Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 10 2021

Γιατί θα ξαναβγεί στις αγορές η Πειραιώς - Τι πουλάει με συμβολικό τίμημα η Lamda

Γιατί θα ξαναβγεί στις αγορές η Πειραιώς - Τι πουλάει με συμβολικό τίμημα η Lamda

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Στις αγορές ενδέχεται να βγει, το επόμενο διάστημα, ο όμιλος Πειραιώς, εκδίδοντας Additional Tier I (AT1) ομολογίες της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.

Η έκδοση ATI τίτλων ως 600 εκατ. ευρώ αποτελεί τμήμα του δημοσιοποιημένου σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης του ομίλου. Η άντληση, όμως, υψηλότερων κεφαλαίων, μέσω της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου (καθαρά έσοδα 1,3 δισ. ευρώ έναντι 1 δισ. ευρώ που σχεδιαζόταν αρχικώς) χαρίζει στον όμιλο την ευχέρεια να εκδώσει, σε πρώτη φάση, AT1 300 εκατ. ευρώ και να επανεξετάσει, σε δεύτερο χρόνο, τη σκοπιμότητα πρόσθετης έκδοσης.

Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου, θα ληφθούν οι αποφάσεις για το αν βγει στις αγορές εντός Μαΐου-Ιουνίου ή η έκδοση θα μετατεθεί για το φθινόπωρο.

ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Μερικούς μήνες μετά την πώληση του μεγάλου αιολικού πάρκου στον Κιθαιρώνα (21 MW συν άδεια για επέκταση του κατά 12 MW), ο όμιλος επανήλθε στις ΑΠΕ, εξαγοράζοντας αιολικά που βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της περσινής χρονιάς εξαγόρασε τέσσερις εταιρείες (ELICA BULGARIA OOD, DESIOLI VENTURES LTD, BLUERMOUND & CO. LTD και GREEK WINDPOWER ΑΕ), ξοδεύοντας 5,88 εκατ. ευρώ.

LAMDA DEVELOPMENT: Έναντι συμβολικού τιμήματος, αλλά με ανάληψη του συνόλου του δανεισμού της, αναμένεται να αποκτήσει η Prodea από τη Lamda Development τη Lamda Ilida Office SMSA, η οποία κατέχει το κτήριο γραφείων Ilida Business Center.

Παρότι οι ανακοινώσεις δεν είχαν καμία αναφορά σε ύψος τιμήματος, αυτή της Lamda ανέφερε πως η συναλλαγή δεν θα έχει επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, ενώ θα προκύψει όφελος σε επίπεδο ομίλου από τη μείωση των ενοποιημένων δανειακών υποχρεώσεων κατά το ποσό των 39,1 εκατ. ευρώ.

Η Lamda Ilida Office S.M.S.A. ιδρύθηκε στις 2 Αυγούστου 2018 με καταβολή 100 χιλ. ευρώ από τη Lamda Develοpment S.A. Έλαβε, δε, δάνειο 41,6 εκατ. ευρώ από συστημική τράπεζα, για να χρηματοδοτήσει, αρχικά την απόκτηση της νομής του κτηρίου γραφείων Ilida Business Center, εύλογης αξίας 30 εκατ. ευρώ, από την «ομόσταυλη» Lamda Olympia Village.

Τα έσοδά της από εκμίσθωση γραφείων το 2019 (σ.σ. τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία) ανήλθαν σε 1,41 εκατ. ευρώ με τα χρηματοοικονομικά έξοδα στο 1,5 εκατ. ευρώ, λόγω του υψηλού δανεισμού.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η εταιρεία είχε χορηγήσει δάνειο στη μητρική της Lamda Develοpment, ανεξόφλητου υπολοίπου, στο τέλος του 2019, 11,4 εκατ. ευρώ, με Euribor τριμήνου πλέον περιθωρίου 1,9% ετησίως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v