Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 9 2020

Η μεγάλη επένδυση στη Δυτική Μακεδονία και το Ταμείο Ανάκαμψης

Η μεγάλη επένδυση στη Δυτική Μακεδονία και το Ταμείο Ανάκαμψης

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ: Την κατάθεση επενδυτικού σχεδίου για δημιουργία μονάδας παραγωγής μπαταριών λιθίου, στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, εξετάζει ο όμιλος του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, σε συνεργασία με γερμανική εταιρεία.

Πρόκειται για επένδυση που επιδιώκει να καλύψει τις ανάγκες για μπαταρίες ηλεκτροκίνητων οχημάτων, το δε ύψος της εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 170 εκατ. ευρώ.

Το σχήμα αναμένει την οριστικοποίηση των κινήτρων που θα δοθούν από την κυβέρνηση και το ύψος των επιδοτήσεων από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, για να αποφασίσει αν η επένδυση διενεργηθεί στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της Ε.Ε.

Εξ ου και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δεν συμπεριέλαβε το παραπάνω σχέδιο στις εμβληματικές επενδύσεις που προωθούνται στο πλαίσιο του σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης λιγνιτικών περιοχών.

Ελπίζουμε να μην αποδειχθεί ότι -ακόμη και- ο Π. Γερμανός θέλει τον... Γερμανό του.

 

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ: Μια αυτοτελής δημόσια υπηρεσία, η οποία θα υπάγεται στον υπουργό Οικονομικών, θα κληθεί να διαχειριστεί τόσο τον συντονισμό της σύνταξης του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης όσο, εν συνεχεία, την παρακολούθηση και συντονισμό της υλοποίησης προγραμμάτων/έργων, τα οποία χρηματοδοτούνται ή επιδοτούνται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η σύσταση της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης έχει ήδη προβλεφθεί με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στο νομοσχέδιο για τον νέο πτωχευτικό. Η τροπολογία ορίζει με σαφήνεια ότι πρόκειται για αυτοτελή δημόσια υπηρεσία, η οποία καταργείται αυτοδικαίως την 31η Μαρτίου του 2027. Ο δε διοικητής διορίζεται με κοινή απόφαση πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών με τριετή θητεία.

Η Ειδική Υπηρεσία θα έχει καθαρά επιτελικό ρόλο καθώς τόσο οι διαδικασίες σύνταξης του σχεδίου όσο και το έργο της παρακολούθησης χρηματοδοτούμενων έργων και προγραμμάτων θα διενεργείται από συμβούλους.

Ειδικότερα, προβλέπεται, σε πρώτη φάση, η πρόσληψη δύο συμβούλων. Ο ένας θα αναλάβει τη σύνταξη του τελικού σχεδίου που θα υποβάλει η Ελλάδα στην Κομισιόν και ο άλλος με την κοστολόγηση των έργων που θα προτείνονται προς χρηματοδότηση/επιδότηση.

Εν συνεχεία και εφόσον το Ταμείο Ανάκαμψης εγκριθεί, η ειδική υπηρεσία θα αναθέσει την παρακολούθηση των εθνικών έργων και προγραμμάτων σε τέσσερις συμβούλους. Ο καθένας εξ αυτών θα κάνει monitoring σε έναν από τους τέσσερις πυλώνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v