Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 22 2021

ETE: Η ηρεμία στο ΔΣ και το… bonding στο Σούνιο - Εισπράξεις για κλάματα από το ΤΧΣ - Πειραιώς, Sunshine και Dory

ETE: Η ηρεμία στο ΔΣ και το… bonding στο Σούνιο - Εισπράξεις για κλάματα από το ΤΧΣ - Πειραιώς, Sunshine και Dory

ΤΧΣ: Τεράστιες ζημιές ενέγραψε το ΤΧΣ από την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των 12 τραπεζών που τέθηκαν υπό εκκαθάριση, προκειμένου να διασωθούν οι καταθέσεις.

Το Ταμείο έδωσε σχεδόν 13,5 δισ. ευρώ και ως τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις α’ τριμήνου, ανέκτησε... μόλις 813 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, οριακά υψηλότερα του 6% της συνολικής απαίτησης. Ακόμη και αυτοί που αγόρασαν απαιτήσεις από καταναλωτικά δάνεια (ανεξασφάλιστα) εισπράττουν περισσότερα...

Από τα 13,5 δισ. ευρώ, το ποσό των 11,33 δισ. ευρώ θεωρήθηκε μη ανακτήσιμο και έχουν σχηματισθεί προβλέψεις, ενώ άλλα 1,34 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανακτηθούν στο μέλλον.

Προς το παρόν -και αυτό συνιστά έκπληξη- πληρώνουν κυρίως οι συνεταιριστικές. Το ΤΧΣ είχε δώσει 258,5 εκατ. ευρώ στη Συνεταιριστική Δωδεκανήσου και έχει πάρει πίσω από την υπό ειδική εκκαθάριση 93,5 εκατ. ευρώ. Από την Αχαϊκή Συνεταιριστική πήρε πίσω 57 εκατ. ευρώ από τα 209,4 εκατ. ευρώ και από τη Λαμίας 17,6 εκατ. ευρώ στα 55,5 εκατ. ευρώ.

Και αν αυτά τα ποσά δείχνουν λίγα, πρέπει να συγκριθούν με τις εισπράξεις από τις εμπορικές τράπεζες, που τέθηκαν υπό εκκαθάριση. Από… κοτζάμ Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (σ.σ. σε ειδική εκκαθάριση) το ΤΧΣ έχει εισπράξει το αστείο ποσό των 18,5 εκατ. ευρώ, ενώ είχε καταβάλει 3,73 δισ. ευρώ. Από τη Τ-Bank (πρώην Aspis) μόλις 3,3 εκατ. ευρώ από τα 227 εκατ. ευρώ. Λίγο καλύτερη είναι η αντιστοιχία εισπράξεων επί συνολικής απαίτησης για ΑΤΕ, Proton, FBB, Probank.

Πιθανώς, τα ποσά των εισπράξεων του ΤΧΣ από τις εμπορικές τράπεζες να βελτιωθούν, μετά το project Αριάδνη.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ-SUNSHINE: Κλείνει η συναλλαγή με την Bain, έναντι τιμήματος της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, για το χαρτοφυλάκιο με μη εξυπηρετούμενες συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης, μικτής λογιστικής αξίας 535 εκατ. ευρώ (Sunshine).

Σημειώνεται ότι Πειραιώς και Bain είχαν εισέλθει σε αποκλειστική διαπραγμάτευση, μετά την αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών. Για το χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων (project Dory), επανυποβλήθηκαν ενδεικτικές προσφορές με τη νέα περίμετρο και πέρασαν στη β' φάση τέσσερις επενδυτές.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Την ηρεμία κατακτά εκ νέου όπως μαθαίνουμε το διοικητικό συμβούλιο και γενικότερα το management team της Εθνικής Τράπεζας, μετά την αλλαγή που έγινε στην προεδρία της.

Η στήλη πληροφορείται ότι οι συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου έχουν περιοριστεί σε χρόνο, δηλαδή δεν θυμίζουν πλέον την επική ταινία «Ben-Hur», κυρίως όμως έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η συνεννόηση και η εμπιστοσύνη… καθώς υπό την προεδρία του τέως προέδρου Κώστα Μιχαηλίδη, οι συνεδριάσεις ήταν ατέρμονες και δεν έλειπαν (κοινό μυστικό πλέον) οι εντάσεις.

Ο νυν πρόεδρος Γκίκας Χαρδούβελης μαθαίνουμε ότι ασχολείται επισταμένως με το δέσιμο των μελών του διοικητικού συμβουλίου και μάλιστα φρόντισε να τους μαζέψει όλους προ καιρού στο ξενοδοχείο Cape Sounio, με στόχο να μιλήσουν μεταξύ τους, να χαλαρώσουν και να δουν την κατάσταση υπό το νέο πρίσμα της ηρεμίας και της επιστροφής στην κανονικότητα.

Ο Χαμαιλέων πληροφορείται ότι το bonding αποδίδει τους πρώτους καρπούς.

Ίδωμεν…

 

ΚΥΠΡΟΣ: Ξεκίνησαν στη Βουλή οι συζητήσεις για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2022, με τοπικούς οικονομικούς παράγοντες να ελπίζουν πως αυτή τη φορά δεν θα επαναληφθούν οι περυσινές «ακρότητες», όταν ο προϋπολογισμός είχε εγκριθεί όχι στο «παρά πέντε» αλλά στο… «και πέντε».

Θυμίζουμε ότι στην Κύπρο, η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν διαθέτει τη «δεδηλωμένη», οπότε για την ψήφιση οποιουδήποτε νόμου χρειάζεται η έγκριση -στην πράξη- τριών πολιτικών κομμάτων, σε μια κατακερματισμένη Βουλή (ιδίως μετά τα αποτελέσματα των περυσινών εκλογών) και με ένα εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής.

Αυτός άλλωστε είναι ένας λόγος για τον οποίο εδώ και πολλά χρόνια, αρκετές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες… έμειναν στα υπουργικά συρτάρια.

Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός, ο οποίος αναμένεται να υποστεί τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησής του, προβλέπει για το 2022 αύξηση ΑΕΠ 4% (με τη συμβολή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ποσού 1,2 δισ. ευρώ) και δημοσιονομικό έλλειμμα 1,5%.

Το 2022 μπορεί να εξελιχθεί σε χρονιά εξελίξεων για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v