Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 17 2021

Πανδημία: Τα ευχάριστα, τα δυσάρεστα και ο ΕΟΔΥ - Κόντρες στην Κομισιόν για τα τσιπάκια - Ερχονται τα Smart Lockers

Πανδημία: Τα ευχάριστα, τα δυσάρεστα και ο ΕΟΔΥ - Κόντρες στην Κομισιόν για τα τσιπάκια - Ερχονται τα Smart Lockers

ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Η στήλη, όπως θα έχετε καταλάβει, παρακολουθεί στενά το θέμα της πανδημικής κρίσης, λόγω της μεγάλης οικονομικής (οι επιπτώσεις στην οικονομία, ειδικά στην κατανάλωση, είναι απολύτως υπαρκτές και χωρίς λοκντάουν, όταν ο κόσμος κινείται λιγότερο και φοβάται περισσότερο από την αναζωπύρωσή της), κοινωνικής και πολιτικής σημασίας.

Το ευχάριστο με βάση τα χθεσινά δεδομένα είναι ότι φαίνεται να έχουμε μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων. Ο μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών είναι χαμηλότερος κατά 1,38% σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων επτά ημερών, παρότι ο αριθμός των διαγνωστικών ελέγχων αυξήθηκε σημαντικά ανάμεσα στα δύο διαστήματα. Μένει να δούμε αν αυτή η θετική εξέλιξη θα έχει συνέχεια.

Το αρνητικό είναι ότι ο μέσος εβδομαδιαίος όρος των θανάτων χθες έφτασε τους 72,7 ανά ημέρα ενώ τις προηγούμενες επτά ημέρες ήταν στους 52. Ήτοι, είχαμε μια αύξηση κατά… 40% μέσα σε επτά ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που εδώ και πάρα πολύ καιρό συγκεντρώνει η ομάδα @nyrrosCVD στο twitter (τα οποία περιλαμβάνουν και τις ενσωματώσεις θανάτων που αναφέρονται από τον ΕΟΔΥ με καθυστέρηση -π.χ. χθες είχαμε στην πράξη την ανακοίνωση 85 και όχι 80 θανάτων).

Το χειρότερο όμως είναι ότι η αύξηση των θανάτων αλλά και των διασωληνωμένων αναμένεται να έχει και συνέχεια, τουλάχιστον για 1-2 εβδομάδες, ακριβώς λόγω της χρονικής υστέρησης στην αύξηση των αριθμών μεταξύ κρουσμάτων, διασωληνώσεων και θανάτων.

Θα ρωτήσει ίσως κάποιος «γιατί όχι τα στοιχεία του ΕΟΔΥ;» και η απάντηση είναι απλή: Γενικά η «στατιστική δεινότητα» του ΕΟΔΥ τελεί υπό ζωηρή αμφισβήτηση μεταξύ της κοινότητας που παρακολουθεί προσεκτικά αυτά τα θέματα. Για να μείνουμε στο παράδειγμα των θανάτων, ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 80+5 θανάτους, πλην όμως στην ιστοσελίδα έχουν καταχωρηθεί 80 θάνατοι στη συγκεκριμένη μέρα, χωρίς όμως και να ενσωματωθούν οι 5 στις προηγούμενες, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών να είναι 70 και όχι 72,7.

«Λεπτομέρειες» ίσως για κάποιους…

Αξιοπερίεργο επίσης ότι κάθε μέρα μαθαίνουμε επισήμως τι ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων είναι διασωληνωμένοι (πλησιάζει το 17%, δείχνοντας τη σημασία του εμβολιασμού σε όσους έχουν έστω και στοιχειώδη δυνατότητα κατανόησης στοιχείων), αλλά δεν μαθαίνουμε τι ποσοστό νοσηλεύεται, ούτε τι ποσοστό καταλήγει.

 

ΕΥΡΩΠΗ: Η φτώχεια φέρνει γκρίνια, λέει ο θυμόσοφος λαός, αλλά καθώς ανήκουμε εις τας Ευρώπας, καλό είναι να προσθέσουμε και τις ελλείψεις, ώστε να εξευρωπαϊστεί η ρήση.

Γαλλία και Γερμανία συγκρούονται δια... αντιπροσώπων για το θέμα των ελλείψεων σε ημιαγωγούς (τα γνωστά «τσιπάκια») και το ποια θα πρέπει να είναι η απάντηση της ΕΕ. Στον ρόλο των «αντιπροσώπων», δύο επίτροποι της Κομισιόν. Από τη μια, ο Γάλλος Thierry Breton, υπεύθυνος για την εσωτερική αγορά. Αντανακλώντας τη γραμμή του Παρισιού έσπευσε να χαρακτηρίσει «αφελή» και «στενόμυαλη» την ομόλογό του Margrethe Vestager, που είναι υπεύθυνη για τους κανόνες ανταγωνισμού.

Ο Γάλλος πιστεύει ότι η Ευρώπη τώρα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία να γίνει αυτάρκης και παγκόσμια δύναμη στον τομέα. Και αυτό απαιτεί και κοινοτική χρηματοδότηση. Η Δανή ομόλογός του, που ασπάζεται τη γερμανική γραμμή, λίγες ώρες πριν «εισπράξει» τους παραπάνω χαρακτηρισμούς δήλωνε ότι είναι «ψευδαίσθηση η αυτάρκεια» και προειδοποιούσε έναντι μιας στρατηγικής που θα μπορούσε να μεταφέρει επιχειρηματικά ρίσκα στις τσέπες φορολογουμένων.

Μια ωραία ατμόσφαιρα εις τα Βρυξέλλας…

 

SMART LOCKERS: Πρώτα τα ΕΛΤΑ και στη συνέχεια το Skroutz και η ACS (η οποία είχε ξεκινήσει το 2016 με πέντε smart lockers σε πρατήρια Shell) ανακοινώνουν ότι προωθούν την κατασκευή smart lockers, ώστε να αντιμετωπίσουν καταστάσεις όπως αυτές που πέρυσι προκάλεσαν έμφραγμα στις παραδόσεις προϊόντων.

Η έκρηξη των online αγορών έδειξε τα τρωτά σημεία του συστήματος των ταχυμεταφορών που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο «τελευταίο μίλι», αυτό της παράδοσης και παραλαβής των προϊόντων. Τη στιγμή που πλέον 8 στους 10 Έλληνες αγοράζουν ηλεκτρονικά, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα επιλέγουν τη λύση των «έξυπνων θυρίδων», από τις οποίες ο καταναλωτής μπορεί να παραλάβει ο ίδιος 24 ώρες το 24ώρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, τα προϊόντα που έχει αγοράσει online μέσα από μια πλήρως ανέπαφη διαδικασία.

Τα «Skroutz Points» είναι ήδη πραγματικότητα και ακολουθούν η ACS και τα ΕΛΤΑ, ενώ η αγορά προεξοφλεί τη χρήση των smart lockers και από άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εγχώριο λιανεμπόριο.

Η πανδημία αναγκάζει τις εταιρείες να προσαρμοστούν. Μένει να δούμε πώς θα υποδεχθεί τις νέες μόδες το καταναλωτικό κοινό…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v