Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 18 2021

Ο Σκρέκας, η κρίση και ο λαϊκισμός του... Economist *Hi-Tech κέρδος για την Alpha *Eίδος πολυτελείας η μοσχαρίσια!

Ο Σκρέκας, η κρίση και ο λαϊκισμός του... Economist *Hi-Tech κέρδος για την Alpha *Eίδος πολυτελείας η μοσχαρίσια!

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: «Οι διάφορες φωνές λαϊκισμού που έχουν αρχίσει, δυστυχώς, να ακούγονται όλο και πιο έντονα, υποστηρίζοντας πως υπαίτια της τρέχουσας κρίσης είναι η φιλόδοξη ευρωπαϊκή στρατηγική για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση, είναι παντελώς αίολες και λανθασμένες».

Τάδε έφη, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Σκρέκας, ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, στην ερώτηση της Καθημερινής, «Κάποιοι υποστηρίζουν πως αυτή η κρίση είναι η πρώτη από πολλές που θα ακολουθήσουν, γιατί η Ευρώπη επιχειρεί την ενεργειακή μετάβαση ανεπαρκώς προετοιμασμένη. Ότι όσο δεν υπάρχουν προσιτές τεχνολογίες αποθήκευσης της ενέργειας από ΑΠΕ, τέτοια φαινόμενα θα επαναλαμβάνονται. Ποια είναι η άποψή σας;».

Πρόκειται για μάλλον ατυχή τοποθέτηση του κ. υπουργού, αν λάβουμε υπόψη μας ότι διεθνείς παίκτες και ειδικοί, αλλά και ναυαρχίδες της παγκόσμιας οικονομικής ενημέρωσης, όπως οι Financial Times και ο Economist (που είχε ως cover story την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, ως την πρώτη μιας νέας εποχής!) θεωρούν πως πράγματι η Ευρώπη -αν όχι και ο κόσμος όλος- πιάστηκε απροετοίμαστη κατά την πολυπόθητη ενεργειακή μετάβαση.

Ούτε είναι τυχαίο ότι ο Economist διαπιστώνει στον δεύτερο τίτλο του πως «Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη μετάβαση σε πηγές καθαρής ενέργειας».

Άλλωστε, αν δεν υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στον μέχρι τώρα σχεδιασμό αυτής της φιλόδοξης μετάβασης, που όλοι θέλουν, δεν θα βρισκόταν σήμερα η Ευρώπη να κρέμεται από τις διαθέσεις του Πούτιν στο φυσικό αέριο, δεν θα έτρεχαν πανικόβλητες οι κυβερνήσεις να προλάβουν, όπου και όσο μπορούν, την έκρηξη στα τιμολόγια λιανικής, ούτε θα είχε ξεκινήσει συζήτηση (και από ελληνικής πλευράς) για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των ενεργειακών αγορών της Ευρώπης.

Δεν θα δίναμε τόση έμφαση στο θέμα, βλέπουμε όμως ότι στη χώρα μας φαίνεται γενικώς να καλλιεργείται μια επίπλαστη δήθεν διαμάχη για το αν πρέπει να πάμε γρήγορα στον στόχο της πράσινης ενέργειας ή όχι, όταν η ουσία βρίσκεται στο ΠΩΣ θα σχεδιάσουμε (στην Ελλάδα και την Ευρώπη) ώστε να πάμε γρήγορα στον στόχο, χωρίς να γίνει στο μεταξύ η… επανάσταση των ποπολάρων, για την ακρίβεια των τιμολογίων και την επακόλουθη ενεργειακή φτώχεια, εξαιτίας λάθος σχεδιασμών και ενεργειών!

