Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανοιχτά μέτωπα» στις αλλαγές στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο

Η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή καλείται σε λίγες ημέρες να υποβάλει το πόρισμά της για το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο, εν μέσω αντιδιαμετρικών προτάσεων σε κομβικά ζητήματα που έχει λάβει από τους φορείς της αγοράς. Τα ανοιχτά μέτωπα.

«Ανοιχτά μέτωπα» στις αλλαγές στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει τις εργασίες της η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο, καθώς η σχετική προθεσμία που έχει λάβει, εκπνέει στις 18 Νοεμβρίου -μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί επισήμως κάποια παράταση- και φαίνεται πως αρκετά σημαντικά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά. Όπως λέγεται μάλιστα, η Επιτροπή έχει ζητήσει τη γνωμοδοτική συνδρομή άλλων φορέων σε επιμέρους θέματα που σχετίζονται με την όλη υπόθεση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι συμμετέχοντες φορείς έχουν υποβάλει στην Επιτροπή τις προτάσεις τους, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις είναι είτε διαφορετικής φιλοσοφίας είτε και αλληλοσυγκρουόμενες.

Χρηματιστές ή τρίτοι;

Μεταξύ άλλων, έχουν εκφραστεί αντιδιαμετρικές εκτιμήσεις σχετικά με το ποιος θα διοικεί το Συνεγγυητικό, με ορισμένους να επιθυμούν να φύγει ο έλεγχος από τους χρηματιστές που σήμερα βρίσκονται «στο τιμόνι» του Κεφαλαίου.

Η ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου), απαντώντας σε ερώτημα που της τέθηκε, εξέφρασε την άποψη πως το Συνεγγυητικό θα πρέπει να θεωρηθεί ως «οντότητα δημόσιου ενδιαφέροντος» και άρα θα πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας του, αλλά και στον τρόπο παρουσίασης των λογιστικών του καταστάσεων (υιοθέτηση ΔΛΠ).

Ένα δεύτερο θέμα που απασχολεί την Επιτροπή σχετίζεται με τα ακίνητα τα οποία έχει στην κατοχή του το Συνεγγυητικό, τον μέχρι τώρα τρόπο διαχείρισής τους, καθώς και το εάν τυχόν η προκύπτουσα υπεραξία αυτών θα πρέπει να αυξάνει τα κεφάλαια των μελών του Συνεγγυητικού.

Από την πλευρά του, ο ΣΜΕΧΑ (χρηματιστηριακές εταιρείες) επιμένει πως η διοίκηση του Συνεγγυητικού πρέπει να συνεχίσει να ελέγχεται από τους εκπροσώπους των φορέων της αγοράς. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr παράγοντας του κλάδου:

«Τη διαχείριση του Ταμείου θα πρέπει να συνεχίσουν να την έχουν αυτοί που έβαλαν τα δικά τους λεφτά και έχουν κάθε λόγο να τα διαφυλάξουν καλύτερα. Οι τραπεζικές ΑΧΕ και οι τραπεζίτες διαχειρίζονται χρήματα των μετόχων τους, ενώ σήμερα κατέχουν μια επιτελική θέση και αύριο ενδεχομένως όχι. Αντίθετα, εμείς διαχειριζόμαστε τα δικά μας χρήματα. Το Συνεγγυητικό μέχρι τώρα λειτούργησε παραγωγικά και κατάφερε να πληρώσει αποζημιώσεις ύψους 33 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει ευθύνη ούτε για τους ανεπαρκείς ελέγχους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ούτε για αποφάσεις δικαστηρίων που ουσιαστικά οδήγησαν στην αποζημίωση τοκογλύφων. Μπορούμε να συζητήσουμε κάποιες αλλαγές που θα εκσυγχρονίσουν το πλαίσιο, αλλά ας μην πάμε να κόψουμε το γερό κλαδί του δέντρου».

Οι χρηματιστές επίσης ζητούν την απορρόφηση από το Συνεγγυητικό Ταμείο του επενδυτικού τμήματος του ΤΕΚΕ (το τελευταίο Ε του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων), με τις τράπεζες να διαφωνούν με τη συγκεκριμένη πρόταση.

Οι έλεγχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση γνωστού παράγοντα της αγοράς, «επιβάλλεται να έχουμε ένα ευέλικτο μοντέλο λειτουργίας με ασφαλιστικές δικλίδες. Οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι ταχύτεροι και αποτελεσματικότεροι, έτσι ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα τα προβλήματα, πριν αυτά λάβουν μεγάλες διαστάσεις και σκάσουν σε βάρος του Συνεγγυητικού. Μέχρι τώρα έχουμε πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Μόνο κατά τα τελευταία χρόνια, είχαμε τρεις περιπτώσεις ΑΧΕ που επιβάρυναν ή θα επιβαρύνουν το Συνεγγυητικό, καθώς φέρονται να έβαλαν -εννοείται παρανόμως- χέρι στα χρήματα των πελατών τους. Δεν έχει ευθύνες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία μάλιστα γνώριζε τις δυσκολίες του κλάδου και είχε όλη τη δικαιοδοσία για τη διενέργεια ελέγχων;».

Πάντως, η νέα πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Euro2day.gr, σημείωσε πως έχουν ήδη ενταθεί οι προληπτικοί έλεγχοι, με στόχο να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΣΕΠΕΥ (Σύνδεσμος Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών) Γιάννης Πολυχρονίου έχει αναφερθεί στην ύπαρξη λογισμικού που διαθέτει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και το οποίο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο γρήγορο εντοπισμό των ΑΧΕ που κάνουν παράνομη χρήση του ταμειακού υπολοίπου στους χρηματιστηριακούς λογαριασμούς των πελατών τους.

Τρόπος χρηματοδότησης

Στις αξιοσημείωτες εισηγήσεις που έχουν υποβληθεί στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή συγκαταλέγεται και αυτή του ΣΕΠΕΥ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγείται μεταξύ άλλων ένα μικρό τμήμα του τέλους που επιβάλλεται στις πωλήσεις χρηματιστηριακών τίτλων (του 0,2%) να κατευθύνεται υπέρ του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου, με στόχο:

  • Να καλύπτεται το ετήσιο λειτουργικό κόστος του Κεφαλαίου.
  • Να προκύψει σταδιακά μια ράντα επιστροφής χρημάτων προς τα μέλη του.
  • Να μπορέσουν να προσελκυσθούν ΕΠΕΥ από το εξωτερικό, όπως άλλωστε συμβαίνει σε άλλες χώρες (π.χ. Κύπρος).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v