Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 2 2020

Η δύναμη του χρήματος κόντρα στα βέτο και ο γρίφος της ΔΕΗ

Η δύναμη του χρήματος κόντρα στα βέτο και ο γρίφος της ΔΕΗ

ΔΕH. Το υψηλό μερίδιο της εταιρείας στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας (69,3% στο εννιάμηνο) σε σχέση με το χαμηλό στην παραγωγή ρεύματος (38,8% μαζί με τις εισαγωγές) συνεχίζει να παραμένει πρόβλημα για τη δημόσια εταιρεία και να της κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Με πιο απλά λόγια, οι δικές της μονάδες ηλεκτροπαραγωγής δεν αρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση των πελατών της. Έτσι, προχωρά σε αγορές πρόσθετης ενέργειας από το σύστημα. 

Στο φετινό εννιάμηνο ήταν τυχερή αφού, αν και αγόρασε περισσότερους όγκους, η πτώση της Οριακής Τιμής Συστήματος τη βοήθησε στο να μειωθούν οι σχετικές δαπάνες κατά 245 εκατ. ευρώ. Και για να γίνει αντιληπτό για τι ύψος δαπανών μιλάμε, στο περσινό εννιάμηνο ήταν στο 1,1 δισ. ευρώ και στο φετινό 847,6 εκατ. ευρώ.

Μία από τις λύσεις είναι η περαιτέρω μείωση του μεριδίου της στην προμήθεια. Και επ’ αυτού η S&P έσπευσε να «εισηγηθεί» μειώσεις των εκπτώσεων στα προγράμματα ρεύματος που προσφέρει…

 

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ. Γνωστό είναι ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε σύγκρουση με το δίδυμο Ουγγαρίας-Πολωνίας, με αφορμή την απόφαση των τελευταίων να θέσουν βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ και στο Ταμείο Ανάκαμψης, ζητώντας να μην ισχύσει ο κανόνας που αφορά στο «κράτος δικαίου» (σ.σ. επιτρέπει να μη δίνονται δηλαδή κεφάλαια σε χώρες που παραβιάζουν ευρωπαϊκές αρχές).

Αυτό που τώρα αρχίζει να διαφαίνεται, όμως, είναι η απόφαση στις Βρυξέλλες να παίξουν σκληρό παιχνίδι, κόβοντας χρηματοδοτήσεις. Τι συμβαίνει; Αν η ΕΕ κληθεί να λειτουργήσει την επόμενη χρονιά με «προσωρινό» προϋπολογισμό, τα στελέχη της Κομισιόν έχουν τη δυνατότητα να «παίζουν» με τις εκταμιεύσεις προς τα κράτη-μέλη, «τιμωρώντας» τις δύο χώρες με καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Το παιχνίδι έχει γίνει πολύ χοντρό, με τη Γαλλία να εξετάζει πρόταση ακόμα και για πλήρη αποκλεισμό των δύο κρατών από το Ταμείο Ανάκαμψης!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v