Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 22 2021

Ο Ερντογάν, η λίρα και η... Κίνα - Τι περιμένει η αγορά από την Ideal και οι ασφαλιστικές από την κυβέρνηση

Ο Ερντογάν, η λίρα και η... Κίνα - Τι περιμένει η αγορά από την Ideal και οι ασφαλιστικές από την κυβέρνηση

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ: «Η διαφορά μας από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι μικρή, δεν είναι μεγάλη. Βλέπω να γίνεται η σύγκριση με την πρώτη, τη δεύτερη χώρα, που έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα ποτέ δεν βρισκόταν στις πρώτες χώρες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, συμπληρώνοντας ότι «η διαφορά μας από τους μέσους όρους της ΕΕ είναι μεταξύ τεσσάρων και πέντε μονάδων».

Τέλη Ιουνίου, ωστόσο, δύο υπουργοί ανέβαζαν τη χώρα μας στην κορυφή. Με διαφορά λίγων ωρών, Βασίλης Κοντοζαμάνης και Ακης Σκέρτσος μάς κατέτασαν 5ους και 7ους σε εμβολιαστική κάλυψη.

Τότε, βέβαια, τα στοιχεία του ECDC έδειχναν ότι είμαστε 14οι σε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς. Έκτοτε η Ελλάδα συνέχισε να χάνει θέσεις στην κατάταξη.

Με βάση τα στοιχεία του ECDC, σήμερα η χώρα μας βρίσκεται 20ή σε εμβολιασμούς πρώτης δόσης με ποσοστό 71,3% επί των ενηλίκων, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ στην ΕΕ φτάνει το 79,7%, δηλαδή η διαφορά είναι 8,4 ποσοστιαίες μονάδες. Αν δε βάλουμε ως πήχη να μπούμε στην πρώτη δεκάδα, θα πρέπει να φτάσουμε το 87,1% του Βελγίου…

Όσον αφορά τον πλήρη εμβολιασμό, η χώρα μας είναι 19η με 69,1% και η απόσταση από τον μέσο όρο (74,4%) φτάνει τις 5,3 μονάδες. Και εδώ η απόσταση από την πρώτη δεκάδα είναι μεγάλη: 11 μονάδες μάς χωρίζουν από τη Γαλλία (80,1%).

Καλή λοιπόν η παραδοχή, μήπως όμως επείγει και η αντίδραση;

Υ.Γ. Σε καμία περίπτωση τα παραπάνω δεν αποτελούν μομφή για τη σχεδίαση και την υλοποίηση του προγράμματος «Ελευθερία», που κατά γενική ομολογία στήθηκε και εκτελέστηκε με πρωτόγνωρα καλές -για δημόσιο τομέα- παραμέτρους.

 

IDEAL: Με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Ideal στα 108,2 εκατ. ευρώ και με τα pro forma καθαρά κέρδη εννεαμήνου στα 7,2 εκατ. ευρώ, διαμορφώνεται ένα P/E γύρω στο 15, χωρίς καν να υπολογίζουμε την επίδοση του τελευταίου τριμήνου. Και αυτό για μια εταιρεία που στο τέλος Ιουνίου είχε οριακό μόλις καθαρό τραπεζικό δανεισμό.

Η αγορά περιμένει από την εισηγμένη νέα deals, ενώ δεν θα εκπλαγεί καθόλου σε περίπτωση κάποιας χρηματικής διανομής.

 

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ: Μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο του Economist, ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει, χωρίς να έχει καταλήξει, την επαναφορά κάποιων μικρών φορολογικών κινήτρων που υπήρχαν κατά το παρελθόν στην ιδιωτική ασφάλιση.

Επίσης, μετά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη με τα μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), ακολούθησε ένα ιδιαίτερα «λιτό» δελτίο Τύπου.

Πώς διαβάζει τις εξελίξεις η στήλη; Η κυβέρνηση εξετάζει ένα πλαίσιο κινήτρων που κινείται πολύ χαμηλότερα από τα αιτήματα του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης.

 

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ: Η στήλη δεν διεκδικεί περγαμηνές στη γνώση της τουρκικής οικονομίας, ωστόσο είναι εμφανές ότι η πτώση της τουρκικής λίρας το τελευταίο διάστημα είναι έργο του «μεγάλου τιμονιέρη» της, καθώς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις μειώσεις επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας, όπου όσα μέλη του ΔΣ της διαφωνούν… καρατομούνται!

Προφανώς η πτώση της λίρας ευνοεί την ανταγωνιστικότητα των ντόπιων προϊόντων και η τουρκική βιομηχανία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως σε μια περίοδο που η Ασία με επίκεντρο την Κίνα ζορίζεται να παραδώσει προϊόντα και τα μεταφορικά έχουν κυριολεκτικά εκτοξευτεί, ανεβάζοντας το κόστος τους, η Τουρκία επιδιώκει να αρπάξει ένα μέρος της ζήτησης, υποκαθιστώντας Ασιάτες προμηθευτές. Οπότε η λίρα καλείται να... διολισθήσει περαιτέρω, παρά τις παρενέργειες που έχει αυτό σε πλήθος άλλων τομέων.

Θα του βγει; Ίδωμεν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v