Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 11 2021

H Viohalco, οι δείκτες ρευστότητας και η Cenergy - Tο «bonus» για ΣΙΔΜΑ και μια έκπληξη για ασφαλιστικές

H Viohalco, οι δείκτες ρευστότητας και η Cenergy - Tο «bonus» για ΣΙΔΜΑ και μια έκπληξη για ασφαλιστικές

ΣIΔΜΑ: Το ποσό των 11,5 εκατ. ευρώ θα εισπράξει η ΣΙΔΜΑ από τη δρομολογούμενη πώληση του ακινήτου της στα Οινόφυτα (αγοραστής η ElvalHalcor, προκειμένου να μπορέσει να ενισχυθεί στο κομμάτι των logistics, λόγω του ότι το capacity του ομίλου θα διευρυνθεί δραστικά μέσα στο 2022).

Με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο ακίνητο δεν χρησιμοποιείτο από τη ΣIΔΜΑ για λειτουργικούς σκοπούς (ενοικιαζόταν στην ElvalHalcor), το ποσό των 11,5 εκατ. ευρώ θα ψαλιδίσει τον τραπεζικό δανεισμό και θα βελτιώσει δραστικά τους δείκτες κεφαλαιακής διάρθρωσης της εισηγμένης (με βάση τα εξαμηνιαία αποτελέσματα, είχαμε καθαρό χρέος προς ίδια κεφάλαια στο 2,7 και EBITDA προς καθαρούς χρεωστικούς τόκους στο 7,5).

Αυτό αποτελεί μια ακόμη θετική εξέλιξη για την εταιρεία, η οποία μετά το πολύ ισχυρό πρώτο φετινό εξάμηνο (σημαντική κερδοφορία, επιστροφή των ιδίων κεφαλαίων σε θετικό πρόσημο) συνεχίζει την ικανοποιητική της πορεία και στο δεύτερο μισό της φετινής χρονιάς.

Το ευχάριστο είναι πως παρά την εκτίναξη των τιμών του χάλυβα, η εγχώρια ζήτηση δεν έχει επηρεαστεί μέχρι σήμερα σε σημαντικό βαθμό, αλλά διατηρείται σε σαφώς ικανοποιητικά επίπεδα.

 

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ: Πολύ πιο κάτω απ’ ό,τι περίμεναν πολλοί -μόλις στο +1,4%- διαμορφώθηκε ο δείκτης του ΙΟΒΕ που μετρά την αύξηση του ετήσιου κόστους αποζημιώσεων των ασφαλιστικών εταιρειών για το έτος 2020 στα συμβόλαια υγείας.

Η χαμηλή τιμή του δείκτη δεν οφείλεται στο ότι διατηρήθηκε σταθερό το κόστος ανά νοσηλεία (ανέβηκε σημαντικά), αλλά στο ότι -λόγω της πανδημίας- μειώθηκε ο αριθμός των νοσηλειών (π.χ. αναβολές επεμβάσεων, εξετάσεων που δεν είχαν επείγοντα χαρακτήρα).

Τι σημαίνει αυτό; Ότι όποιες ασφαλιστικές εταιρείες προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμολογίων άνω του 1,4%, με βάση το «νόμο Γεωργιάδη» θα πρέπει να εξηγήσουν αναλυτικά και έγκαιρα στους πελάτες τους γιατί το πράττουν.

Έτσι, οι όποιες αυξήσεις τιμολογίων επιχειρηθούν αναμένεται να είναι περιορισμένες, όχι μόνο γιατί οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα θελήσουν να «εκτεθούν» (λόγοι marketing), αλλά και επειδή αυτή την περίοδο παρατηρείται αξιοσημείωτη τόνωση του ενδιαφέροντος των νοικοκυριών για τέτοιου είδους συμβόλαια.

«Ένα κύμα σημαντικών αυξήσεων θα μπορούσε να αναστρέψει το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί», επισημαίνει παράγοντας του κλάδου.

Να δούμε βέβαια και το τι τελικά θα γίνει στην πράξη.

 

VIOHALCO-CENERGY: Κατά την προηγούμενη δεκαετία, όταν ο όμιλος Viohalco προχωρούσε σε μεγάλες επενδύσεις εν μέσω υψηλών επιτοκίων και οικονομικής κρίσης, έντονες ήταν οι συζητήσεις για τον πολύ μεγάλο δανεισμό του και για τους κινδύνους ρευστότητας που αντιμετώπιζε.

Σήμερα τα πράγματα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, παρά το γεγονός ότι ο όμιλος όλο λέει ότι θα μετριάσει τις επενδύσεις του, αλλά στην πράξη πολύ συχνά το ένα project διαδέχεται το άλλο.

Ο βασικότερος λόγος βελτίωσης της ρευστότητας του ομίλου δεν είναι η μείωση του καθαρού του δανεισμού, αλλά το γεγονός ότι οι επενδύσεις του έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Έτσι, έχει αυξηθεί το προσαρμοσμένο EBITDA, με αποτέλεσμα ο δείκτης ρευστότητας «καθαρό χρέος προς προσαρμοσμένο EBITDA» να βελτιώνεται από χρόνο σε χρόνο. Για παράδειγμα, κόντρα στη μεγάλη αύξηση των τιμών των μετάλλων που οδηγούν σε αυξημένο κεφάλαιο κίνησης, ο προαναφερόμενος δείκτης στην ElvalHalcor από το 4,9 στις 30/6/2020 υποχώρησε στο 4, δώδεκα μήνες αργότερα.

Ένας δεύτερος λόγος βελτίωσης της κατάστασης προέρχεται από το γεγονός ότι κάθε δανειακή σύμβαση που λήγει, ανανεώνεται με χαμηλότερο επιτόκιο. Ειδικότερα, με βάση την υλοποιούμενη έκδοση εταιρικού ομολόγου, η ElvalHalcor θα δανειστεί με επιτόκιο 2,5%-2,9% για επτά χρόνια, υποκαθιστώντας δάνεια κόστους άνω του 3% και αποφεύγοντας οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση, σε περίπτωση που κατά τα επόμενα έτη δούμε το Euribor να περνά σε θετικό πρόσημο.

Επιβοηθητικά στην όλη κατάσταση λειτουργούν επίσης τόσο περιπτώσεις placements (βλέπε π.χ. φετινή μείωση θέσης της Viohalco στην ElvalHalcor) όσο και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θυγατρικών με συμμετοχή τρίτων (π.χ. βλέπε δημόσια εγγραφή που αναμένεται το 2022 από τη Noval, ενόψει εισόδου της στο ΧΑ, με παράγοντες του κλάδου να εκτιμούν ότι η εταιρεία δεν προχώρησε φέτος σε ΑΜΚ, επειδή προσδοκά καλύτερους όρους αγοράς μέσα στο επόμενο έτος).

Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές αναρωτιούνται για το πώς η Cenergy θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέου εργοστασίου στις ΗΠΑ σε συνεργασία με τον κολοσσό της Orsted, εφόσον τελικά κλείσει το συγκεκριμένο deal. Κύκλοι της αγοράς πάντως δεν ανησυχούν, σημειώνοντας πως υπάρχουν τρόποι να προχωρήσει ένα τόσο σημαντικό project, χωρίς ο εισηγμένος Όμιλος να ζητήσει λεφτά από τους μετόχους του.

Σε κάθε περίπτωση, οι φήμες είναι πολλές και έντονες, με το κλίμα στο ταμπλό να είναι θερμό για τη μετοχή της Cenergy.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v