Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 16 2020

Τα κοινωνικά δίκτυα και η μάχη για το άρθρο 230

Τα κοινωνικά δίκτυα και η μάχη για το άρθρο 230

Ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ των κυριακάτικων Times του Λονδίνου εξηγεί πού επικεντρώνεται η συζήτηση μεταξύ των ισχυρών του Διαδικτύου και των πολιτικών στις ΗΠΑ για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Facebook, Twitter, Google και άλλων διαχειριστών κοινωνικών δικτύων.

Όπως γράφουν οι Times, η συζήτηση γίνεται για το άρθρο 230 του Communications Decency Act, του ακρογωνιαίου λίθου του σύγχρονου Διαδικτύου, που ψηφίστηκε το 1996, όταν λιγότερο από το 10% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ το ποσοστό βρισκόταν κάτω από το 5% σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Το συγκεκριμένο άρθρο (Section 230) παρέχει δύο σημαντικές ασπίδες στους ισχυρούς των κοινωνικών δικτύων: Η πρώτη αφορά τη νομική ασπίδα με βάση την οποία οι πλατφόρμες δεν έχουν νομική ευθύνη για όσα δημοσιεύουν οι χρήστες π.χ. στο Facebook. Η δεύτερη επιτρέπει στις πλατφόρμες να «αστυνομεύουν» τα κοινωνικά δίκτυα επιλεκτικά, αρκεί να το κάνουν «με καλή πίστη».

Το συγκεκριμένο νομοθέτημα επέτρεψε σε Facebook, Twitter, κ.λπ. να έχουν σήμερα δισεκατομμύρια χρήστες, χωρίς να ανησυχούν τι θα «ανεβάσει» κάποιος από αυτούς στην πλατφόρμα του κοινωνικού δικτύου. Οι επικεφαλής των ισχυρών ομίλων θεωρούν πως η αλλαγή του άρθρου 230 θα αποτελέσει πλήγμα για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στο Διαδίκτυο. Αλλοι αναλυτές πιστεύουν, όμως, πως πρόκειται για «δώρο Θεού» προς τα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν ενώ π.χ. οι φαρμακευτικές εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με αγωγές, αν ένα φάρμακό τους έχει παρενέργειες που δεν αναφέρονται στις οδηγίες.

Προ ημερών, πάντως, ο Mark Zuckerberg του Facebook εμφανίστηκε θετικός στην επικαιροποίηση του νόμου, ώστε να ανταποκρίνεται στις συνθήκες των ημερών. Οι δηλώσεις προκάλεσαν πάλι κύμα αντιδράσεων καθώς αρκετοί θεωρούν πως το Facebook διαθέτει το οπλοστάσιο ώστε να επωφεληθεί από τυχόν ανατροπές στη νομοθεσία, σε αντίθεση με μικρότερους ανταγωνιστές του που θα δυσκολευτούν στο «ξεσκαρτάρισμα» των δημοσιεύσεων που κάνουν τα μέλη τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v