Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 31 2022

Αγορά ηλεκτρισμού: Κερδίσαμε την 1η θέση στην… ακρίβεια! - Τα νέα επεισόδια στο Fourthiotis Gate - Το «back up» της Alpha

Αγορά ηλεκτρισμού: Κερδίσαμε την 1η θέση στην… ακρίβεια! - Τα νέα επεισόδια στο Fourthiotis Gate - Το «back up» της Alpha

WOLT: Νέο επεισόδιο στην αγορά του delivery. Μετά την efood έσκασε θέμα και στη Wolt, που διέκοψε συνεργασία με διανομέα της στην Κρήτη, ο οποίος, όμως, τυγχάνει Αντιπρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού και Τουρισμού Ηρακλείου και σύμφωνα με καταγγελία της ΓΣΕΕ, καλούσε τους συναδέλφους του να μην κάνουν διανομές μέσα στον χιονιά.

Η Wolt ισχυρίζεται ότι διέκοψε στις 26/1 τη συνεργασία με τον συγκεκριμένο συνεργάτη, για «λόγους επιχειρησιακούς», καθώς δεν χρειαζόταν πλέον τις υπηρεσίες του. Υποστηρίζει παράλληλα ότι είχε ήδη αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία της πλατφόρμας της, προκειμένου να προστατεύσει τους διανομείς από την κακοκαιρία. Ετσι, θεωρεί ότι το επιχείρημα της ΓΣΕΕ είναι έωλο και δεν υπήρχε λόγος δηλαδή να παροτρυνθούν οι διανομείς, αφού, έτσι κι αλλιώς, είχαν διακοπεί οι διανομές.

Από την άλλη μεριά, όμως, η εταιρεία επέλεξε τη συγκεκριμένη ημέρα να λήξει μία και μόνο συνεργασία, αυτή με τον συνδικαλιστή. Η ΓΣΕΕ προειδοποιεί τη Wolt ότι εάν δεν ανακαλέσει την «απόλυση», θα βρει απέναντί της σύσσωμο το συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ κάλεσε το αρμόδιο Υπουργείο και την Επιθεώρηση Εργασίας να παρέμβουν άμεσα για τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι η Wolt δεν θεωρεί ότι πρόκειται για «απόλυση», διότι ο συγκεκριμένος συνεργάτης δεν είναι εργαζόμενος με την παραδοσιακή έννοια της σύμβασης αορίστου χρόνου, αλλά εξωτερικός συνεργάτης...

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Πολύ κακό ποδαρικό έχει κάνει το 2022 η χονδρική αγορά ρεύματος στη χώρα μας. Ο Γενάρης τέλειωσε με την Ελλάδα να κονταροχτυπιέται με την Ιταλία, για το ποια θα έχει την υψηλότερη τιμή σε όλη την Ευρώπη. Τελικά τη -δυσάρεστη- νίκη πήρε η χώρα μας, με μέση τιμή «next day» για τη μεγαβατώρα στα 227,3 ευρώ, έναντι 224,5 για την Ιταλία.

Η αλλαγή θέσης δεν είναι μεγάλη σε σχέση με τη μέση τιμής κιλοβατώρας στο σύνολο του 2021, όταν η Ιταλία είχε την υψηλότερη τιμή, στα 125,46 ευρώ τη μεγαβατώρα, με την Ελλάδα να ακολουθεί δεύτερη, στα 116,44 ευρώ. Ωστόσο στον πρώτο μήνα του νέου χρόνου πήραμε πλέον τη δυσάρεστη πρωτιά, ενώ σοκάρει η διαφορά μέσης τιμής με τη Γερμανία, που είναι πάνω από 35% και φτάνει τα 60 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ με την Πολωνία που έχει σταθερά τη χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη, φτάνει τα… 84 ευρώ η μεγαβατώρα.

Πληρώνουμε δηλαδή το ρεύμα σχεδόν 60% ακριβότερα σε σχέση με τους Πολωνούς, αλλά και πάνω από 10% περισσότερο σε σχέση με Ισπανούς και Πορτογάλους, ενώ όλες αυτές οι χώρες έχουν υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ αλλά και διαθέσιμο εισόδημα!

