Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 20 2021

Το CVC, η Interamerican και το… κερασάκι - Σφηνάκια για Lamda και το ομόλογο Costamare

Το CVC, η Interamerican και το… κερασάκι - Σφηνάκια για Lamda και το ομόλογο Costamare

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Η Interamerican το έπραξε ήδη δημόσια και το πιθανότερο είναι πως θα υπάρξουν και άλλες ασφαλιστικές εταιρείες που θα βάλουν κατά της συμφωνίας πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC, επικαλούμενες θέματα ανταγωνισμού (φυσικά, το όλο ζήτημα θα κριθεί αρμοδίως τους επόμενους μήνες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και όχι στις σχολιαστικές στήλες του διαδικτύου).

«Δεν μπορεί ο ίδιος όμιλος που θα κατέχει ηγετικά μερίδια τόσο στον ασφαλιστικό κλάδο όσο και σε αυτόν της ιδιωτικής υγείας, ταυτόχρονα να ασφαλίζει τον πελάτη, να τον νοσηλεύει και να τον τιμολογεί», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από στέλεχος της αγοράς.

Στην πράξη ωστόσο, η υπόθεση Εθνικής-CVC αποτελεί το «κερασάκι στην τούρτα» σε ένα θέμα που ήδη προϋπήρχε. Συγκεκριμένα, οι κόντρες μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών κλινικών σχετικά με τα τιμολόγια που χρεώνουν οι δεύτερες τις πρώτες κρατούν εδώ και δεκαετίες, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει βρεθεί λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες προτείνουν ως νέα μέθοδο τιμολόγησης το σύστημα κατηγοριοποίησης ασθενειών, το DRGs, πλην όμως στελέχη των ιδιωτικών κλινικών όχι μόνο αρνούνται τις κατηγορίες περί υπερτιμολογήσεων (αποδίδουν την άνοδο των τιμών στο κόστος των νέων μηχανημάτων και των σύγχρονων θεραπειών), αλλά επιπλέον αφήνουν να εννοηθεί ότι αν τελικά εφαρμοστούν τα DRGs τα τιμολόγια μάλλον θα αυξηθούν παρά θα πέσουν.

Επιπλέον υποστηρίζουν ότι αρκεί να κοιτάξει κάποιος το πόσες ζημίες είχαν οι εταιρείες της ιδιωτικής υγείας κατά την προηγούμενη δεκαετία, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπήρξαν υπερτιμολογήσεις ή όχι.

Πού συμφωνούν και οι δύο πλευρές; Στο ότι καλό θα ήταν το κράτος να μειώσει τον ΦΠΑ στις ιδιωτικές κλινικές, αλλά και το… χαράτσι που επιβάλλει στα ασφαλιστικά συμβόλαια υγείας.

Οψόμεθα…

ΥΓ: Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτές τις ημέρες οι εκλογές του Σωματείου των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής, ορισμένοι εκ των οποίων θέλουν να ελπίζουν ότι οι ενστάσεις των ανταγωνιστών θα μπορούσαν να ματαιώσουν το deal.

COSTAMARE: Μεταξύ του 2,70% και του 3,10% θα κυμανθεί το επιτόκιο του πενταετούς εταιρικού ομολόγου που εκδίδει η ναυτιλιακή Costamare (η δημόσια εγγραφή λήγει την Παρασκευή).

Θα πρέπει να προσεχτεί ωστόσο ότι υπάρχει η δυνατότητα πρόωρης εξόφλησης του ομολόγου από την πλευρά της εταιρείας μετά το τέλος του δεύτερου έτους, με τους ομολογιούχους να καρπώνονται κάποιο «bonus» (ή premium, όπως λέγεται στη χρηματοοικονομική ορολογία) σε μια τέτοια περίπτωση.

Συγκεκριμένα, αν η πρόωρη αποπληρωμή γίνει στη λήξη του πέμπτου ή του έκτου εξαμήνου, η επαναγορά από την Costamare δεν θα γίνει στο «100», αλλά στο «101,5». Αν γίνει στη λήξη του έβδομου ή του όγδοου εξαμήνου, η τιμή επαναγοράς θα διαμορφωθεί στο «100,5». Αν, τέλος, γίνει στη λήξη του ένατου εξαμήνου, οι ομολογιούχοι θα εισπράξουν απλά την ονομαστική αξία της ομολογίας («100»).

 

LAMDA DEVELOPMENT: Μετά τη μεταβίβαση του κτηρίου γραφείων της θυγατρικής στην Prodea, η Lamda Development προχώρησε και στην πώληση οικοπέδων της στα Σπάτα, συνεχίζοντας την αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου της.

Η πώληση αφορά σε 85 στρέμματα έναντι 14 εκατ. ευρώ, με τον όμιλο να εισπράττει κεφαλαιακό κέρδος 200 χιλ. ευρώ, αφού η εύλογη αξία των εν λόγω οικοπέδων κατά την 31.12.2020 ανερχόταν σε 13,8 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία έχει σε διάφορες περιπτώσεις ενημερώσει πως επικεντρώνεται πλέον στο μεγάλο project του Ελληνικού, διατηρώντας ως σημαντικά assets τα εμπορικά κέντρα (όπου ως στρατηγικός εταίρος υφίσταται και η αμερικανική Varde, ενώ στο βάθος υπάρχει το σχέδιο απόσχισης και αυτόνομης εισαγωγής στο ΧΑ), αλλά και τη Μαρίνα Φλοίσβου, στην οποία η Lamda αύξησε τη συμμετοχή της κατά 32% από την Dogus, ελέγχοντας πλέον το 100% μέσα στο 2020.

Τα άλλα σημαντικά προς πιθανή ρευστοποίηση ακίνητα της εταιρείας είναι τα συγκροτήματα στο Βελιγράδι (εύλογης αξίας 58,8 εκατ.ευρώ στο τέλος του 2020) και μικρότερης αξίας ακίνητα σε Βουκουρέστι, Μαυροβούνιο και Αίγινα.

Πέρα από τις ανακατατάξεις σε επίπεδο χαρτοφυλακίου, ο όμιλος προετοιμάζει και χωροταξικές ανακατατάξεις, καθώς μέρος της διοίκησης και του στελεχιακού δυναμικού της Lamda Develοpment μεταφέρεται σε νέα κτίρια γραφείων, κοντά στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, προκειμένου να βρίσκεται κοντά στη δρομολογούμενη επένδυση.

Με την προετοιμασία για σειρά εργασιών που αφορούν σε υποδομές, πάρκα και αυτή καθαυτή την προώθηση των επενδυτικών έργων στο πλαίσιο της αξιοποίησης του Ελληνικού, κρίθηκε σκόπιμο η ομάδα της εταιρείας που θα αναλάβει τον συντονισμό και τη διαχείριση των έργων, να εγκατασταθεί σε νέους χώρους, μετακομίζοντας από τα κεντρικά γραφεία της διοίκησης στο Μαρούσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κτίριο που θα στεγάσει την ομάδα βρίσκεται σε παράδρομο της Λεωφόρου Ποσειδώνος στο Ελληνικό, στο οποίο έχει ξεκινήσει η «μετακόμιση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v