Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 6 2021

Το δράμα της Dionic, η στροφή Κλουκίνα-Λάππα και σφηνάκια για ΕΥΑΘ-Βογιατζόγλου

Το δράμα της Dionic, η στροφή Κλουκίνα-Λάππα και σφηνάκια για ΕΥΑΘ-Βογιατζόγλου

ΕΥΑΘ: Σταθερές πωλήσεις με αύξηση στα κόστη (πωλήσεων, δαπανών μισθοδοσίας) είχαν ως αποτέλεσμα τα EBITDA να υποχωρήσουν κατά 12,8% (22,6 εκατ. ευρώ) και τα προ φόρων κέρδη κατά 19% (16,7 εκατ. ευρώ).

Ταμειακά διαθέσιμα 81,9 εκατ. ευρώ.

 

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ: Σε αναδιάρθρωση του δικτύου του στα Βαλκάνια προχωρά, αθόρυβα, ο όμιλος. Τον περασμένο Ιούλιο εκκαθάρισε τη θυγατρική του στη Βουλγαρία, αφού προηγουμένως… κατέβασε ρολά το μοναδικό κατάστημα που διέθετε στη χώρα.

Ακολούθησε το… λουκέτο στο -μοναδικό- κατάστημα που λειτουργούσε στην Βόρεια Μακεδονία, μέσω της «KLMS KOM DOOEL». Εξετάζεται, πάντως, η προοπτική νέας συνεργασίας.

Αντίθετα, τον Ιούνιο του 2020 λειτούργησε δεύτερο κατάστημα στο Βελιγράδι, στοχεύοντας στην επέκταση στην αγορά της Σερβίας, ενώ τον Νοέμβριο ξεκίνησε η λειτουργία του e-shop Ρουμανίας, ενισχύοντας την παρουσία του brand στη χώρα, όπου λειτουργούν ήδη 5 καταστήματα.

Οι θυγατρικές των Βαλκανίων επλήγησαν από την πανδημία σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τη μητρική εταιρεία του ομίλου, καθώς διαθέτουν καταστήματα σε malls, η επισκεψιμότητα των οποίων παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, παρότι έμειναν ανοιχτά για μεγάλο μέρος του έτους.

Επιπρόσθετα, οι κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών δεν παρείχαν στις επιχειρήσεις σημαντικά πακέτα στήριξης, που θα επέτρεπαν τη μείωση του κόστους.

 

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ SYSTEMS: Στις μετοχές που «έχουν μείνει πίσω» συγκαταλέγεται ο Βογιατζόγλου, καθώς τα αποτελέσματα της εταιρείας επηρεάστηκαν αρνητικά από την πανδημία (περυσινά καθαρά κέρδη 267 χιλ. έναντι 1,04 εκατ. το 2019). Ωστόσο, η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου εκτιμά ότι «το 2021 θα είναι βελτιωμένο ως προς τα οικονομικά αποτελέσματα έναντι του 2020 και σε μεγάλο βαθμό θα υπερκαλυφθούν οι περυσινές απώλειες.

Η εν λόγω εκτίμηση της διοίκησης του ομίλου πηγάζει πρωτίστως από την έως σήμερα πορεία των αποτελεσμάτων της, παράλληλα με τις επίσημες πηγές που προβλέπουν ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 4,2% για το 2021, από όπου προέρχεται και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του ομίλου».

 

ΧΑΚ: Στα 37,3 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η αξία των συναλλαγών σε μετοχές κατά το πρώτο φετινό τετράμηνο στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Σε επίπεδο χρηματιστηριακών εταιρειών, πρώτη στις εκτός πακέτων συναλλαγές η CISCO (θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου), ενώ πολύ μικρά ήταν τα μερίδια αγοράς για τις ελληνικές ΑΧΕ.

DIONIC: Απελπιστική η εικόνα των λογιστικών καταστάσεων της Dionic, καθώς οι μεγάλες ζημίες συνεχίζονται, η «τρύπα» στα ίδια κεφάλαια διευρύνεται (-57,8 εκατ. στις 31/12/2020), περιουσιακά στοιχεία ρευστοποιούνται (πέρυσι ένα ακίνητο και η συμμετοχή στη «Διαδικασία») και οι συζητήσεις περί αναχρηματοδότησης δεν έχουν προχωρήσει…

Αν πάντως η εισηγμένη εταιρεία δεν πιεζόταν από τις τράπεζες να πουλήσει προ ετών το 50% της Skroutz, σήμερα θα ήταν «σωσμένη από χέρι».

ΥΓ: Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι η AVE (κατέχει το 33% της ΔΙΟΝ) εδώ και πάνω από ένα δωδεκάμηνο δεν κάνει οποιαδήποτε αναφορά για την Dionic, στις παρουσιάσεις της προς τους αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v