ΥΓ: Η τιμή για σήμερα στην Ελλάδα «μόλις» 248,88 ευρώ, η υψηλότερη και πάλι ανά την Ευρώπη.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΙΙ: Τη λειτουργία πλατφόρμας μέσω της οποίας ο καταναλωτής μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση για καταστροφές που υπέστησαν λόγω ηλεκτρικού ρεύματος οικιακές συσκευές, θύμισε το Σάββατο μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ξέχασε να πει ο υπουργός ότι η αποζημίωση αυτή ισχύει από το 2011, οπότε είχε θεσπιστεί από τη ΡΑΕ, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, ως διαχειριστή του δικτύου διανομής. Η ρύθμιση αυτή εντάχθηκε το 2014 στο πρόγραμμα «Εγγυημένες Υπηρεσίες» του ΔΕΔΔΗΕ, με απόφαση πάλι της ΡΑΕ και βελτιώθηκε από τον Ρυθμιστή το 2020, ως προς τα ποσά αποζημίωσης και τον χρόνο διεκδίκησής της.

Συνεπώς, δεν πρόκειται για πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, που έσπευσε τώρα να ανακουφίσει όσα νοικοκυριά βρέθηκαν με χαλασμένες συσκευές εκτός από τις πολύωρες, μέχρι και πέντε ημέρες, διακοπές ηλεκτροδότησης, αλλά για πρόβλεψη που ισχύει εδώ και μία 10ετία και πλέον.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, δηλαδή, δεν είναι κάτι νέο. Είναι του ΔΕΔΔΗΕ και λειτουργεί εδώ και καιρό για την εξέταση αιτημάτων που μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι χρήστες του δικτύου του.

 

FOURTHIOTIS GATE: Παρακολουθούμε πλέον ιλαροτραγικές καταστάσεις, καθώς ο περιθωριακός «εκδότης» και ποινικός κατηγορούμενος Μένιος Φουρθιώτης (που ξεκίνησε ως ατζέντης της γνωστής Τζούλιας, πρωταγωνίστριας ταινιών για ενηλίκους) κάθε μέρα «δίνει ψυχρά» αλλά σε... δόσεις, μέσω twitter, τα sms και τις λοιπές επικοινωνίες του με διάφορα στελέχη, βουλευτές και υπουργούς της κυβέρνησης, με πρώτο και κυριότερο τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Ο τελευταίος, και υποτίθεται «σοβαρός», έχει φτάσει πλέον να λέει φαιδρότητες του τύπου «ναι, αλλά εγώ του απαντούσα στον… πληθυντικό». Οι σχέσεις με τον Φουρθιώτη απασχόλησαν και τη συζήτηση στη Βουλή, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να σηκώσει τους τόνους ζητώντας απαντήσεις από την κυβέρνηση.

Ωστόσο, με το θέμα έχουν αρχίσει να ασχολούνται και φιλοκυβερνητικά Μέσα, καθώς είναι πια προφανές ότι κάποιες σχέσεις χαρακτηρίζονταν από μεγάλη οικειότητα.

Υποψιαζόμαστε ότι θα υπάρξει και συνέχεια.

 

ALPHA-SKYLINE: Σε περίοδο αποκλειστικών συζητήσεων με τη Cerberus βρίσκεται η Alpha Bank, για κόκκινα κυπριακά δάνεια 2,2 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση που η περίοδος αποκλειστικότητας λήξει χωρίς συμφωνία, η τράπεζα έχει στον… πάγκο το σχήμα Bain-Fortress, το οποίο κατέθεσε -πότε αλήθεια;- τροποποιημένη προσφορά και για τις δύο «φέτες» του χαρτοφυλακίου.

Αμφότερες οι προσφορές κινούνται, όπως έχει γραφεί, πάνω από τα 700 εκατ. ευρώ, αλλά με αναβλητικές αιρέσεις ως προς τη καταβολή μέρους του τιμήματος.

Το προβάδισμα, λόγω exclusivity, το έχει, φυσικά, η Cerberus.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v