Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 27 2021

Ιπτάμενες «τρύπες» στα μέτρα κατά Covid-19 - Τα σενάρια για ανάπτυξη 6% και ο... ξεχασιάρης Χαρδαλιάς

Ιπτάμενες «τρύπες» στα μέτρα κατά Covid-19 - Τα σενάρια για ανάπτυξη 6% και ο... ξεχασιάρης Χαρδαλιάς

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ COVID-19: Ξέραμε ότι στα λιμάνια ήταν λίγο… ξέφραγο το αμπέλι στους ελέγχους πιστοποιητικών εμβολιασμού και αποτελεσμάτων τεστ, μαθαίνουμε όμως ότι ανάλογα φαινόμενα παρουσιάζονται και στις αεροπορικές συγκοινωνίες.

Για την ακρίβεια, μαθαίνουμε από σοβαρές πηγές όχι μόνο για πληθώρα ατόμων που επιστρέφουν από νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη χωρίς καμία διατύπωση, ούτε έλεγχο πιστοποιητικού ούτε τεστ (άλλωστε απλώς μια σύσταση υπάρχει για self-test στις επιστροφές), αλλά και για άτομα που ταξίδεψαν προς τα νησιά, δείχνοντας μόνο την ταυτότητα τους! Σε αυτή την περίπτωση, θυμίζουμε, υποτίθεται ότι οι έλεγχοι θα ήταν πολύ σφιχτοί!

Αν ισχύουν τα παραπάνω (και δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφιβάλλουμε για την ειλικρίνεια όσων μας το κατήγγειλαν), τότε δεν πρέπει να απορούμε για τα αυξημένα κρούσματα, ούτε να γκρινιάζουμε για τυχόν ζημιά στον τουρισμό. Φυσικό και επόμενο θα είναι.

ΥΓ: Εντελώς άξιο απορίας ότι όσοι επιστρέφουν αεροπορικώς από τα νησιά έχουν απλώς μια σύσταση για self-test, μια και είναι πλέον προφανές ότι κάποιος μπορεί να πάει «καθαρός», αλλά να επιστρέψει φορέας. «Φέρνοντας πίσω τον κορωνοϊό στο σακίδιό του», όπως με γλαφυρότητα δήλωσε πρόσφατα το μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων κα Παπαευαγγέλου. Αν όμως γυρίσει με πλοίο κάποιος, τότε πρέπει υποχρεωτικά να κάνει self-test μέσα στις τελευταίες 24 ώρες πριν την επιβίβασή του. Μάλλον κάτι θα… παθαίνει ο κορωνοϊός άπαξ και γυρίσεις από νησί με αεροπλάνο...

 

ΜΥΚΟΝΟΣ: Οχι ότι η στήλη περίμενε τυμπανοκρουσίες για το τέλος των περιοριστικών μέτρων στο νησί, αλλά όσο να πεις, μια ανακοίνωση την περίμενε.

Η Πολιτική Προστασία, όμως, άφησε απλά τον χρόνο να περάσει και χθες στις 06:00 έληξε η ισχύς της απόφασης που είχε λάβει πριν από δύο Σάββατα. Ετσι, οι Μυκονιάτες όσο και οι επισκέπτες ξύπνησαν χθες χωρίς την απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ και το μπλόκο στη μουσική.

Τα μέτρα έμειναν σε ισχύ εννέα ημέρες και όπως είχε πει την περασμένη Πέμπτη ο Νίκος Χαρδαλιάς, «κατάφεραν μερικώς να ανακόψουν την περαιτέρω διασπορά του ιού και την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων».

Τότε είχε πει ότι «ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα το πρωί» και το εάν θα δοθεί παράταση ή όχι «θα αξιολογήσουμε τα επόμενα 24ωρα και εγκαίρως θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις».

Ανακοινώσεις δεν έγιναν, οπότε όσοι είχαν σχεδιάσει να επισκεφτούν το νησί αυτή την εβδομάδα, θα έπρεπε να στραφούν στο κορώνα-γράμματα για το πώς θα κάνουν τις διακοπές τους.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα θορύβησε πολλούς στο υπουργείο Οικονομικών, οι οποίοι έβαλαν μια άνω τελεία στον ενθουσιασμό που επικρατούσε προ της δυναμικής εμφάνισής της για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η πορεία του τουρισμού τον Ιούλιο, όμως, και οι κρατήσεις του Αυγούστου, επαναφέρουν στο προσκήνιο εκτιμήσεις για ουσιαστική υπέρβαση του στόχου για ρυθμό ανάπτυξης 3,6% φέτος. Οι αισιόδοξοι βλέπουν ότι με τα σημερινά δεδομένα και αν δεν ανατρέψει η μετάλλαξη Δέλτα την κατάσταση, είναι σχεδόν «κλειδωμένος» ο στόχος του προϋπολογισμού για έσοδα 45%-50% των αντιστοίχων του 2019. Βάζουν μάλιστα στο τραπέζι σενάριο για έσοδα στο 60% των αντιστοίχων του 2019!

Στη δεύτερη περίπτωση, δεν θα αποτελούσε έκπληξη στους οικονομολόγους ρυθμός ανάπτυξης πάνω από 5% και κοντά στο 6%.

Αλλά μέχρι να φτάσουμε εκεί, υπάρχει ακόμα δρόμος…

ΑΦΙΞΕΙΣ: Περίπου 2,8 εκατομμύρια επισκέπτες είχαν φτάσει στην Ελλάδα μέχρι την περασμένη Παρασκευή. Αυτό σημαίνει ότι ο δρόμος για την επίτευξη του στόχου του 50% του 2019, όταν και είχαν έρθει στη χώρα μας περίπου 31 εκατ. τουρίστες, είναι μακρύς, καθώς θα πρέπει μέχρι το τέλος της σεζόν να υποδεχτούμε πάνω από 12 εκατ. επισκέπτες.

Υπενθυμίζεται, πάντως, πως τον Αύγουστο του 2019, έτος-ρεκόρ για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, την Ελλάδα είχαν επισκεφθεί 6,762 εκατ. ταξιδιώτες και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους τη χώρα μας επέλεξαν 5,111 εκατ. τουρίστες.

Ιδωμεν…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v