Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 10 2021

Το δις εξαμαρτείν του Γιάννη Οικονόμου - Μαζική επιστολή ΕΚ στις εισηγμένες - Το Πλαίσιο και η «ουρά» στο Ελληνικό

Το δις εξαμαρτείν του Γιάννη Οικονόμου - Μαζική επιστολή ΕΚ στις εισηγμένες - Το Πλαίσιο και η «ουρά» στο Ελληνικό

ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν πέρασε ούτε εβδομάδα που η στήλη ασχολήθηκε με την «μπαρούφα» του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, η οποία αφορούσε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για τα rapid test στους μη εμβολιασμένους. Σχολιάζαμε τότε ότι τέτοια κόλπα δεν είναι ό,τι καλύτερο για την αξιοπιστία του.

Αναγκαζόμαστε τώρα να επανέλθουμε, γιατί είχαμε δεύτερο «συμβάν» που οδήγησε μάλιστα σε... ενδοκυβερνητική κόντρα. Το θέμα αφορούσε μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών, συμπεριλαμβανομένης και της ανατολικής Φθιώτιδας, τα οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Αλλωστε το μέτρο αφορούσε την εκλογική του περιφέρεια και την περιφέρεια οι βουλευτές την προσέχουν… για να έχουν.

Η Φθιώτιδα, όμως, είναι εκλογική περιφέρεια και του κυβερνητικού εκπροσώπου. Οπότε, επιχείρησε να καρπωθεί την αίγλη της ρύθμισης αναφερόμενος δημοσίως σε «ενέργειές του» για να δοθεί λύση, στην οποία με βάση έγγραφο που κυκλοφόρησε, δεν φαινόταν να μετέχει ο κ. Σταϊκούρας αλλά ο κ. Σκυλακάκης.

Κι έτσι φτάσαμε στην κόντρα με τον υπουργό Οικονομικών, που έσπευσε με νεότερη ανακοίνωση να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, παρουσιάζοντας επίσημο σχετικό έγγραφο κι αφήνοντας σαφείς αιχμές για το άλλο. Σε σημείο που να αναφέρει αυτολεξεί:

«η πραγματική επιστολή 1ον. Φέρει αριθμό πρωτοκόλλου. Αντίθετα αυτή που κυκλοφόρησε, δεν φέρει.

2ον. Έχει την Υπογραφή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αντίθετα αυτή που κυκλοφόρησε, δεν φέρει.

3ον. Απευθύνεται στον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό του Υπουργείου Οικονομικών. Αντίθετα αυτή που κυκλοφόρησε, απευθύνεται μόνο στον Αναπληρωτή Υπουργό».

Το δις εξαμαρτείν... ουκ ανδρός σοφού , λέει η αρχαία ελληνική ρήση, πολύ περισσότερο, λέμε εμείς, με τέτοια χρονική εγγύτητα...

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ: Η εκτόξευση του κόστους ενέργειας αλλά και η αρνητική τροπή που παίρνει η πανδημία κινητοποίησε τα αντανακλαστικά της εποπτικής αρχής. Έτσι, η στήλη πληροφορείται ότι με επιστολή της προς όλες τις εισηγμένες ζητά να δημοσιοποιήσουν οικονομικά δεδομένα τρίτου τριμήνου 2021.

Στα στοιχεία που πρέπει να παραθέσουν οι εταιρείες περιλαμβάνονται, κατ’ ελάχιστον, τα εξής:

α) τα έσοδα από πωλήσεις, τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για το γ' τρίμηνο της χρήσης 2021 και σε σωρευτική βάση, καθώς και τα αντίστοιχα συγκριτικά μεγέθη της περσινής περιόδου.

β) σημαντικές μεταβολές στη δανειακή θέση ή/και κεφαλαιακή διάρθρωση, καθώς και λοιπά μεγέθη της κατάστασης χρηματοοικονομικής θέσης, οι οποίες έλαβαν χώρα κατά το γ’ τρίμηνο.

Δεν είναι η πρώτη φορά εν καιρώ πανδημίας που λαμβάνεται αυτή η απόφαση. Στόχος να μη βρεθούν οι επενδυτές προ (δυσάρεστης) έκπληξης.

 

ΠΛΑΙΣΙΟ: Με τους τρεις εμπορικούς πόλους στο Ελληνικό να περιλαμβάνονται στα σχέδια της πρώτης φάσης τους έργου, οι μεγάλοι retailers κάνουν ουρά για μια θέση. «Έχουμε αιτηθεί να συμπεριληφθούμε στη λίστα των βασικών ενοικιαστών και περιμένουμε…», είπε χθες, στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της Πλαίσιο Computers ο Γεώργιος Γεράρδος, ιδρυτής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον του. Ας σημειωθεί ότι στο επόμενο διάστημα, περί τα τέλη του έτους με αρχές του επόμενου, αναμένεται να αρχίσουν να υπογράφονται και τα σχετικά μνημόνια συνεργασίας με τη Lamda Development.

Κατά τα λοιπά η Πλαίσιο Computers υλοποιεί επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ, δίνοντας έμφαση σε omnichannel και last mile. Προωθεί την ανάπτυξη νέων υποδομών logistics στη Μαγούλα, σε ακίνητο που απέκτησε από την Ακρίτας, αν και η επένδυση καθυστερεί λόγω του ρευστού κλίματος στην αγορά αλλά και υποχρεώσεων που φαίνεται ότι πρέπει να τακτοποιήσει η τελευταία πριν ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Προς το παρόν πάντως η Πλαίσιο Computers δίνει έμφαση στην επάρκεια αποθεμάτων. Tο επιτελείο της δεν δείχνει να ανησυχεί ενόψει Black Friday και Χριστουγέννων και σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Γεράρδο, διευθύνοντα σύμβουλο της Πλαίσιο, τα προβλήματα στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα δεν προβλέπεται να πλήξουν την εταιρεία πέρα από κάποιες πιθανές ελλείψεις σε υποκατηγορίες προϊόντων.

Τι θα συμβεί όμως τους επόμενους μήνες με τις παραλαβές από την Κίνα, ουδείς γνωρίζει. Ούτε ο ίδιος...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v