Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 15 2021

Νέο ραντεβού ΕΤΕ με MSCI - Μεγάλα... μαχαίρια στη ΓΣΕΕ - Το deal Eurobank για POS και η εξυγίανση της Μάνεσης

Νέο ραντεβού ΕΤΕ με MSCI - Μεγάλα... μαχαίρια στη ΓΣΕΕ - Το deal Eurobank για POS και η εξυγίανση της Μάνεσης

ΕΘΝΙΚΗ: Μετάθεση μερικών μηνών φαίνεται ότι πήρε η εισαγωγή των μετοχών της Εθνικής στον MSCI Greece, αν επιβεβαιωθεί στην πράξη ο σχεδιασμός για διάθεση, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, μέρους του 40%, που κατέχει το ΤΧΣ, κατά τους πρώτους μήνες του 2022.

Η Εθνική ανακοινώνει αποτελέσματα στις 26 Νοεμβρίου. Το ενδιαφέρον της αγοράς θα επικεντρωθεί στη θετική επίδραση της συναλλαγής Frontier, σε pro forma βάση (σ.σ. έχει υπογραφεί SPA, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή), σε κέρδη, δείκτη κάλυψης από προβλέψεις και cost of risk.

Τα οφέλη από τη συναλλαγή εκτιμάται ότι είναι μεγάλα, καθώς θα υπάρξει αντιλογισμός πρόβλεψης της τάξης των 160 εκατ. ευρώ, ενώ οι αχρησιμοποίητες προβλέψεις από το Frontier θα εκτινάξουν τον συντελεστή κάλυψης και θα μειώσουν το Cost of Risk του 2022.

Τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ για την Εθνική, η οποία είδε το ένα τρίτο περίπου από τα ρυθμισμένα δάνειά της (1,4 δισ. ευρώ στις 30/6) να ταξινομούνται στα ενήμερα, μειώνοντας ισόποσα την περίμετρο της επόμενης - και τελευταίας- τιτλοποίησης Frontier II.

Με ούριο άνεμο από τις παραπάνω εξελίξεις και εφόσον δεν αλλάξει δραματικά το κλίμα στις διεθνείς αγορές, τον Γενάρη μπορεί να έχουμε την πρώτη -μερική- αποεπένδυση ΤΧΣ από τράπεζα.

Αν το free float αυξηθεί μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης, θα καταστεί ευκολότερη η είσοδος στον MSCI Greece.

 

EUROBANK-POS: Η αγορά θεωρεί ότι το deal για τον κλάδο υπηρεσιών αποδοχής πράξεων πληρωμής (POS) της Eurobank έχει σχεδόν κλείσει με τη Worldline.

Η τελευταία, έχοντας αγοράσει την Cardlink από την Quest, έχει σημαντικούς λόγους να θέλει πρόσβαση στη Eurobank.

 

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ: Βγήκαν τα μαχαίρια στη ΓΣΕΕ μεταξύ ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, των δύο παρατάξεων που μέχρι πρότινος συνυπήρχαν στη διοίκηση της Συνομοσπονδίας και πλέον, ανταλλάσσουν βαρύτατες κατηγορίες, που μπορούν να χαρακτηριστούν ακόμη και ποινικά κολάσιμες.

Η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα με ανακοίνωσή της κατηγορεί ευθέως τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο ότι επιδιώκει να εξασφαλίσει την 4ετή του προεδρία στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, «εξασφαλίζοντας μία τεχνητή πλειοψηφία που να μπορεί να χειραγωγεί αποφάσεις όπως η «επένδυση» ύψους 1 εκατ. ευρώ σε fund αγνώστου προελεύσεως».

Με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση της ΠΑΣΚΕ και προσωπικά του Γιάννη Παναγόπουλου, με όσους γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Συνομοσπονδίας να επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται τελικά οι καταγγελίες εκατέρωθεν να καταλήξουν στις δικαστικές αίθουσες.

 

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΜΑΝΕΣΗΣ): Σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο έχει τη σύμφωνη γνώμη των Alpha Bank, HIG, δηλαδή πιστωτών που κατέχουν σχεδόν το 100% των εμπράγματων εξασφαλίσεων και το 75,8% επί του συνόλου των απαιτήσεων, κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η Χαλυβουργία Ελλάδος (Μάνεσης).

Αφού έφυγαν από τη μέση Eurobank, Πειραιώς, Εθνική, όλα έγιναν εύκολα.

Η HIG θα «κουρέψει» τις απαιτήσεις, που αγόρασε περίπου στο 15% της ονομαστικής αξίας, λαμβάνοντας, πιθανώς, ως αντάλλαγμα ένα από τα ακίνητα της εταιρείας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως logistic center. H Alpha, τέλος, που έχει και το μεγαλύτερο άνοιγμα, θα δει τα εναπομείναντα δάνεια της Μάνεσης να «πρασινίζουν».

Το μείζον βέβαια είναι να προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης επαρκή κεφάλαια για επενδύσεις, προκειμένου να καλυφθεί το κενό μιας 12ετίας και να παράξει η χαλυβουργία προϊόντα προστιθέμενης αξίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v