Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 18 2020

Το «Apollo 11», ο Έλον Μασκ και οι ταρίφες των ΑΠΕ…

Το «Apollo 11», ο Έλον Μασκ και οι ταρίφες των ΑΠΕ…

Προβληματισμός και ανησυχία για τη βιωσιμότητα των Ειδικών Λογαριασμών των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν επικρατούν μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Όπως επίσης αντίστοιχες είναι και οι διαφωνίες μεταξύ κυβερνήσεων και ηλεκτροπαραγωγών για τον τρόπο περιορισμού των ελλειμμάτων.

Οι στοχεύσεις των πολιτικών ηγεσιών φαίνεται ότι είναι πάνω κάτω οι ίδιες: Το «κούρεμα» των «υψηλών» τιμών ενίσχυσης των έργων. Και παρά το γεγονός ότι οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά ή αιολικά που έγιναν πριν από δεκαετίες -και κατόπιν κρατικών παροτρύνσεων και επικλήσεων των αναγκών για «πράσινη» ανάπτυξη- υλοποιήθηκαν με ακριβό κόστος (υψηλά τεχνολογικά κόστη ηλιακών πάνελ και ανεμογεννητριών). Τιμές, οι οποίες, βέβαια, είχαν συμφωνηθεί ανάμεσα σε κράτη κι επενδυτές.

Σε έναν τέτοιο αναβρασμό βρίσκεται και η αγορά των ΑΠΕ στη Γαλλία. Η κυβέρνηση, όπως μαθαίνουμε, εξετάζει το ενδεχόμενο να περικόψει τις ταρίφες μόνο των φωτοβολταϊκών και μάλιστα έργων που λειτούργησαν πριν από το 2011.

Οι Γάλλοι επενδυτές διαφωνούν με αυτές τις προθέσεις. Και μάλιστα, φέρεται να καυτηρίασαν τη γαλλική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, σχολιάζοντας: «Το 2020 ο Έλον Μάσκ έστειλε πύραυλο στο διάστημα με κόστος μόλις 2 εκατ. δολ. κι ενώ η πρώτη αποστολή του Apollo 11 στοίχισε 2 δισ. δολ. Μας λέτε, δηλαδή, εκ των υστέρων, ως καλός πατέρας της οικογένειας, ότι στη δεκαετία του ’60 ήταν λάθος η επένδυση και θα έπρεπε να περιμένουμε τον 21ο αιώνα για να κατακτήσουμε το Διάστημα…;»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v