Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 12 2020

Χρηματιστήριο: Μια αναβολή που δεν μας συμφέρει…

Χρηματιστήριο: Μια αναβολή που δεν μας συμφέρει…

Η είδηση μπορεί να πέρασε «στα ψιλά», ωστόσο δεν είναι και τόσο μικρής σημασίας όσο νομίζουν ορισμένοι.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε χθες ότι η υποχρέωση που είχαν οι εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ να δημοσιεύσουν τις λογιστικές καταστάσεις της χρήσης 2020 με βάση τον ευρωπαϊκό Κανονισμό της ESEF (European Single Electronic Format) αναβάλλεται χρονικά για ένα έτος (και βλέπουμε;).

Τι προβλέπει το ESEF; Ότι οι λογιστικές καταστάσεις θα πρέπει να είναι αναρτημένες κατά τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να «διαβάζονται» τόσο από το ανθρώπινο μάτι όσο και από προγράμματα λογισμικού.

Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε σε μεγάλο βαθμό, το έργο των αναλυτών, των επενδυτών, των διαχειριστών χαρτοφυλακίου, αλλά και όσων θα ήθελαν να ελέγχουν πολύ πιο γρήγορα πιθανές ενδείξεις σκανδάλων τύπου Folli Follie και όχι μόνο.

Η αναβολή βέβαια προκλήθηκε από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς υπήρξαν τρεις-τέσσερις χώρες, οι οποίες δήλωσαν ανέτοιμες, λόγω της αναστάτωσης που προκάλεσε η πανδημία.

Η Ελλάδα δεν συγκαταλεγόταν σ’ αυτές, ωστόσο κύκλοι της αγοράς αμφιβάλλουν για το αν είχαμε προετοιμαστεί, πιθανολογώντας ότι -απλά- αφήσαμε «έξυπνα» κάποιες άλλες χώρες να… βγουν μπροστά και να ζητήσουν αναβολή.

Πάντως, το ESEF θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κεφαλαιαγορά, ιδίως όταν αυτή συγκαταλέγεται στις πλέον «ρηχές» της Ευρωζώνης και όταν παράλληλα επιδιώκει διακαώς να προσελκύσει κεφάλαια από το εξωτερικό.

Οποιαδήποτε τέτοια καθυστέρηση δεν μας συμφέρει…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v