Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 11 2022

Ενέργεια: Οι τιμές, ο Χατζηδάκης και ο Σκρέκας - Wind καλεί… Ελλάδα 2.0 - Ο Μαντωνανάκης και τα έξτρα εκατομμύρια

Ενέργεια: Οι τιμές, ο Χατζηδάκης και ο Σκρέκας - Wind καλεί… Ελλάδα 2.0 - Ο Μαντωνανάκης και τα έξτρα εκατομμύρια

EΝΕΡΓΕΙΑ: Ο Κωστής Χατζηδάκης, ως αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης, έλεγε τον Σεπτέμβριο του 2020, στο συνέδριο του Economist, «Η συγκυρία αυτή δεν αλλάζει την ευρύτερη τάση, ότι έχουμε δυστυχώς την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή στην Ευρώπη. Γι’ αυτό λοιπόν θα εφαρμόσουμε το target model, όποια συμφέροντα και αν θιγούν και όποιες ιδεοληψίες και αν ταρακουνηθούν. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι αποφασισμένο να σπάσει αβγά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Προηγουμένως βέβαια, για την ακρίβεια ένα χρόνο πριν, τον Σεπτέμβριο του 2019, είχε δώσει με απόφασή του τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να αυξήσει τα τιμολόγιά της κατά 16-20%, συμπαρασύροντας και την αγορά. Προφανώς για να βελτιώσει τα οικονομικά της κρατικής εταιρείας, που πήγαιναν κατά διαόλου.

Τι συμβαίνει όμως σήμερα, περίπου 16 μήνες μετά τις εξαγγελίες του κ. Χατζηδάκη για σπασμένα αβγά, φτηνότερες τιμές και άλλα τέτοια… νόστιμα; Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη τιμή χονδρικής στην Ευρώπη, στο τρέχον έτος, ενώ είχε τη δεύτερη ακριβότερη μέση τιμή για όλο το 2021, πίσω μόνο από την Ιταλία.

Τι είχες Γιάννη, δηλαδή, τι είχα πάντα.

Η βασική διαφορά τότε, τον Σεπτέμβρη του 2020, ήταν ότι οι τιμές ήταν σε πιο λογικά επίπεδα ενώ τώρα, δεδομένης της ενεργειακής κρίσης, έχουν ξεφύγει εντελώς.

Το τι ακριβώς συνέβη και η αγορά μεν απελευθερώθηκε, αλλά οι τιμές στην Ελλάδα παρέμειναν στην κορυφή της Ευρώπης, αυτό μάλλον ο κ. Χατζηδάκης και ο διάδοχός του ο Κώστας Σκρέκας, θα πρέπει να μας το εξηγήσουν!

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΙΙ: Η εκτόξευση του κόστους ενέργειας προκαλεί σοκ και στα οικονομικά των δήμων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος ανέφερε χθες ότι το ετήσιο κόστος για τους ανά την Ελλάδα δήμους αυξάνεται από 300 εκατ. ευρώ σε περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Κόστος το οποίο, όπως είπε, δεν μπορούν να μετακυλίσουν στους δημότες, αλλά ούτε και να απορροφήσουν.

Οπότε προκύπτει το ερώτημα… ποιος θα τα πληρώσει!

WIND: Η στήλη πληροφορείται από έγκυρη πηγή ότι ο επενδυτικός φάκελος της εταιρείας για χρηματοδότηση από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, γνωστού ως «Ελλάδα 2.0», είναι έτοιμος, ολοκληρωμένος, βρίσκεται στα χέρια μιας εκ των συστημικών τραπεζών και θα είναι η πρώτη επένδυση που θα περάσει από το γκισέ του RRF.

Το επενδυτικό project αφορά τη χρηματοδότηση υποδομών στα telecoms και οι σύμβουλοι της Wind σε συνεργασία με την τράπεζα έχουν ετοιμάσει όλες τις λεπτομέρειες, με στόχο να πατηθεί άμεσα το κουμπί της δανειακής σύμβασης.

Μάλιστα, η πηγή μας μας λέει ότι η εταιρεία τηλεπικοινωνίας ετοιμάζει τον σχετικό φάκελο εδώ και μήνες και πως η συνεργασία των δύο πλευρών ήταν άψογη. Στην ίδια τράπεζα υπάρχει ώριμο κι ένα ακόμη επενδυτικό project, κι αυτό για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης που αφορά ξενοδοχειακή επένδυση.

 

ΜΑΝΤΩΝΑΝΑΚΗΣ: Οχι στα 620 εκατ. ευρώ, όπως ξέραμε μέχρι σήμερα, αλλά στα 670 εκατ. ευρώ ανέρχεται πλέον, μαζί με τους τόκους, η αποζημίωση που απαιτεί ο όμιλος Μαντωνανάκη από την ΕΤΑΔ για την υπόθεση του Grand Resort Lagonissi.

Πρόκειται για την «καυτή» υπόθεση που δεν παραλείπουν να καταγράφουν οι δανειστές στις αναφορές για την Ελλάδα, δεδομένου ότι το ποσό αποτελεί «βόμβα» για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πηγές προσκείμενες στην εταιρεία υποστηρίζουν ότι δεν έχουν ενημέρωση σχετικά με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα. Σπεύδουν, ωστόσο, να σημειώσουν ότι ένας νόμος που θα κατοχυρώνει το ακατάσχετο των περιουσιακών στοιχείων της ΕΤΑΔ θα προσέκρουε σε υφιστάμενες αποφάσεις των δικαστηρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v