεν θα είναι έτοιμο να τρέξει στις αρχές του επόμενου μήνα. Ο οδηγός εφαρμογής δεν έχει ολοκληρωθεί και οι διάφορες διοικητικές και τεχνικές αποφάσεις τώρα οριστικοποιούνται. Ο Κωστής Χατζηδάκης στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του αποφεύγει επιμελώς να μιλήσει για το πότε θα προκηρυχθεί το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ». Μάλλον γιατί ξέρει ότι δεν «βγαίνει» η 2α Νοεμβρίου.

Βγήκε έτσι χθες ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός ζητώντας αναβολή της εκκίνησης του προγράμματος, η οποία είχε εξαγγελθεί για τις αρχές Νοεμβρίου. Το ΤΕΕ επικαλείται την ανάγκη να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν επαρκώς οι μηχανικοί για τις αλλαγές του προγράμματος, όταν αυτό προκηρυχθεί.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ φαίνεται ότι έκανε την… πάσα στον υπουργό ΠΕΝ. Να δούμε εκείνος πώς θα την αξιοποιήσει…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v