Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 11 2020

Σφηνάκια για μεταγραφή από ΤΑΙΠΕΔ, επικουρικές συντάξεις και ΕΛΓΕΚΑ

Σφηνάκια για μεταγραφή από ΤΑΙΠΕΔ, επικουρικές συντάξεις και ΕΛΓΕΚΑ

ΤΑΙΠΕΔ: Η στήλη έχει αναφερθεί στις επερχόμενες αλλαγές στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Θέλοντας λοιπόν να πάει ένα βήμα παρακάτω τον προβληματισμό σας, αναρωτιέται αν είναι αλήθεια ότι ένα από στελέχη που θα αποχωρήσουν, υψηλόβαθμο βέβαια, αναζητά νέο γραφείο με θέα θάλασσα! 

Κάτι τέτοιο ακούγεται και δεν είναι διόλου κακό ή παράξενο, καθώς ο καθένας που μετακινείται, θέλει γρήγορα να βρει ένα νέο φιλόξενο λιμάνι…

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Δύο είναι τα μεγαλύτερα αγκάθια της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για τη δημιουργία ενός νέου επικουρικού ταμείου που θα λειτουργεί με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα: Το κόστος μετάβασης και η απεικόνιση των υποχρεώσεων στα δημόσια οικονομικά, από τη μια πλευρά, και το πώς θα επηρεάζει το δημόσιο χρέος, απ' την άλλη. Και τα δύο, δε, θα αποτυπωθούν στις αναμενόμενες επιστημονικές μελέτες που θα ανοίξουν και τον δρόμο της μεταρρύθμισης προς τη Βουλή.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνο Τσακλόγλου, το κόστος μετάβασης «απλώνεται σε βάθος χρόνου 60 ετών και τα πρώτα χρόνια θα είναι σχετικά χαμηλό».

Η πραγματική εικόνα βέβαια θα φανεί μέσα από τις τρεις επιστημονικές μελέτες, μία μακροοικονομική, μία αναλογιστική και μία μελέτη για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Και βέβαια από τις αντιδράσεις σε αυτές όχι μόνο των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ήδη έχει αρχίσει να εκφράζει έντονη κριτική, ή ακόμη και του εσωτερικού της ΝΔ, αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων μας. 

Κυρίως, δε, της Eurostat…

 

EΛΓΕΚΑ: Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΛΓΕΚΑ, με κύριο θέμα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου έως του ποσού των 7 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών (θα προταθεί και μείωση ονομαστικής αξίας της μετοχής, με στόχο τη διαγραφή συσσωρευμένων ζημιών έως και 43,5 εκατ. ευρώ).

Πρώτον, γιατί οι βασικοί μέτοχοι θα ανακοινώσουν τη στάση που θα κρατήσουν, δηλαδή το αν και κατά πόσο θα συμμετάσχουν στην έκδοση και

δεύτερον, επειδή η μειοψηφία αγωνιά για την προτεινόμενη αναλογία των νέων μετοχών προς τις υπάρχουσες, προκειμένου να εκτιμηθεί το μέγεθος της διάχυσης του ποσοστού όσων μετόχων αποφασίσουν να μη συμμετάσχουν στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου. Με βάση πάντως την τρέχουσα αποτίμηση της EΛΓΕΚΑ στο ταμπλό του ΧΑ (7,6 εκατ. ευρώ) και το μέγιστο δυνατό ύψος της ΑΜΚ (έως 7 εκατ. ευρώ), όλα δείχνουν πως το dilution δεν θα είναι καθόλου ευκαταφρόνητο.

Από την άλλη πλευρά, το «φρέσκο χρήμα» που θα διατεθεί αποκλειστικά για την τόνωση του κεφαλαίου κίνησης φαίνεται να αποτελεί χρήσιμο στήριγμα για την EΛΓΕΚΑ, σε μια περίοδο που η εισηγμένη έχει επιστρέψει σε κάποια κερδοφορία (+413 χιλ. το 2019, ζημία 87 χιλ. στο πρώτο εξάμηνο του 2020, η οποία ωστόσο οφείλεται σε μη επαναλαμβανόμενο έξοδο 315 χιλ. ευρώ) και με αναιμικά ίδια κεφάλαια καλείται να «σηκώσει» καθαρό δανεισμό 83 εκατ. ευρώ.

ΥΓ: Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών δεν θα ανακοινωθεί, καθώς η γενική συνέλευση θα κληθεί να εξουσιοδοτήσει το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης να λάβει τη σχετική απόφαση στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v