Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 19 2021

To Bitcoin δείχνει (ξανά) τα… δόντια του - Η αποτίμηση της AS Company και οι μποναμάδες της Πλαίσιο

To Bitcoin δείχνει (ξανά) τα… δόντια του - Η αποτίμηση της AS Company και οι μποναμάδες της Πλαίσιο

BITCOIN: Δεν είναι λίγο, μερικούς μήνες μετά τις κραυγές περί φούσκας που συνόδευσαν την πτώση του από το υψηλό των 64.000 δολαρίων, να επιστρέφει το Bitcoin στις 62.000 δολάρια, να αναμένεται το ντεμπούτο του πρώτου ETF στη Wall Street, κι όλα αυτά παρά τον ανοικτό πόλεμο που του κήρυξε η Κίνα.

Προφανώς υπάρχει τεράστιο περιθώριο κερδοσκοπίας σε ένα asset που παρουσιάζει τόσο έντονες διακυμάνσεις, άρα και κίνδυνος να χάσει κάποιος τα… μαλλιοκέφαλά του, κυνηγώντας, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, το «εύκολο» κέρδος.

Ωστόσο καθίσταται πλέον σαφές ότι το Βitcoin είναι πολύ σκληρό για να… πεθάνει.

Το αν θα αποδειχτεί ένα νέο είδος «χρυσού», όπως πιστεύουν οι ένθερμοι οπαδοί του (κάτι που αν συμβεί, λόγω της εκ γενετής περιορισμένης και εντελώς συγκεκριμένης προσφοράς, θα εγγυηθεί πολύ υψηλότερες τιμές στο απώτερο μέλλον), είναι πολύ πρόωρο να το κρίνουμε.

Προς το παρόν πάντως, ακριβώς αυτές οι μεγάλες διακυμάνσεις (που προσελκύουν τους απανταχού κερδοσκόπους) δυσχεραίνουν την υιοθέτησή του ως «μέσου αποθήκευσης αξίας». Κάτι που αν συμβεί, θα συμβεί αφού ολοκληρωθεί η καθαρά κερδοσκοπική φάση.

 

AS COMPANY: Αποτιμάται στο ταμπλό του ΧΑ γύρω στα 27,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία (31,2 εκατ. ευρώ). Αν τώρα αφαιρέσουμε από την τρέχουσα χρηματιστηριακή της αξία το καθαρό ταμείο της 30ής Ιουνίου 2021 (17,14 εκατ. ευρώ διαθέσιμα συν χρηματοοικονομικό χαρτοφυλάκιο μείον σύνολο δανεισμού), τότε η εταιρεία αυτή, χωρίς κανένα δανεισμό, αποτιμάται από την αγορά γύρω στα 10,5 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, χωρίς την επίδραση των αποτελεσμάτων χαρτοφυλακίου (-157 χιλ. το 2020) η AS Company σημείωσε πέρυσι μια καθαρή κερδοφορία της τάξεως των δύο εκατ. ευρώ, άρα η λειτουργική (χωρίς δάνεια και αποτελέσματα χαρτοφυλακίου) δραστηριότητα της εταιρείας διαπραγματεύεται με έναν άτυπο δείκτη P/E κοντά στο πέντε.

Ο ίδιος δείκτης αναμένεται φέτος να κυμανθεί σε ελκυστικότερα επίπεδα, καθώς αν δεν συμβεί κάποιο απρόοπτο, η φετινή λειτουργική κερδοφορία της εισηγμένης θα εμφανίσει άνοδο σε σχέση με πέρυσι.

Και πέραν της λειτουργικής κερδοφορίας, φέτος είναι πολύ πιθανό να δούμε το συνολικό αποτέλεσμα να ενισχύεται και με κέρδη χαρτοφυλακίου (+439 χιλ. ευρώ στο πρώτο μισό της χρονιάς).

 

ΠΛΑΙΣΙΟ: Μπορεί η μετοχή της εταιρείας να μη συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον αποδοτικών του ΧΑ κατά την τελευταία πενταετία (παρά την άνοδο που σημείωσε στο ταμπλό), ωστόσο δεν άφησε ούτε μια χρονιά τους κατόχους της χωρίς χρηματική διανομή. Ιδιαίτερα φέτος, όπου πέρα από το μέρισμα του 0,05 ευρώ, θα ακολουθήσει και επιστροφή κεφαλαίου 0,17 ευρώ ανά μετοχή.

Έτσι (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), το Πλαίσιο κατά την πενταετία 2017-2021 διένειμε το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 0,43 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί γύρω στο 10% της τρέχουσας τιμής του τίτλου στο ταμπλό.

Και αυτό σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον κλάδο.

Πλαίσιο: Χρηματικές διανομές ανά μετοχή
           Έτος       Ποσό (ευρώ)

  • 2017        0,05
  • 2018        0,07
  • 2019        0,07
  • 2020        0,02
  • 2021        0,22

    Σύνολο    0,43

 

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Η Ελλάδα, ως γνωστόν, κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στην εξαγωγή ακτινιδίου. Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, είναι η πέμπτη χώρα σε εξαγωγές ακτινιδίου στον κόσμο, με μερίδιο 5,5%.

Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι ένα σημαντικό μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών διακινεί η βορειοελλαδίτικη Protofanousi Fruits, εταιρεία της οικογένειας Πρωτοφανούση, που ασχολείται αποκλειστικά με το εμπόριο φρούτων από το 1928.

Σήμερα, είναι μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές μονάδες στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο 20,9 εκατ. ευρώ. Διακινεί περί τα 25 εκατ. κιλά φρούτα ελληνικής, κυρίως, προέλευσης ενώ εισάγει κάποια είδη από Αργεντινή, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Νότια Αφρική, Τουρκία και Χιλή.

Τροφοδοτεί με τα προϊόντα της απευθείας μεγάλες αλυσίδες στην Ελλάδα και εξάγει σε Ευρώπη, ΝΑ Ασία, Μέση Ανατολή, Νότια Αφρική και Καναδά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v