Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 12 2021

Δασικοί χάρτες: Υπουργοί μοιράζουν… ηρεμιστικά - Συμβόλαιο 46 εκατ. για σύμβουλο στο Υποδομών

Δασικοί χάρτες: Υπουργοί μοιράζουν… ηρεμιστικά - Συμβόλαιο 46 εκατ. για σύμβουλο στο Υποδομών

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ: Τριήμερη περιοδεία σε Κρήτη και Δωδεκάνησα πραγματοποίησαν αμφότεροι ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας και ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Αμυράς, προκειμένου να ηρεμήσουν παράγοντες και πολίτες των περιοχών αυτών που είναι στα «κάγκελα» μετά τη δημοσιοποίηση των δασικών χαρτών.

Οι επαφές των δύο κυβερνητικών παραγόντων έγιναν με περιφερειάρχες, δασάρχες, δημάρχους, βουλευτές και με συλλόγους αγροτών και ιδιοκτητών και ως επωδός ακουγόταν το «μην ανησυχείτε, όλα θα διορθωθούν».

Πέρα από την εξάμηνη οριζόντια παράταση που δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και την υπόσχεση για νέα νομοθετική ρύθμιση (που βρίσκεται σε επεξεργασία), από τα λεγόμενα του ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκα προκύπτει ότι θα επιχειρηθεί η διόρθωση όλων των πρόδηλων σφαλμάτων (δηλαδή λαθών των κρατικών υπηρεσιών, που δεν μπόρεσαν, δεν πρόλαβαν, δεν κατάφεραν να ενσωματώσουν διοικητικές πράξεις χωρίς την ευθύνη των ιδιοκτητών).

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Real News, ο ΥΠΕΝ κάνει λόγο για συσσωρεμένο όγκο (174.000 επακριβώς) αντιρρήσεων πολιτών, από τις οποίες μόλις 25.000 είχαν εξεταστεί από τις αρμόδιες επιτροπές. «Αυτό σημαίνει πως αν εξακολουθούσε ο ίδιος ρυθμός, θα απαιτούνταν 15 χρόνια για την ολοκλήρωση της εξέτασης των αντιρρήσεων και μάλιστα για το 50% των εκτάσεων».

Πώς λοιπόν θα επιταχυνθεί το έργο διόρθωσης των πρόδηλων σφαλμάτων και μάλιστα στο φιλόδοξο χρονικό διάστημα έως το τέλος του 2021; Κατά τα όσα ανάφερε ο ΥΠΕΝ στους συνομιλητές του στην Κρήτη, με τη συνδρομή τεχνικών συμβούλων, που θα υποβοηθήσουν τα κατά τόπους δασαρχεία να συμπεριλάβουν διοικητικές πράξεις και να διορθώσουν τα λάθη.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Με ένα 5ετές «συμβόλαιο» 46,5 εκατ. ευρώ αναζητά το Υπουργείο Υποδομών τον Τεχνικό Σύμβουλο (εταιρεία ή κοινοπραξία) που θα συνδράμει στην ωρίμανση των μεγάλων έργων που σχεδιάζει για τα επόμενα χρόνια η πολιτεία, στο πλαίσιο και όσων περιλαμβάνονται στο ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εν ολίγοις, το υπ. Υποδομών αναζητά εκείνο τον φορέα που θα συμβουλεύσει, θα προετοιμάσει και θα επιβλέψει τους επικείμενους διαγωνισμούς, ώστε να μη χαθεί χρόνος (και χρήμα από τα 13 δισ. ευρώ που προορίζονται για τις μεγάλες υποδομές).

Η ημερομηνία υποβολής προσφορών και αιτήσεων συμμετοχής (που περιλαμβάνουν τα τεχνικά και οικονομικά credentials των υποψηφίων) ορίστηκε η 4η Μαΐου ενώ η αποσφράγισή τους για τη 10η Μαΐου 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v