Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 18 2021

Τρεις αλλαγές με «νόημα» στην τελευταία έκθεση της ΤτΕ - Ο τουρισμός, τα τεστ και το παράδειγμα της Πορτογαλίας

Τρεις αλλαγές με «νόημα» στην τελευταία έκθεση της ΤτΕ - Ο τουρισμός, τα τεστ και το παράδειγμα της Πορτογαλίας

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Απόλυτα υποστηρικτική στις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών εμφανίστηκε η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που δημοσίευσε χθες.

Παρότι ο επόπτης τάσσεται, παραδοσιακά εκ του ρόλου του, υπέρ κινήσεων κεφαλαιακής θωράκισης, οι αναφορές της ΤτΕ έχουν τη σημασία τους στην τρέχουσα συγκυρία. Υπενθυμίζεται ότι ολοκληρώθηκαν πρόσφατα η αύξηση κεφαλαίου και η έκδοση Additional Tier I τίτλων από την Πειραιώς Financial Holdings και επίκεινται οι αυξήσεις κεφαλαίου Alpha Services & Holdings και Attica Bank.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, στα συμπεράσματα της έκθεσης, επισημαίνει ότι αποτελούν κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση οι αποφάσεις των τραπεζών για ενίσχυση των κεφαλαίων τους (Πειραιώς, Alpha Bank) καθώς και οι πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν τον άμεσο υπολογισμό των επιπτώσεων της πανδημίας στους ισολογισμούς (βλέπε Attica Bank).

Επιπρόσθετα, χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη τις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης και υπό το πρίσμα της βελτίωσης της ποιότητας των κεφαλαίων, καθώς ανακόπτουν την εκτίναξη των οριστικών και εκκαθαρισμένων αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων ως ποσοστό των εποπτικών κεφαλαίων.

Υ.Γ.: Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η ΤτΕ πιέζει διακριτικά τις τράπεζες για επιθετικότερη πιστωτική επέκταση, συντασσόμενη σε αυτό το ζήτημα με την κυβέρνηση. Ειδικότερα η έκθεση αναφέρει ότι οι τράπεζες συνέβαλαν πέρυσι στην επέκταση της τραπεζικής πίστης προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, σημειώνοντας όμως ότι η επέκταση θα μπορούσε να είναι ισχυρότερη, δεδομένων των συνθηκών ρευστότητας των τραπεζών.

 

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε εκτιμήσει ότι η πανδημία θα γεννήσει περίπου 8 δισ. ευρώ νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για πρώτη φορά μετά από μήνες δεν είδαμε να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένο ποσό. Σημειώνεται ωστόσο: «Εντούτοις, καθίσταται σαφές ότι η σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης θα επιδράσει καθοριστικά στη συναλλακτική συμπεριφορά, χωρίς να αποκλείεται η δημιουργία νέου κύματος NPEs, το οποίο στην παρούσα χρονική συγκυρία δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια».

Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη αλλαγή και δεν είναι η μόνη. Στην Έκθεση δεν γίνεται σαφής αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας εταιρείας Asset Management Protection Scheme, κοινώς bad bank, αλλά ότι «απαιτούνται επιπλέον ενέργειες, οι οποίες θα διευκολύνουν την εμπροσθοβαρή αναγνώριση των ζημιών λόγω αυξημένου πιστωτικού κινδύνου εξαιτίας της πανδημίας και την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, μαζί με την αντιμετώπιση του προβλήματος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων».

Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι οι περισσότεροι τραπεζίτες ήταν πολύ πιο αισιόδοξοι από την ΤτΕ σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας...

 

ΕΜΒΟΛΙΑ: Τελικά χθες μάθαμε το πρώτο προνόμιο (δικαίωμα, διευκόλυνση, όπως θέλετε πείτε το) που θα έχουν όσοι εμβολιάστηκαν. Θα μπορούν να… ιδρώνουν τη φανέλα στα γυμναστήρια χωρίς να φορούν μάσκα.

Τι κι αν η κυβέρνηση δια υπουργών και κυβερνητικής εκπροσώπου υποστήριζε ότι θα είχε προηγηθεί εύλογος χρόνος εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες, η απόφαση ανακοινώθηκε ελάχιστα 24ωρα αφότου άνοιξε η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στις ηλικίες 18-24.

Η παραπάνω εξέλιξη λίγη μάλλον σημασία έχει σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα των πολιτών. Περιμένουμε να δούμε τις επόμενες αποφάσεις γύρω από το καυτό αυτό θέμα.

Η στήλη θα εστιάσει στις αποφάσεις που ελήφθησαν σε ό,τι αφορά τις εισόδους τουριστών στη χώρα. Απλά με rapid test και χωρίς υποχρέωση ελέγχου οι κάτω των 12 ετών στους εισερχόμενους από χώρες που είναι στην «πράσινη» λίστα ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Να θυμίσουμε ότι «πράσινη» ήταν και η Πορτογαλία, αλλά αίφνης, αφότου άνοιξε τρεις εβδομάδες για τους Βρετανούς τουρίστες, έγινε πάλι «πορτοκαλί» και αναγκάστηκε χθες να επιβάλει νέα μέτρα, μεταξύ αυτών, την απαγόρευση εξόδου από την πρωτεύουσα Λισαβώνα προς την επαρχία τα σαββατοκύριακα.

Η χώρα απαιτούσε από τους Βρετανούς τουρίστες να έχουν κάνει τεστ PCR 72 ώρες προ της αναχώρησης. Παρά την έξαρση της πανδημίας. αποφάσισε μόλις χθες να χαλαρώσει τους κανόνες και να ζητά rapid test 24 ώρες προ της αναχώρησης. Το μέτρο ισχύει και για παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών.

Οπότε το ερώτημα είναι, μήπως όποιος βιάζεται (να χαλαρώσει στα σύνορα) σκοντάφτει;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v