Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 13 2021

Σφηνάκια για την ΑΜΚ της AEGEAN, τα σούπερ κέρδη της ΠΛΑ-ΘΡΑ, Quest και ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Σφηνάκια για την ΑΜΚ της AEGEAN, τα σούπερ κέρδη της ΠΛΑ-ΘΡΑ, Quest και ΕΛΛΑΚΤΩΡ

AEGEAN: Καθοριστική για την πορεία της Aegean είναι η γρήγορη ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου κατά τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ και η επακόλουθη λήψη της κρατικής ενίσχυσης των 120 εκατ. ευρώ. Και αυτό διότι η ολοκλήρωση των δύο ενεργειών ως το τέλος Σεπτεμβρίου αποτελεί προϋπόθεση, για τις εξής κρίσιμες, σε επίπεδο ρευστότητας, εξελίξεις:

  • την επιμήκυνση ως τον Σεπτέμβριο του 2022 τραπεζικού δανεισμού ύψους 120 εκατ. ευρώ, με ταυτόχρονη απαλλαγή από την υποχρέωση μέτρησης καθορισμένων χρηματοοικονομικών δεικτών (covenant) καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου.
  • την απαλλαγή της Aegean από την υποχρέωση συμμόρφωσης με τα covenant του ομολογιακού δανείου των 200 εκατ. ευρώ, βάσει της απόφασης που έλαβαν οι ομολογιούχοι κατά την πρόσφατη γενική τους συνέλευση.

Αν δεν εκπληρωθεί η προϋπόθεση της ΑΜΚ, η Aegean υποχρεούται, εφόσον παραβιάσει covenant, να παράσχει σε τράπεζες και κατόχους του ομολογιακού πρόσθετες εξασφαλίσεις.

 

AEGEAN II: Στο διάστημα 6-12 Μαΐου θα αποφασισθούν οι όροι της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Aegean Airlines, όπως έγγραψε το Euro2day.gr. Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της 12/3/2021, οι μέτοχοι οι οποίοι εκπροσωπούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο και έχουν πάνω από το 60% του μετοχικού κεφαλαίου έχουν δηλώσει τη διάθεσή τους να μετέχουν. Αυτή βέβαια θα γίνει τελική δέσμευση μόνο μετά την οριστικοποίηση των όρων της αύξησης.

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση 2020, την 31.12.2020 ποσοστό μεγαλύτερο του 5% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας είχαν: Ευτύχιος Βασιλάκης 37,19% (1,24% άμεσα, 24,28% έμμεσα μέσω της Evertrans S.A. και 11,66% έμμεσα μέσω της Autοhellas ATEE), Alnesco Enterprices Company Limited 8,56%, Siana Enterprices Company Limited 8,56% και Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος 5,19%.

Είναι δηλαδή οι οικογένειες Βασιλάκη, Λασκαρίδη και Κωνσταντακόπουλου, που θα αποφασίσουν αν θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης κεφαλαίου.

Αν πουν το «ναι», μπορεί να καλύψουν και τα τυχόν αδιάθετα.

 

QUEST HOLDINGS: Με καθαρά κέρδη 15,955 εκατ. ευρώ για το 2020 και με τρέχουσα αποτίμηση στο ταμπλό στα 407,5 εκατ. ευρώ, προκύπτει ένα P/E της τάξεως του 25,5, που φαντάζει ως «απαιτητικό» ή «αλμυρό». Ωστόσο, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως πέρυσι η εισηγμένη «έγραψε» έκτακτη φορολογική επιβάρυνση της τάξεως των 10,8 εκατ. ευρώ, οπότε αυτόματα το «επαναλαμβανόμενο» P/E από το 25,5 κατρακυλά γύρω στο 15,5. Και αυτό για έναν όμιλο που έκλεισε το 2020 με θετικό καθαρό ταμείο 10,2 εκατ. ευρώ και έχει σαφείς προοπτικές αύξησης των φετινών κερδών του.

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Κατρακύλησε η επίδοση του ομίλου όσον αφορά την προσαρμογή του σε κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, σύμφωνα με πρόσφατη αξιολόγηση εκ μέρους του διεθνούς οίκου Institutional Shareholders Services (ISS). Από τη βαθμίδα 4 που βρισκόταν πριν την αλλαγή διοίκησης τον Ιανουάριο, βαθμολογήθηκε προσφάτως στη βαθμίδα 7.

Η επιδείνωση της αξιολόγησης, σύμφωνα με τον οίκο, αποδίδεται στο γεγονός ότι ο πρόεδρος της εταιρείας είναι εκτεθειμένος σε εργασίες συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τρίτους, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος είχε εμπλοκή σε διαγωνισμούς στους οποίους συμμετείχε τόσο η ΑΚΤΩΡ (θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ) όσο και η ευθέως ανταγωνιστικής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Σημειώνει επίσης πως υπάρχουν ελάχιστες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις ενώ η εταιρεία δεν έχει δημοσιοποιήσει επαρκείς πληροφορίες σχετικά με την κατοχή μετοχών των μελών ΔΣ και στελεχών της εταιρείας…

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ρεκόρ εμφάνισε πέρσι η Πλαστικά Θράκης, καθώς ανήλθαν σε 69,4 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός να μειωθεί στα 38,2 από 83,5 εκατ. ευρώ μέσα σε 12 μήνες.

Πρόκειται για πρωτόγνωρη επίδοση από βιομηχανία, που οφείλεται εν πολλοίς στην… πανδημία. Οι πωλήσεις του ομίλου παρέμειναν ανεπηρέαστες, ενώ μειώθηκαν σημαντικά οι τιμές των πρώτων υλών, τους πρώτους μήνες, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Ταυτόχρονα, σημειώθηκε αυξημένη ζήτηση για τεχνικά υφάσματα που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές προσωπικής προστασίας αλλά και για (απλές και χειρουργικές) μάσκες, τις οποίες ξεκίνησε εντός του 2020 να παράγει ο όμιλος.

Η παραπάνω διαφοροποίηση του προϊοντικού μείγματος αύξησε κατά 22,7 εκατ. ευρώ τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v