Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 16 2021

Γολγοθάς διαρκείας στην ενέργεια *Πήρε νέα παράταση η Μπλε Κέδρος *Επιχειρηματικό πάρκο-φάντασμα στα Χανιά;

Γολγοθάς διαρκείας στην ενέργεια *Πήρε νέα παράταση η Μπλε Κέδρος *Επιχειρηματικό πάρκο-φάντασμα στα Χανιά;

ΕΤΑΔ: Με δύο «ταχύτητες» φαίνεται να κινούνται οι θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ. Το μεν ΤΑΙΠΕΔ προχωρά και ωριμάζει διαγωνισμούς τόσο δικαιοδοσίας του αλλά και του ευρύτερου δημοσίου (λαμβάνοντας μάλιστα και την έγκριση ένταξης 19 projects στη Μονάδα Ωρίμανσης Έργων ή αλλιώς PPF), ενώ η ΕΤΑΔ φαίνεται να υστερεί.

Δεν είναι μόνο οι «κόκκινες κάρτες» από την Κομισιόν, που σε όλες τις αξιολογήσεις σημειώνει την καθυστέρηση ωρίμανσης και χαρακτηρισμού των δεκάδων χιλιάδων ακινήτων που υπάγονται στην ΕΤΑΔ. Είναι και η υστέρηση στον μετασχηματισμό της εταιρείας, δηλαδή σε διαδικασίες συγχωνεύσεων που εκκρεμούν αλλά και στην προώθηση managerial πρακτικών στη λειτουργία της.

Ο επικεφαλής της ΕΕΣΥΠ Γρ. Δημητριάδης έχει ξεκαθαρίσει ότι σύντομα θα ξεκινήσει μια σοβαρή προσπάθεια αποτίμησης των ακινήτων του Υπερταμείου, με τη συνεργασία μάλιστα του ιδιωτικού τομέα, ωστόσο, φαίνεται ότι η όλη προσπάθεια θα χρειαστεί «νέο αίμα» στη διοίκηση της ΕΤΑΔ, ώστε να προχωρήσει με αποτελεσματικό τρόπο η διαδικασία.

Στο πλαίσιο αυτό, η στήλη ακούει πως επίκεινται οι παραιτήσεις μελών του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου, παρά το γεγονός του ότι η θητεία τους λήγει σε ένα χρόνο από σήμερα…

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: «Γολγοθάς» περιμένει τους καταναλωτές τον Νοέμβριο για τους λογαριασμούς του ρεύματος. Η μέση χονδρεμπορική τιμή από τις αρχές του μήνα έως και σήμερα διαμορφώνεται στα 215,57 ευρώ η μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 16% σε σχέση με την αντίστοιχη μέση τιμή του Οκτωβρίου. Και είναι η υψηλότερη τιμή σε όλη την Ευρώπη!

Σήμερα, μάλιστα, η μέση τιμή εκκαθάρισης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας είναι στα 238,14 ευρώ/MWh! Μας συναγωνίζονται Κροατία και Σλοβενία, ακριβότερες κατά μερικά σεντς (238,89).

Με τα ρεκόρ να καταρρίπτονται από τις εγχώριες χονδρεμπορικές τιμές μέσα στο Νοέμβριο, ερώτημα είναι αν θα αρκέσει η αυξημένη επιδότηση που ανακοινώθηκε για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο και φθάνει στα 39 ευρώ.

Έχει πάτο το βαρέλι αυτό; Μήπως χρειάζονται άλλες, ρηξικέλευθες παρεμβάσεις στην αγορά;

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ: Χαμός γίνεται, όπως πληροφορείται η στήλη, ανάμεσα στους μετόχους του Επιχειρηματικού Πάρκου Χανίων που τελεί υπό δημιουργία τα τελευταία… 11 χρόνια(!). Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2010, αλλά πάρκο εξακολουθεί να μην υπάρχει.

Έτσι, ιδιώτης μέτοχος που φέρεται να κατέχει το 30% του μετοχικού κεφαλαίου, έχοντας εισφέρει την περιουσία του, απειλεί πλέον θεούς και δαίμονες, στρεφόμενος εναντίον των υπόλοιπων μετόχων, τους οποίους κατηγορεί για «ύποπτη» απραξία. Αλλά και για το μάλλον πρωτοφανές γεγονός ότι με υπαιτιότητά τους, η διοίκηση της εταιρείας που ελέγχει το -υπό δημιουργία- πάρκο, φέρεται να έχει ανατεθεί «εν λευκώ» αποκλειστικά στον γενικό της διευθυντή, ο οποίος σημειωτέον δεν είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι συμμέτοχοι στο εγχείρημα με τον ιδιώτη δεν είναι «όποιος κι όποιος», αλλά το Επιμελητήριο Χανίων και η θυγατρική της Tράπεζας Χανίων (που τελεί υπό συγχώνευση πλέον με την Παγκρήτια τράπεζα) στον χώρο των ακινήτων!

Το γεγονός δε ότι ο ιδιώτης μέτοχος έχει ήδη κινήσει διαδικασία διαχειριστικού ελέγχου δεν αποτελεί καλό προμήνυμα για τα περαιτέρω…

Η υπόθεση έχει ενδιαφέρον, για αυτό και θα επανέλθουμε συντόμως.

ΥΓ: Αληθεύει ότι ο εν λόγω διευθυντικός υπάλληλος της εταιρείας, που φέρεται «να λύνει και να δένει», είναι ταυτόχρονα και στέλεχος του… ΤΑΙΠΕΔ;

 

ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ: Επικαλούμενη το force majeure της πανδημίας και των επιπτώσεων στα έσοδά της από την εκμετάλλευση ξενοδοχείων και εμπορικών καταστημάτων, η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, της οικογένειας Ευμορφίδη, έλαβε ακόμη μια παράταση, πάνω σε προηγούμενη παράταση για την εισαγωγή των μετοχών της στο ΧΑ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει συσταθεί από το 2017, χωρίς να έχει ακόμα εισαχθεί στο Χ.Α. και ενώ βάσει θεσμικού πλαισίου, οι ΑΕΕΑΠ έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να πράξουν, αλλά και τη δυνατότητα διετούς παράτασης, που η Μπλε Κέδρος έχει ήδη εξαντλήσει.

Σύμφωνα με τη νέα διορία που έλαβε από την Ε.Κ., οφείλει να προχωρήσει σε εισαγωγή των μετοχών της έως τα τέλη Μαΐου 2022, λαμβάνοντας έτσι ένα ακόμη εξάμηνο περιθώριο, κατά παράβαση, λένε στην αγορά, της νομοθεσίας.

Η υπόθεση έχει τη σημασία της, καθώς οι εταιρείες εκμετάλλευσης ακίνητης περιουσίας εκ του νόμου έχουν φορολογική εύνοια, η οποία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται, όταν ως εταιρικές οντότητες βρίσκονται εκτός οργανωμένων αγορών και άρα δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε επενδυτές. Ο νομοθέτης όρισε το πλαίσιο φοροαπαλλαγών με το σκεπτικό ότι τα διαθέσιμα των υπολοίπων ημών των φορολογουμένων θα μπορούν να επενδυθούν σε κατά κανόνα συντηρητικές επενδύσεις όπως τα ακίνητα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είχε στο νου του μια οικογένεια μετόχων και μια εταιρεία που παραμένει private, ενώ οφείλει να γίνει public…

Ελέω πανδημίας και επιπτώσεων, η Ε.Κ. έκρινε ότι πρέπει να δώσει ένα ακόμη περιθώριο πάντως...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v