Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 10 2021

Attica Bank: Τι δείχνουν οι δεσμεύσεις των μετόχων - Ο Βορίδης και η στροφή 180 μοιρών - Χαμός για το καλάθι μιας νοικοκυράς

Attica Bank: Τι δείχνουν οι δεσμεύσεις των μετόχων - Ο Βορίδης και η στροφή 180 μοιρών - Χαμός για το καλάθι μιας νοικοκυράς

ΠΑΝΔΗΜΙΑ: H χθεσινή δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, «ακόμη κι αν η επιτροπή των ειδικών εισηγούνταν γενικό lockdown, η κυβέρνηση θα πει "όχι", καθότι υπάρχει το εμβόλιο», είναι αλήθεια ότι μας άφησε άναυδους. Όχι για το σκέλος που αφορά το αν θα γίνει ή δεν θα γίνει lockdown, αυτό λίγο-πολύ το λένε όλοι από τον πρωθυπουργό και κάτω, αλλά για την ψυχρή ομολογία πως και να πει ότι χρειάζεται lockdown η επιστήμη, οι ειδικοί, η κυβέρνηση θα πει όχι.

Διότι πρόκειται για στροφή 180 μοιρών απέναντι στην πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας, από το πρώτο έως και το τρίτο κύμα, όπου το σύνθημα ήταν «πρώτα η επιστήμη», «ό,τι πουν οι ειδικοί» κ.λπ.

Το ότι τα πράγματα είναι πολιτικά πιο δύσκολα σήμερα όλοι το (ανα)γνωρίζουν, καθώς εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, με την κοινωνία να κινείται σε ένα άνισο δίπολο εμβολιασμένων-ανεμβολίαστων. Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι ότι σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία κι ενώ φαίνεται πια ξεκάθαρα ότι πάμε ολοταχώς σε επανάληψη της κρίσης του περασμένου Νοεμβρίου (οι επόμενες 15-20 μέρες δεν μεταβάλλονται ό,τι και να γίνει, σε ό,τι αφορά αριθμούς διασωληνωμένων και νεκρών, λόγω του time lag των συγκεκριμένων «σκληρών» δεικτών), η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι εκείνη έχει τώρα την αποκλειστική ευθύνη.

Πολύ τολμηρή θέση, μένει να δούμε αν θα «βγει».

 

ΕΦΚΑ: Στις 3 Δεκεμβρίου είναι πλέον στραμμένα τα βλέμματα όσων παρακολουθούν τις εξελίξεις στον ΕΦΚΑ αναφορικά με το θέμα της έκδοσης συντάξεων από ιδιώτες.

Η πρώτη μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων που έκαναν οι εργαζόμενοι για το θέμα των ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών, χάθηκε για τους εργαζόμενους. Η Επιτροπή Αναστολών της Ολομέλειας του ΣτΕ απέρριψε δύο αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης (ασφαλιστικά μέτρα) της υπουργικής απόφασης του Κωστή Χατζηδάκη, που καθορίζει τον τρόπο πιστοποίησης και συμμετοχής των ιδιωτών στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, όμως, η πιο κρίσιμη μάχη πρόκειται να δοθεί στις 3 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που έχει οριστεί να εκδικαστεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης της απόφασης του υπουργείου Εργασίας.

Βέβαια για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις, το πρόβλημα ίσως βρίσκεται αλλού: Από τους συνολικά 1.200 ιδιώτες που είχαν δηλώσει συμμετοχή στον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης και πιστοποίησης, τελικά πιστοποιήθηκαν μόλις 179 δικηγόροι και λογιστές, δηλαδή ούτε δύο στους δέκα. Με ό,τι αυτό σημαίνει για τον όγκο δουλειάς που μπορούν να διεκπεραιώσουν.

Η έκδοση συντάξεων δεν είναι εύκολη δουλειά…

 

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ: Πολιτικές διαστάσεις πήρε μια ανάρτηση για τις τιμές στο σούπερ μάρκετ, που δημοσιεύθηκε χθες στο Twitter. Μια φωτογραφία με τα ψώνια, ο λογαριασμός των 100,64 ευρώ και το σχόλιο «Συνεχίστε ό,τι κάνετε», ήταν αρκετά για να προκαλέσουν μια άνευ προηγουμένου κόντρα, για το αν η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα.

Για την ταμπακέρα, απ’ όσους επιτέθηκαν στην ανάρτηση και σχολίασαν κακεντρεχώς το περιεχόμενο των αγορών που έκανε η κυρία που δημοσίευσε το post, κουβέντα. Ότι δηλαδή οι τιμές έχουν πετάξει στα ύψη, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Είτε γιατί υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα, είτε γιατί κάποιοι θέλουν να βγάλουν τα σπασμένα, είτε εξαιτίας της... πεταλούδας που κούνησε τα φτερά της στον Αμαζόνιο και προκάλεσε καταιγίδα στην Κίνα, η ουσία είναι μία: Οι τιμές των προϊόντων και όχι μόνο αυτών που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ έχουν αυξηθεί και μάλιστα σημαντικά.

Και δυστυχώς έπεται και συνέχεια. Οι τιμοκατάλογοι που στέλνουν οι προμηθευτές στα σούπερ μάρκετ προβλέπουν ανατιμήσεις έως και 40% σε βασικά προϊόντα. Οπότε είναι μάλλον απίθανο να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις που είχε κάνει προ ολίγων εβδομάδων ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ότι γύρω στα Χριστούγεννα θα ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία των ανατιμήσεων στην αγορά.

Εξομάλυνση της κατάστασης και σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών, στελέχη των σούπερ μάρκετ και της βιομηχανίας βλέπουν προς το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2022...

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Οι δηλώσεις των βασικών μετόχων της τράπεζας, ενόψει της αύξησης κεφαλαίου ως 240 εκατ. ευρώ υπέρ των παλαιών μετόχων, δείχνουν την κατεύθυνση των εξελίξεων.

ΤΜΕΔΕ και e-ΕΦΚΑ δεσμεύονται να ασκήσουν το σύνολο των δικαιωμάτων προτίμησης, που αντιστοιχούν στις υφιστάμενες μετοχές τους (14,7% το ΤΜΕΔΕ, 10,3% ο e-ΕΦΚΑ). Αντίθετα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποφάσισε να συμμετάσχει στην ΑΜΚ ως το ποσοστό της τρέχουσας συμμετοχής του (68,2%).

Κοινώς, το ΤΧΣ καλείται να δημιουργήσει… χώρο για να μπει η Ellington, προχωρώντας σε μερική εξάσκηση δικαιωμάτων ή πουλώντας έναντι συμβολικού τιμήματος δικαιώματα.

Το συζητούμενο σενάριο είναι ΤΜΕΔΕ και Ellington να καλύψουν μαζί περίπου το ένα τρίτο της ΑΜΚ, αν το ποσό ανέλθει στα 240 εκατ. ευρώ, βάζοντας περί τα 80 εκατ. ευρώ και το ΤΧΣ να βάλει 135 με 137 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v