Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 12 2020

Ερώτηση ΚΙΝΑΛ με… φόντο τις «κίτρινες» ΑΧΕ

Ερώτηση ΚΙΝΑΛ με… φόντο τις «κίτρινες» ΑΧΕ

Λίγες ημέρες προτού η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή καταθέσει τις προτάσεις της για τις θεσμικές αλλαγές που αφορούν το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο (βλέπε αναλυτικό σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr), τέσσερις βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής (Μ. Κατρίνης, Κ. Σκανδαλίδης, Χ. Καστανίδης και Β. Κεγκέρογλου) υπέβαλαν σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Κίνητρό τους φυσικά ήταν η διασφάλιση των επενδυτών, ωστόσο στο… φόντο της ερώτησης, έβαλαν -πιθανότατα άθελά τους- και ορισμένες χρηματιστηριακές εταιρείες που από εποπτικής πλευράς φλερτάρουν σήμερα με το… «κίτρινο».

Οι βουλευτές λοιπόν του ΚΙΝΑΛ αρχικά αναφέρθηκαν στα ζημιογόνα αποτελέσματα των τελευταίων επτά ετών που υπερβαίνουν τα 18 εκατ. ευρώ, ερωτώντας το πώς προέκυψαν.

Στη συνέχεια, σημείωσαν πως λόγω των ζημιών αυτών, η πραγματική αξία των μεριδίων που έχει κάθε χρηματιστηριακή εταιρεία στο Συνεγγυητικό είναι χαμηλότερη από αυτή που οι τελευταίες εμφανίζουν στις λογιστικές τους καταστάσεις και χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των εποπτικών τους δεικτών. Άρα, αν μειωθεί η λογιστική αξία της συμμετοχής των ΑΧΕ στο Συνεγγυητικό, κάποιες χρηματιστηριακές εταιρείες που από εποπτικής πλευράς βρίσκονταν στο «κίτρινο», ίσως και να αρχίσουν να «κοκκινίζουν».

Για να ακολουθήσει και ένα ακόμη ερώτημα από την πλευρά των βουλευτών: «Σκοπεύει το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο να ζητήσει από τις εταιρείες-μέλη του να καλύψουν τις ζημίες και τα ελλείμματα αυτά;». Μα πώς να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι ΑΧΕ που ήδη δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα τρέχοντα δεδομένα;

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει -με βάση τις τρέχουσες συνθήκες- κίνδυνος να μην αποζημιωθούν επενδυτές στο ορατό μέλλον, ωστόσο σειρά προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό και ενδυνάμωση του Συνεγγυητικού έχουν ήδη υποβληθεί στο πλαίσιο της λειτουργίας της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.

Οψόμεθα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v