Εκεί βρίσκεται η ταμπακέρα και οι δηλώσεις περί «λαϊκισμού» δεν πρόκειται να την αλλάξουν…

ΥΓ: Το σχόλιο του υπουργού ότι αν η μετάβαση είχε γίνει πριν από 10 χρόνια, τώρα θα είχαμε φτηνό ρεύμα, δεν θα το σχολιάσουμε, ως παντελώς άσχετο με το θέμα. Συν τοις άλλοις, διότι το θέμα δεν είναι αν θα έχουμε φτηνό ρεύμα όταν θα έχουμε καταπράσινη ενέργεια, σε 10, 20 ή 30 χρόνια, αλλά τι θα γίνει με το ρεύμα... μέχρι τότε.

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας διασταυρώνουν για πολλοστή φορά σήμερα στη Βουλή τα ξίφη τους. Κρίσιμη η συγκυρία, καθώς συμπληρώσαμε δυο σαββατοκύριακα υπό το καθεστώς «ελευθερίας» για τους εμβολιασμένους ενώ μπήκαμε και ουσιαστικά στον χειμώνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση της διασποράς.

Στο μέτωπο των εμβολιασμών, ουσιαστικά επικρατεί «απόλυτη στασιμότητα». Τα στοιχεία που ανακοινώνονται και αφορούν πρώτες δόσεις, ολοκλήρωση εμβολιασμού και την τρίτη ενισχυτική δείχνουν ότι όλες οι κατηγορίες κινούνται με τον αραμπά: κάτω από 10.000 η κάθε κατηγορία τις περισσότερες ημέρες.

Καμπανάκι κινδύνου, όμως, χτυπάει από τους κυλιόμενους μέσους όρους εβδομάδας. Και αυτό γιατί το τελευταίο επταήμερο, σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, η άνοδος είναι 10,46%, ενώ στους θανάτους φτάνει το 11,63%. Μικρή (3,7%) είναι η αύξηση στους διασωληνωμένους ασθενείς, όμως και εκεί η πίεση είναι αισθητή, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Ανοδικά κινείται και η θετικότητα, στο 1,31% από 1,17%.

 

ALPHA BANK: Τώρα που έχει θερμανθεί για τα καλά το κλίμα στον κλάδο της πληροφορικής, οι τιμές των μετοχών του στο ταμπλό του ΧΑ έχουν ανέβει και το ένα deal διαδέχεται το άλλο, αναγνώστες της στήλης θυμήθηκαν τα διψήφια ποσοστά που κατέχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια η Alpha Βank σε Byte Computers (18,6%) και Space Hellas (19,33%).

Με την αθροιστική χρηματιστηριακή αξία των δύο εισηγμένων να έχει ξεπεράσει πλέον τα 100 εκατ. ευρώ, η αξία των συμμετοχών αυτών της Alpha Bank κυμαίνεται πλέον γύρω στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 20 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η Τράπεζα καρπώνεται εδώ και χρόνια μερίσματα από τη Space Hellas, ενώ φέτος ξεκίνησε και η Byte Computers τις χρηματικές διανομές προς τους μετόχους της.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Μια μοσχαρίσια μπριζόλα θα γίνει είδος πολυτελείας όπως η σαμπάνια! Μη νομίζετε ότι η δυσοίωνη πρόβλεψη προέρχεται από κάποιον τυχαίο. Την έκανε ο CEO της Crown, Jais Valeur, σε εφημερίδα της Δανίας.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η Crown είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη και παράλληλα ισχυρός παίκτης και στο μοσχαρίσιο κρέας.

Το… κακό θα μας βρει καθώς η παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος έχει μεγαλύτερο κλιματικό αντίκτυπο από άλλα, όπως το χοιρινό. Οι βιομηχανίες κρέατος βρίσκονται υπό πίεση, ώστε να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε μια περίοδο που μελέτες υποστηρίζουν ότι το 57% των εκπομπών από τη βιομηχανία τροφίμων, ως σύνολο, προέρχεται από την παραγωγή κρέατος.

«Θα είναι ένα προϊόν πολυτελείας, κάτι που θα τρώμε σε μια ειδική περίπτωση», λέει ο Δανός…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v