Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 5 2021

Το γκάζι στον μετασχηματισμό Eurobank και οι νέου τύπου διαπραγματεύσεις των εμπόρων για τα μισθώματα

Το γκάζι στον μετασχηματισμό Eurobank και οι νέου τύπου διαπραγματεύσεις των εμπόρων για τα μισθώματα

EUROBANK: Με γοργό ρυθμό μαθαίνουμε ότι τρέχει το πλάνο μετασχηματισμού της Eurobank και σχεδόν όλα τα κομμάτια του παζλ που θα μεταμορφώσει την τράπεζα έχουν μπει στη θέση τους.

Ο επικεφαλής του εγχειρήματος Ανδρέας Αθανασόπουλος -ασκεί και καθήκοντα αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου- είναι, όπως ακούμε, από σύσκεψη σε σύσκεψη (μέσω zoom βεβαίως) με τις ομάδες εργασίες και με σχεδόν το σύνολο του προσωπικού που εργάζεται στις διευθύνσεις της τράπεζας. Η εντολή της ανώτατης διοίκησης είναι το project να τρέξει γρήγορα.

Ταυτόχρονα όλοι να κάνουν focus στο μεγάλο στοίχημα, που δεν είναι άλλο από τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους, προκειμένου να μεγαλώσει η πίτα των χορηγήσεων και κατ' επέκταση τα μελλοντικά έσοδα της τράπεζας.

 

ΑΚΙΝΗΤΑ: Η ζήτηση για ποιοτικά εμπορικά ακίνητα δεν φαίνεται να υποχωρεί σημαντικά στην Ελλάδα -εν αντιθέσει με την υπόλοιπη Ευρώπη- καθώς οι πιάτσες με ισχυρή εμπορικότητα είναι λίγες, ενώ οι λιανικές αλυσίδες δεν έχουν όλες φθάσει στην ωρίμανσή τους, ώστε να υπολογίζουν σε σμίκρυνση δικτύου. Η ανθεκτικότητα εξάλλου φάνηκε από το ποσοστό πληρότητας των εμπορικών κέντρων της χώρας.

Αυτό που διαβλέπουν ωστόσο οι εταιρείες ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων, και γι’ αυτό οπισθοχωρούν από επενδύσεις σε retail (πλην των big boxes που αφορούν κυρίως στο δίκτυο των σούπερ μάρκετ), είναι η δικαιολογημένη προσπάθεια των λιανεμπορικών αλυσίδων να μεταβάλουν ουσιωδώς τις μισθωτικές σχέσεις.

Αν μετά το πρώτο lockdown διεκδικούσαν μείωση ενοικίου, τώρα πλέον διαπραγματεύονται συμβόλαια, όπου το μίσθωμα θα υπολογίζεται μόνον επί του πραγματοποιούμενου τζίρου (πρακτική που εδώ και χρόνια έχει υιοθετήσει η αλυσίδα Jumbo).

Στο πλαίσιο αυτό ήδη μεγάλη πολυεθνική αλυσίδα ένδυσης επαναδιαπραγματεύεται νέους όρους, ενώ και εγχώριοι παίκτες του λιανεμπορίου κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, τουλάχιστον για τις μισθώσεις εκείνες που βρίσκονται κοντά στη λήξη τους.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς του real estate, πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία που μένει να φανεί τα επόμενα χρόνια, ποιες συνθήκες θα διαμορφώσει, ωστόσο, ήδη οι ενδείξεις αποθαρρύνουν τις σοβαρές επενδύσεις εκ μέρους των ΑΕΕΕΑΠ, που αντιθέτως στρέφονται στον hot κλάδο των logistics.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v