Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 29 2021

Η παρέα στο γεύμα του Μιχάλη Σάλλα, το κουβάρι με τις μετοχές Τζιρακιάν και μια… διάψευση

Η παρέα στο γεύμα του Μιχάλη Σάλλα, το κουβάρι με τις μετοχές Τζιρακιάν και μια… διάψευση

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΛΛΑΣ: *Επειδή έφτασε στα αυτιά μας ότι ακούγονται διάφορες ανοησίες με αφορμή αυτό το σχόλιο της στήλης, σπεύδουμε να σημειώσουμε ότι καμία «πολιτική συγκέντρωση» δεν έγινε στο σπίτι του Μιχάλη Σάλλα. Η συνάντηση στην οποία αναφερθήκαμε έγινε επ' ευκαιρία των γενεθλίων του προέδρου του Lyktos Group, με αποτέλεσμα να τον επισκεφτούν στο σπίτι δεκάδες φίλοι, μεταξύ αυτών, όπως γράψαμε, πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Σημειωτέον, για λόγους ακρίβειας, ότι εκ παραδρομής γράψαμε πως ήταν παρούσα και η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία όμως δεν παρέστη.

- - - 

Ο πρόεδρος του Lyktos Group και έμπειρος τραπεζίτης είναι γνωστός για την αγάπη του προς την καλή παρέα και το καλό φαγητό. Ένας εκ των πληροφοριοδοτών της στήλης (έχουμε παντού) μας ενημέρωσε ότι την Τρίτη το βράδυ ο πρόεδρος Μιχάλης μετά της συζύγου του Σοφίας Στάικου παρέθεσαν δείπνο στην κατοικία τους στην Πλάκα σε λίγους καλούς φίλους από τον χώρο της πολιτικής και της δημοσιογραφίας.

Δεν θα σας πούμε όλη τη σύνθεση του τραπεζιού αλλά ορισμένους εκ των φιλοξενούμενων, γνωστούς στο ευρύ κοινό. Στην κατοικία Σάλλα βρέθηκαν ο πρώην υπουργός, βουλευτής και ευρωβουλευτής Πέτρος Ευθυμίου, ο επίσης πρώην υπουργός Κώστας Λαλιώτης, και η δημοσιογράφος της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ Ιωάννα Μάνδρου. Ήταν κι άλλοι, αλλά η στήλη επέλεξε να σας ενημερώσει για τα πλέον προβεβλημένα πρόσωπα. Το δείπνο όπως μας μετέφεραν κύλησε ευχάριστα, η συζήτηση είχε από κορωνοϊό μέχρι διακοπές.

Και έντονη δόση πολιτικού σχολιασμού όπως εξάλλου ήταν αναμενόμενο…

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Πολλοί ήταν εκείνοι που χρησιμοποίησαν χθες τα κομπουτεράκια τους, μήπως και βγάλουν άκρη για το τι τελικά έγινε στη μετοχή της Τζιρακιάν, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν.

Το μόνο βέβαιο είναι πως μέλη της ευρύτερης οικογένειας Τζιρακιάν που διαφωνούν με τη διοίκηση της εισηγμένης πούλησαν στην αρχή της συνεδρίασης -μέσα από τέσσερα πακέτα- 150.000 μετοχές (το 4,92% της εταιρείας) προς 2,25 ευρώ. Η αλήθεια είναι πως οι πωλητές διαπραγματεύονταν τη συγκεκριμένη συναλλαγή εδώ και πάνω από δύο μήνες και πως είχαν έρθει σε επαφή με τουλάχιστον άλλους δύο ενδιαφερόμενους, πριν καταλήξουν στους χθεσινούς αγοραστές.

Το αξιοπρόσεκτο όμως είναι πως μετά το πέρασμα των πακέτων, είχαμε καταιγισμό συναλλαγών στη μετοχή, με αποτέλεσμα στο σύνολο της χθεσινής συνεδρίασης να έχουν αλλάξει χέρια 374.544 μετοχές ή αλλιώς το 12,28% της εταιρείας! Και αυτό χωρίς η τιμή του τίτλου να καταγράψει κάποια σπουδαία άνοδο (μόλις 1,75%).

Κανείς στην αγορά δεν είναι σίγουρος για το πώς προέκυψε και πού κατευθύνθηκε όλος αυτός ο όγκος των συναλλαγών. Ορισμένοι εκτιμούν ότι οι ίδιοι πωλητές ρευστοποίησαν και άλλες μετοχές τους κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, πέρα από τα τέσσερα προαναφερόμενα πακέτα συναλλαγών. Κάποιοι άλλοι πιθανολογούν ότι οι αγοραστές των τεσσάρων πακέτων «έσπρωξαν» στην αγορά (προκειμένου να «βγάλουν μεροκάματο») μέρος των μετοχών που είχαν μόλις αποκτήσει και συγκεκριμένα σε όσους πίστευαν ότι μετά τη συναλλαγή των πακέτων θα ακολουθούσε ράλι διαρκείας.

Η κατάσταση γύρω από τη μετοχή μπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς η συγκεκριμένη ομάδα της ευρύτερης οικογένειας Τζιρακιάν που διαφωνεί με τη διοίκηση εξακολουθεί να κατέχει τουλάχιστον ένα ακόμη 9% της εταιρείας, το οποίο πολύ πιθανόν να θελήσει να το ρευστοποιήσει και αυτό, συντομότερα ή αργότερα.

 

ΕΧΑE: Τα εξαμηνιαία καθαρά κέρδη της εισηγμένης εταιρείας αυξήθηκαν από τα 2,27 στα 5,06 εκατ. ευρώ, πλην όμως ακόμη καλύτερη ήταν η εικόνα από το μέτωπο των ταμειακών ροών.

Συγκεκριμένα, οι ελεύθερες ταμειακές ροές (free cash flow) του πρώτου εξαμήνου υπερέβησαν περίπου κατά 3 εκατ. ευρώ το ποσό των 8,448 εκατ. ευρώ που η εισηγμένη αποφάσισε να μοιράσει φέτος στους μετόχους της μέσα από διανομή μερίσματος και από επιστροφή κεφαλαίου.

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ: Διαψεύδονται από κύκλους προσκείμενους στην Ευρωπαϊκή Πίστη τα σενάρια που κυκλοφόρησαν στην αγορά και την ήθελαν να βρίσκεται κοντά στην εξαγορά μικρομεσαίας ασφαλιστικής εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται στους κλάδους ζημιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v