Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 8 2021

Τα self-tests και ο νόμος του… Μέρφι, ΕΛΛΑΚΤΩΡ x2 και καυτό ερώτημα για Φουρθιώτη

Τα self-tests και ο νόμος του… Μέρφι, ΕΛΛΑΚΤΩΡ x2 και καυτό ερώτημα για Φουρθιώτη

SELF-TEST: Tα self-tests είναι σίγουρα μέτρο που μπορεί να βοηθήσει στο άνοιγμα δραστηριοτήτων και στην καταπολέμηση της πανδημίας. Δικαιολογημένη λοιπόν, μέχρι ενός σημείου, η βιασύνη της κυβέρνησης. Ωστόσο η υπερβολική βιασύνη, εκτός του ότι προσφέρει ενδείξεις «αδιεξόδου», που γίνονται αντιληπτές από τους πολίτες, μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες παρενέργειες.

Μία από αυτές είναι οι αντικρουόμενες δηλώσεις -αρμόδιων και μη- υπουργών.

Οι φαρμακοποιοί απλώς θα τα παίρνουν από το ράφι και θα τα δίνουν στους πελάτες, έλεγε προσφάτως ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος. Όμως οι φαρμακοποιοί διαπίστωσαν ότι αυτά τουλάχιστον τα self-tests που παρέλαβαν, είναι «συναρμολογούμενα» κι ότι θα πρέπει να τα συσκευάζουν οι ίδιοι, σε ατομικά σακουλάκια, τα οποία μάλλον θα πρέπει να βρίσκουν οι… ίδιοι!

«Ήξεραν ότι θα είναι σε 25άδες», είπε με στόμφο ο (αν)αρμόδιος αλλά πάντα πρόθυμος Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι ατομικές συσκευασίες σε λογική τιμή δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο. «Οι επόμενες παρτίδες θα είναι σε… ατομικές συσκευασίες», καθησύχασε λίγο αργότερα τους φαρμακοποιούς, παραδεχόμενος ότι υπήρξε αναστάτωση, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, διαψεύδοντας έτσι πάραυτα... τον κ. Γεωργιάδη!

Κι αν όλα αυτά φαντάζουν λίγο ανώδυνα ίσως και κωμικά, να σκεφτούμε ότι ήδη στο twitter κυκλοφόρησαν διάφορα, ότι είναι rapid κι όχι self-test, ότι δεν πρέπει να τα «συναρμολογούν» οι φαρμακοποιοί για λόγους αποστείρωσης, κι άλλα πολλά, από ακριβή έως εντελώς ανακριβή, αυξάνοντας τη σύγχυση, ενώ προφανώς έπεσε και πολλή… πλάκα.

Φανταστείτε όμως τι θα γίνει αν ξαφνικά «κάτσει» η εφαρμογή που θα ανοίξει την Κυριακή (δηλαδή την… τελευταία στιγμή) για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς, αν δεν τυπώνει σωστά, αν γενικώς κάτι πάει λάθος ενόψει της Δευτέρας που ανοίγουν τα Λύκεια…

Και το όλο μπέρδεμα για τους γονείς, ιδίως αν δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία…

Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά, γιατί το θέμα είναι σημαντικό, αλλά έχουμε στο νου μας και δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ο περίφημος νόμος του Μέρφι, που λέει ότι «αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, τότε θα πάει στραβά».

Το δεύτερο είναι πως αν δεν αφήνεις «περιθώρια λάθους» όπως συμβαίνει όταν τα self-tests πρόκειται να πάνε σε πολλά φαρμακεία της επαρχίας την Παρασκευή, ή όταν η εφαρμογή ανοίγει την τελευταία μέρα, πας γυρεύοντας να αρχίσουν τα… όργανα.

Κρίμα λέμε και πάλι, γιατί είναι βέβαιο ότι αν είχαν προηγηθεί συνεννοήσεις με τους εμπλεκόμενους, έστω μια καθυστέρηση π.χ. μιας εβδομάδας, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο ξεκάθαρα και βατά για όλους.

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ 1: Καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπέβαλε η πλευρά Greenhill Investments Limited, υποστηρίζοντας πως υπήρξαν αιφνίδιες αλλαγές στον κανονισμό Εταιρικής Διακυβέρνησης του ομίλου Ελλάκτωρ, προκειμένου, όπως τις ερμηνεύει τουλάχιστον η πλευρά των εφοπλιστών, να μην υποχρεούται το διοικητικό συμβούλιο να απαντά σε ερωτήματα μετόχων.

