Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 30 2021

Πώς «βρήκε» ο Σουηδός κροίσος την Premia - Γιατί χαμογελάει η Τιτάν - ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η ΑΜΚ και η καμπάνα στο Κατάρ

Πώς «βρήκε» ο Σουηδός κροίσος την Premia - Γιατί  χαμογελάει η Τιτάν - ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η ΑΜΚ και η καμπάνα στο Κατάρ

ΤΙΤΑΝ: Μετά τα ισχυρά αποτελέσματα του πρώτου φετινού εξαμήνου, την αισιοδοξία της εξέφρασε η διοίκηση του ομίλου Τιτάν, στο πλαίσιο του χθεσινού conference call προς τους αναλυτές, όχι μόνο για το δεύτερο μισό της χρονιάς αλλά και για τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Η ζήτηση και οι τιμές ανεβαίνουν σε όλες τις χώρες και σε όλα τα προϊόντα του ομίλου, ενώ οι επιπτώσεις από την αύξηση των καυσίμων πιθανολογείται ότι θα αμβλυνθούν έως το τέλος του έτους.

Η Αμερική πάει από το καλό στο καλύτερο (την επόμενη διετία οι μονάδες θα δουλεύουν full capacity και τυχόν επιπλέον ζήτηση θα καλύπτεται από εισαγωγές). Η ζήτηση στην Ελλάδα -όπως και πέρυσι- «τρέχει» με +10% και έχει μπει σε έναν ευρύτερα ανοδικό κύκλο.

Στην «προβληματική» Αίγυπτο, η επιβολή ποσοστώσεων από την κυβέρνηση έχει ανεβάσει τις τιμές του τσιμέντου και η βελτίωση της κατάστασης είναι μέχρι τώρα αξιοσημείωτη. Όσο για την Τουρκία, μπορεί η πορεία της τοπικής λίρας να περιορίζει το EBITDA σε χαμηλά επίπεδα σε όρους ευρώ, ωστόσο η ζήτηση παραμένει ισχυρή.

Υπάρχει βέβαια και ο πιθανός επηρεασμός στο μακροπρόθεσμο διάστημα (από το 2026 και μετά) από την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά τα θέματα περιβάλλοντος.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Τιτάν δήλωσε ότι στηρίζει την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής πολιτικής και ότι δουλεύει εντατικά στα μέτωπα της ψηφιοποίησης των εργασιών της και της μείωσης του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

 

PREMIA PROPERTIES: Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε στο επενδυτικό κοινό το πώς ο σουηδικός κολοσσός Valder του δισεκατομμυριούχου Eric Salin (σύμφωνα με το Forbes, η καθαρή του περιουσία διαμορφώνεται στα 5,3 δισ. δολάρια) απέκτησε το 17,22% της Premia Properties, καλύπτοντας ένα τμήμα της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που υλοποίησε η ελληνική εταιρεία.

Πώς δηλαδή μια Valder που είναι εισηγμένη στο Nasdaq Στοκχόλμης (υψηλή κεφαλαιοποίηση) και κατέχει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 16,5 δισ. ευρώ, «ανακαλύπτει» την… περιφερειακή ελληνική κτηματαγορά και τοποθετείται μάλιστα σε αυτή μέσα από την Premia Properties;

Η απάντηση είναι πως οι βασικοί μέτοχοι της Premia Properties δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται με τη Valder του Eric Salin.

Ο Σουηδός δισεκατομμυριούχος εντόπισε την εταιρεία Stenhus (θυγατρική της Sterner Stenhus Holding των Ηλία και Θωμά Γεωργιάδη, δραστηριοποιούμενη και αυτή στον χώρο των ακινήτων) που εισήχθη στο Nasdaq της Στοκχόλμης το Νοέμβριο του 2020 και έγινε μέσω της Valder ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχός της. Στη συνέχεια η Valder έβαλε και πάλι το χέρι στην τσέπη, στηρίζοντας νέα επεκτατική κίνηση της Stenhus.

Η ουσία είναι πως η τοποθέτηση της Valder στην Premia Properties αποτελεί τουλάχιστον την τρίτη κατά σειρά συνεργασία του Eric Selin με την οικογένεια Γεωργιάδη και πιθανότατα όχι την τελευταία, λόγω και του στόχου της Premia να ανεβάσει το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία.

Όμως τα κεφάλαια της Valder δεν ήταν τα μόνα που προήλθαν από τη Σουηδία και κατευθύνθηκαν στην προσφάτως ολοκληρωθείσα αύξηση κεφαλαίου της Premia Properties. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση σουηδικής ασφαλιστικής εταιρείας, που τοποθέτησε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ στην εισηγμένη εταιρεία, πράγμα που επίσης έκαναν και άλλοι επενδυτές (ιδιώτες και θεσμικοί) από Ελλάδα και εξωτερικό.

ΥΓ: Στρατηγικοί τομείς επένδυσης της Premia είναι οι αποθηκευτικοί χώροι, τα super markets και τα κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα. Σταδιακά, πολύ πιθανόν να εξεταστεί -κάτω από προϋποθέσεις (π.χ. αποκτώντας ακίνητα που εμπλέκονται σε υποθέσεις κόκκινων δανείων)- και η τοποθέτηση στην αγορά των κατοικιών.

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Το καμάρι του μετρό στην Ντόχα του Κατάρ, πολυδιαφημισμένο από την Άκτωρ ως ένα από τα μεγαλύτερα projects που είχε αναλάβει ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό (προϋπολογισμού 3 δισ. ευρώ), αποτέλεσε «αγκάθι» της τρέχουσας ΑΜΚ της εταιρείας, καθώς ενόσω τρέχει η διαδικασία, ο όμιλος υποχρεώθηκε να ενημερώσει για την πιθανή αποζημίωση που οφείλει να καταβάλει σε υπεργολάβο, και η οποία ανέρχεται σε 31,5 εκατ. δολάρια, αν δεν υπάρξει νομική ανατροπή…

Χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που είχε από τα μέσα Ιουλίου εγκρίνει το ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ, ενέκρινε και τις συμπληρωματικές πληροφορίες για το «σαμαράκι» του Κατάρ, ένα έργο στο οποίο η Άκτωρ συμμετέχει ως leader της κοινοπραξίας υλοποίησης.

Αν τυχόν η συγκεκριμένη ζημιά από το Κατάρ καταλογιστεί, έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα κατανεμηθούν τα κεφάλαια της ΑΜΚ, η οποία υπενθυμίζεται ότι διενεργείται κατά κύριο λόγο προκειμένου να εξυγιανθεί ο κατασκευαστικός βραχίονας, για τον οποίο κατευθύνονται τα 98,6 εκατ. ευρώ από τα 120,5 εκατ. ευρώ.

Με βάση το ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ, από το παραπάνω ποσό, 44,4 εκατ. ευρώ θα καλύψει υποχρεώσεις που απορρέουν από την έξοδο της Άκτωρ και των θυγατρικών της (Biosar Australia PTY LTD, Biosar Energy (UK) LTD και Biosar Brazil - Energia Renovavel LTDA) από δραστηριότητες του εξωτερικού, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και συγκεκριμένα στην Αυστραλία (26 εκατ.), στη Βραζιλία (11 εκατ.) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (7 εκατ.), ενώ 54,2 εκατ. θα καλύψουν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προμηθευτές και υπεργολάβους στην ελληνική αγορά.

Αυτά προ της καμπάνας…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v