Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 13 2021

Eπαιξε και… κέρδισε ο Σκέρτσος, ψηφοφορίες του «τρόμου» για κυβέρνηση και βουτιά στα έσοδα

Eπαιξε και… κέρδισε ο Σκέρτσος, ψηφοφορίες του «τρόμου» για κυβέρνηση και βουτιά στα έσοδα

SELF TEST: Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Καυτηριάσαμε το προηγούμενο διάστημα, το «μπάχαλο» που έγινε με τα self-tests σε επικοινωνιακό επίπεδο, αλλά και τα όσα συνέβησαν με τους φαρμακοποιούς και θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Ωστόσο οφείλουμε να πιστώσουμε τώρα στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο ότι «έπαιξε και κέρδισε». Σήκωσε το βάρος της (πρόωρης) αναγγελίας, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, υπήρξαν κάποια παρατράγουδα, αλλά η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που κάνει ευρύτατη χρήση των self-tests, έγινε ένας διαγωνισμός-αστραπή, τα προϊόντα έφτασαν στους τελικούς αποδέκτες και η εφαρμογή δηλώσεων λειτούργησε όπως έπρεπε.

Μπορεί να μην αρέσει και σε κάποιους στην… παραδοσιακή Νέα Δημοκρατία (γιατί να το κρύψουμε άλλωστε) αλλά το τεχνοκρατικό δίδυμο Σκέρτσου-Πιερρακάκη «έγραψε» σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση, αφού άλλη λύση για το «προσεκτικό» άνοιγμα προφανώς δεν υπήρχε!

 

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Σε γεφύρι της Άρτας εξελίσσεται η ψηφοφορία των τριών μνημονίων Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η κυβέρνηση… τα εξαφάνισε στο βάθος των συρταριών, προκειμένου να αποφύγει ισχυρές αναταράξεις στη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα, περιμένοντας «μία καλύτερη συγκυρία».

Εδώ και δέκα ημέρες εκτίμησε ότι «τώρα είναι το timing», καθώς η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών και το περίφημο «Πάσχα στο χωριό» θα βοηθήσουν να περάσει στα ψιλά της ειδησεογραφίας η ψηφοφορία και το «ναι» της ΝΔ.

Κατά τους υπολογισμούς των κυβερνητικών αρμοδίων, τα τρία μνημόνια θα υπερψηφιστούν μετά βεβαιότητας, λόγω της θετικής ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε οι όποιες διαρροές από τους δικούς τους βουλευτές θα μπορούσαν να αιτιολογηθούν ως αποτέλεσμα της συναισθηματικής/πολιτικής φόρτισης κ.λπ. Επιπλέον, θεωρούν βέβαιο ότι θα αποτρέψουν μεγάλο αριθμό διαρροών, καθώς, με επίκληση της πανδημίας, έχει αποφασιστεί από πέρυσι να ψηφίζουν δια ζώσης μόνο 50 βουλευτές, ενώ οι υπόλοιποι 250 στέλνουν τις ψήφους τους στους Γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι οποίοι… τις στέλνουν στο προεδρείο.

Έλα όμως που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προειδοποιήσει προ πολλού ότι εάν δεν αποκατασταθεί ο συνταγματικός τρόπος λειτουργίας της Βουλής θα απέχει, στο εξής, από κάθε ονομαστική ψηφοφορία. Που σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να βασιστεί στους δικούς της 158 βουλευτές - μείον δύο: τους Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα προσέλθουν καν στην ψηφοφορία.

«Αν δεν έλθουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, γιατί να πάμε εμείς;» ρωτούν, όμως, με άγριες διαθέσεις ουκ ολίγοι βουλευτές που εκλέγονται... από Λάρισα και πάνω.

Μύλος; Κάπως έτσι. Οι κακές γλώσσες λένε ότι η κυβέρνηση πιέζεται από τους εταίρους να κυρώσει τα τρία μνημόνια -το ένα μάλιστα αφορά την εναέρια κάλυψη του FIR των Σκοπίων (LWSS) από ελληνικά αεροσκάφη.

Άσε που καραδοκεί η Τουρκία να καλύψει τα κενά…

 

ΕΣΟΔΑ: Βουτιά δεν το λες, δεν το λες και επιτυχία. Η πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού τον Μάρτιο δεν μοιάζει καθόλου με αυτή του Φεβρουαρίου, όταν υπερκαλύφθηκαν οι στόχοι που είχαν τεθεί. Οι πληροφορίες μιλούν για σημαντική υστέρηση, αλλά όπως σχολιάζουν πηγές που γνωρίζουν, «με τόσο lockdown, τι περιμένατε;».

Η αλήθεια είναι ότι οι λογαριασμοί του προϋπολογισμού τον περασμένο Νοέμβριο σε καμία περίπτωση δεν είχαν λάβει υπόψη ότι θα φτάναμε στις αρχές Απριλίου για να ανοίξει με περιορισμούς το λιανεμπόριο ή ότι η εστίαση θα άνοιγε με τραπεζάκια έξω κάπου κοντά ή μετά το Πάσχα. Ήταν τότε οι προσδοκίες για τα εμβόλια μεγάλες και αποδείχθηκαν εκ των πραγμάτων εσφαλμένες. Άσε που τότε θεωρούσαμε ότι το lockdown θα δούλευε όπως την περασμένη άνοιξη και δεν είχαμε ακόμα ιδέα για τις μεταλλάξεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν πως «δεν ήρθε και καταστροφή στις εισπράξεις», με τη συμπλήρωση ότι η αγορά δίνει σημεία ζωής στο μέτωπο των εσόδων, ακόμα και με click (away ή inside).

Λεπτομέρειες για έσοδα, δαπάνες και ελλείμματα την ερχόμενη Πέμπτη, με τις ανακοινώσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v