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία, στο άρθρο 10.1. του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης της Eλλάκτωρ ορίζονταν ότι: «Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. θα πρέπει να είναι διαθέσιμος για συναντήσεις με μετόχους της εταιρείας με σημαντικές συμμετοχές και να συζητά μαζί τους ζητήματα που αφορούν στη διακυβέρνηση της εταιρείας». H Greenhill αναφέρει ωστόσο στην καταγγελία της ότι τροποποιήθηκε «μυστικά» (χωρίς να ενημερωθεί το επενδυτικό κοινό, όπως προβλέπεται) ο κανονισμός Εταιρικής Διακυβέρνησης, με την κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου.

Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2021, εκπρόσωποι της Greenhill έχουν ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Eλλάκτωρ Γ. Μυλωνογιάννη, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους ζητήματα που αφορούν στην εταιρική διακυβέρνηση και θεωρήθηκαν κρίσιμα για τη λειτουργία της, αίτημα που ωστόσο «αγνοήθηκε», παρά τη σχετική πρόβλεψη του κανονισμού, ο οποίος άλλαξε στο μεταξύ, απαλλάσσοντας από τη συγκεκριμένη υποχρέωση τον πρόεδρο της Eλλάκτωρ.

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ 2: Πέρα από την «πόρτα» στην υπεύθυνη ενημέρωση, η Greenhill Ιnvestments Limited καταγγέλλει επίσης πως την ώρα που στα δικαστήρια εκδικάζονται διεκδικήσεις προμηθευτών της Άκτωρ (συζητήθηκαν χθες αιτήσεις προσωρινής διαταγής και ασφαλιστικών μέτρων συντηρητικής κατάσχεσης εις χείρας τρίτων), το υφιστάμενο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου «αποφεύγει την πραγματικότητα».

Η πλευρά των εφοπλιστών υπογραμμίζει και πάλι τη μη συμμετοχή της Άκτωρ στον διαγωνισμό για την Εγνατία Οδό, αλλά και τη στάση της διοίκησης της εταιρείας να αποδώσει ευθύνες για κάθε αστοχία «στους προηγούμενους και στην ξένη εταιρεία της κοινοπραξίας». Κατά την Greenhill, η διοίκηση της Eλλάκτωρ αδυνατεί να πείσει για την αναγκαιότητα της μεγάλης αύξησης κεφαλαίου και ενοχοποιεί μετόχους, επειδή υποτίθεται δεν ενδιαφέρονται. Επίσης σημειώνει πως από μόνη της η διοίκηση του ομίλου «ρίχνει στα βράχια» την έκδοση ομολογιακού δανείου, ανακοινώνοντας ότι η τράπεζα που το είχε αναλάβει, απειλήθηκε από κάποιους (σ.σ. η ανακοίνωση της Eλλάκτωρ αναφέρεται στην Greenhill) για κάτι που δεν είναι σαφές.

Μετά δε τα προχθεσινά δημοσιεύματα με πληροφορίες από κύκλους προσκείμενους στον όμιλο Eλλάκτωρ, η πλευρά της Greenhill σχολίαζε πως οι ανοίκειες εκφράσεις που εκτοξεύτηκαν κατά των βασικών μετόχων της εταιρείας (ειδικότερα, η αναφορά σε «πειρατές» φαίνεται ότι υπερέβη τα εσκαμμένα…), είναι εντελώς ανάρμοστες, ιδίως κατά προσώπων που θεωρητικά είναι εργοδότες τους.

ΜΕΝΙΟΣ ΦΟΥΡΘΙΩΤΗΣ: Στις 200.000 ευρώ εκτιμά τώρα ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης το ποσό που κατάφερε τελικά να αποσπάσει με δόλο, όπως υποστηρίζει, ο Μένιος Φουρθιώτης, εξαπατώντας το σύστημα Εργάνη. Βέβαια, μέχρι πρότινος, πηγές προερχόμενες από το περιβάλλον του πρώην υπουργού και νυν κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ τόνιζαν ότι ο Φουρθιώτης δεν κατάφερε να εξαπατήσει το σύστημα κι ότι ο Γιάννης Βρούτσης κατάφερε να μπλοκάρει τις πληρωμές των μισθών-μαϊμού ή, για την ακρίβεια, των μισθών-μαμούθ.

Και μπορεί η ευθύνη του πρώην υπουργού στο θέμα των κενών στο σύστημα που κατάφερε να εκμεταλλευθεί ο εν λόγω κύριος να είναι συγκεκριμένες, όμως ακόμη μεγαλύτερες φαντάζουν οι ευθύνες στην περίπτωση που υπήρξε τελικά εξαπάτηση, η οποία δεν δηλώθηκε εγκαίρως στη δικαιοσύνη.

Αυτό που προέχει πλέον είναι να δοθούν όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα, προκειμένου να αποδοθούν και οι ευθύνες…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v