Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 10 2020

Το σίριαλ της Εγνατίας Οδού, η εκδίκηση του λιγνίτη και η Centric

Το σίριαλ της Εγνατίας Οδού, η εκδίκηση του λιγνίτη και η Centric

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ: Αύριο περιμένει το ΤΑΙΠΕΔ δύο έως τέσσερις ενδιαφερόμενους για την Εγνατία Οδό, ώστε να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, αν δεν υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις στη διάρκεια της σημερινής ημέρας. Γιατί θα κατέβουν μέχρι τέσσερις και όχι επτά που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού πριν από 2,5 χρόνια; Επειδή ορισμένα funds, όπως ο αυστραλιανός κολοσσός Macquarie και κάποιοι άλλοι ξένοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Διεθνείς συνεταίρους έχουν, πάντως, και τα σχήματα που ακούγεται πως θα καταθέσουν σίγουρα (ή σχεδόν σίγουρα) οικονομικές προσφορές αύριο. Μεταξύ αυτών είναι οι κοινοπραξίες Roadis - Ακτωρ Παραχωρήσεις, Vinci - Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Egis Projects και όμιλος Κοπελούζου - Sichuan Comminications Investment Group.

Το θέμα είναι, όπως ακούγεται, πως κάποιοι τρέχουν να μαζέψουν τα απαιτούμενα χαρτιά στο παραπέντε!

ΛΙΓΝΙΤΗΣ: Έσπευσαν η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔEΗ να αποσύρουν τις λιγνιτικές μονάδες, να κλείσουν τα ορυχεία, αλλά και να θριαμβολογούν τις ηλιόλουστες καλοκαιρινές μέρες με τα αυγουστιάτικα μελτέμια για την κυριαρχία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ως ένα βαθμό, το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής ήταν και είναι αναγκαίο. Έλα, όμως, που τελικά το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας φαίνεται πως δεν είναι έτοιμο να αποχαιρετίσει το εθνικό μας καύσιμο…

Κάτι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου ιδιωτών και της ΔEΗ που βρίσκονται σε συντήρηση, κάτι τα «παιχνιδάκια» -κατά τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη- ηλεκτροπαραγωγών με το χρηματιστήριο ενέργειας και κάτι οι τηλεθερμάνσεις, ανέδειξαν το πόσο ακόμη έχει ανάγκη τις λιγνιτικές μονάδες η χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα, από έξι έως οκτώ λιγνιτικές μονάδες (σε σύνολο 10) είναι καθημερινά στο σύστημα, καλύπτοντας μέχρι και το ένα τρίτο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας…

 

CENTRIC: Με ενδιαφέρον αναμένονται τα φετινά αποτελέσματα της Centric, που όχι μόνο δεν θα έχουν τη συνδρομή των έκτακτων θετικών κονδυλίων του 2019, αλλά επιπλέον θα επηρεαστούν αρνητικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας (ξενοδοχείο Μυκόνου, υπηρεσίες καζίνο και video games σε κρουαζιερόπλοια και πλοία γραμμών Αδριατικής). Άλλωστε η εισηγμένη υποχρεώθηκε στο πρώτο μισό του 2020 σε ζημία 1,7 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η εισηγμένη στις 30 Ιουνίου διέθετε -πέρα από το ταμείο των 6,29 εκατ. ευρώ- 12,67 εκατ. ευρώ σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία εγγεγραμμένα στο κυκλοφορούν ενεργητικό και άλλο 1,527 εκατ. χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων καταχωρημένων στα πάγια.

Η εταιρεία διαχειρίζεται συνολικά ένα μεικτό χαρτοφυλάκιο σημαντικού ύψους, εστιασμένο σε υψηλής ποιότητας τίτλους, κυρίως του εξωτερικού. Έτσι, η καλή πορεία των κεφαλαιαγορών κατά το δεύτερο μισό του 2020 έχει κάνει ορισμένους να αισιοδοξούν ότι από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο θα μπορούσε να προκύψει κάποιο «μαξιλάρι» στα ετήσια αποτελέσματα, κάτι που θα πρέπει να αποδειχτεί και στην πράξη.

ΥΓ: Έληξε τον Νοέμβριο η περίοδος απαγόρευσης δραστηριοποίησης της Centric στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v