Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 31 2022

Η ΕΤΕ, το placement και η αποστολή Μητσοτάκη - Λουκέτο και αλλαγή ταμπέλας για MERE - O χρυσός, οι λίρες και η… βασιλόπιτα

Η ΕΤΕ, το placement και η αποστολή Μητσοτάκη - Λουκέτο και αλλαγή ταμπέλας για MERE - O χρυσός, οι λίρες και η… βασιλόπιτα

ΕΘΝΙΚΗ: Η επίσκεψη στην Αθήνα του CEO της JP Morgan επανέφερε στο προσκήνιο, με μάλλον άκομψο τρόπο, το θέμα της διάθεσης πακέτου μετοχών Εθνικής από το ΤΧΣ.

Θέμα χρονίζον, λόγω της καθυστέρησης στην ψήφιση του νέου νόμου που θα διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ, η οποία, όπως αποκάλυψε η στήλη, οφείλεται σε καθαρά πολιτικούς λόγους.

Ο νόμος έχει «κομπλάρει», λόγω της ανεπιτυχούς ως τώρα προσπάθειας της κυβέρνησης να πείσει τους θεσμούς να παραιτηθούν της απαίτησής τους να δίνουν το «καλώς έχειν» (σ.σ. fit & proper) για τα δύο τρίτα των μελών του νέου Δ.Σ. Οι θεσμοί, δηλαδή, ζητούν να παραμείνει το υφιστάμενο καθεστώς της προεπιλογής από την ελληνική πλευρά των υποψηφίων, με παροχή της τελικής έγκρισης από τους ίδιους.

Αν κατά την τρέχουσα αξιολόγηση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση, η κυβέρνηση θα επαναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα μέσω παρέμβασης του πρωθυπουργού, ποντάροντας σε πολιτική λύση. Οπότε η ψήφιση του νέου νόμου θα παραμείνει ζητούμενο τουλάχιστον ως το τέλος Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, το ΤΧΣ έχει ξεκινήσει την προεργασία για τη στρατηγική αποεπένδυσης. Το mandate για τη διάθεση μετοχών Εθνικής θα το δώσει, όταν ψηφιστεί ο νόμος.

Υ.Γ.: Η Goldman Sachs είναι δύσκολο να βρεθεί εκτός του σχήματος, που θα τρέξει τη διάθεση υφιστάμενων μετοχών ή τη διαγωνιστική διαδικασία για πώληση πακέτου, λόγω της προεργασίας που έχει υπάρξει. Η JP Morgan θα μπορούσε να πλαισιώσει το σχήμα..

 

ΧΡΥΣΕΣ ΛΙΡΕΣ: Η ταλαιπωρία του πολύτιμου μετάλλου πέριξ των $1.800, για όλο το 2021 (ο χρυσός «αποχαιρέτησε» το 2021 με απώλειες 3,6%, η χειρότερη επίδοση από το 2015) και πολύ περισσότερο η αποτρεπτική πολιτική που συνεχίζει να εφαρμόζει η ΤτΕ, όσον αφορά τις τιμές αγοράς - πώλησης της Χρυσής Λίρας (σύμφωνα με το δελτίο τιμών της 28/1/2022, αγόραζε τη Χρυσή Λίρα στα 366,63 ευρώ και την πουλούσε στα 441,98 ευρώ), ελαχιστοποίησαν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, σε όλο το 2021 η TτΕ αγόρασε 45.588 Χρυσές Λίρες και πούλησε μόλις 6.531, πιθανόν σε κάποιους, λίγους «μερακλήδες», που ήθελαν γνήσια Χρυσή Λίρα στη βασιλόπιτα (σ.σ. οι περισσότερες πωλήσεις έγιναν το τελευταίο τρίμηνο του παρελθόντος έτους, με 1.933 Λίρες).

Η πώληση των 6.531 Χρυσών Λιρών είναι η δεύτερη χαμηλότερη επίδοση της τελευταίας 20ετίας, με την αμέσως μικρότερη να έχει σημειωθεί το 2020 (5.606 Χρυσές Λίρες), όταν το χάσμα στις τιμές αγοράς και πώλησης ήταν επίσης υψηλό.

Αντίθετα, όταν το «χάντικαπ» μεταξύ αγοράς και πώλησης δεν ήταν απαγορευτικό, όπως το 2010, πουλήθηκαν 194.475 Χρυσές Λίρες. Το 2008 συνολικά 180.493 και το 2011 διατέθηκαν 146.867 Χρυσές Λίρες...

 

MERE: Με ένα «λουκέτο» γιόρτασε το πρώτο εξάμηνο ζωής της στην Ελλάδα η ρωσικών συμφερόντων αλυσίδα hard discount. Οπως, όμως, πληροφορείται η στήλη, το «λουκέτο» είναι προσωρινό, αφού το κατάστημα του Λαγκαδά, το πρώτο που λειτούργησε και έκλεισε πριν από λίγες ημέρες, μεταφέρεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η αλυσίδα συνεχίζει να τηρεί σιγή ασυρμάτου για τις προθέσεις της σχετικά με την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στη χώρα. Πρόσφατα, πάντως, οι μέτοχοί της δημιούργησαν μια ακόμη εταιρεία, με συναφές αντικείμενο αυτού της θυγατρικής που αναπτύσσει το δίκτυο MERE.

Πολλοί υποστηρίζουν, και δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην τους ακούσουμε, ότι εκτός από τη μετεγκατάσταση οι Ρώσοι, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν καταναλωτές, θα αλλάξουν και ταμπέλα.

Το νέο σήμα θα είναι Hellas Market, όπως και το όνομα της νέας τους εταιρείας.

 

ΟΜΙΛΟΙ ΑΓΟΡΩΝ: Και μιας και είμαστε στα... Βόρεια και στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, η στήλη μαθαίνει ότι ο επόμενος μεγάλος εμφύλιος πόλεμος, μετά τον Πελοποννησιακό, θα είναι μεταξύ Βόρειων και Νότιων. Ο ΕΛΟΜΑΣ φυλλορροεί και ο επιχειρηματίας Γιάννης Πηλίδης της «Ελληνικά Μάρκετ» προσπαθεί να στήσει τον δικό του όμιλο αγορών και να προσεταιριστεί όσους περισσότερους «μπακάληδες» μπορεί.

Οι τελευταίοι προσπαθούν να οργανωθούν, μπας και καταφέρουν να πετυχαίνουν καλύτερες τιμές από τους προμηθευτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v