Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 4 2022

Energean: Το ιστορικό υψηλό και οι ειδήσεις - Ποιοι πληρώνουν τη διάσωση Βαράγκη και τα σενάρια για Sato

Energean: Το ιστορικό υψηλό και οι ειδήσεις - Ποιοι πληρώνουν τη διάσωση Βαράγκη και τα σενάρια για Sato

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Συμβαίνουν κι αυτά εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Ο όμιλος Κοπελούζου αποφάσισε να προμηθεύει με φυσικό αέριο τη ΔΕΗ στην τιμή απόκτησής του.

Η συμφωνία που υπέγραψαν τα δύο μέρη έχει, κατ' αρχάς, διετή ορίζοντα, ξεκινά από φέτος και θα διαρκέσει έως και το 2023, με δυνατότητα ανανέωσης.

Ο όμιλος Κοπελούζου αποφάσισε να πουλά στη ΔEΗ το αέριο στην τιμή που το αγόρασε (με βάση τη συμφωνημένη με την Gazprom Export αναλογία TTF και oil index) και όχι με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στη συγκράτηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στην παρούσα δύσκολη συγκυρία.

Οψόμεθα και για άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες...

 

ENERGEAN: Για πρώτη φορά από την εισαγωγή της ακριβώς πριν από τέσσερα χρόνια στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, η μετοχή της Energean έκανε χθες πράξεις πάνω από τις 11 λίρες, δηλαδή σε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ η κεφαλαιοποίηση άγγιξε τα 2 δισ. λίρες, κάτι λιγότερο από 2,4 δισ. ευρώ.

Σίγουρα το γενικότερο περιβάλλον με την ιλιγγιώδη αύξηση των τιμών φυσικού αερίου δημιουργεί ευνοϊκό κλίμα για τους παραγωγούς φυσικού αερίου και το χαρτοφυλάκιο της Energean είναι, πλέον, σε φυσικό αέριο σχεδόν κατά 80%. Ωστόσο, υπάρχουν και πολύ συγκεκριμένες ειδήσεις που φέρνουν αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς ο αγωγός φυσικού αερίου από το κοίτασμα Karish στο Ισραήλ συνδέθηκε με το δίκτυο μεταφοράς της κρατικής INGL στην ακτή του Dor στην ίδια χώρα, πριν από λίγες ημέρες,

Είναι μια σημαντική εξέλιξη, που δείχνει ότι η εταιρεία έχει μπει στην τελική ευθεία για την έναρξη παραγωγής από το κοίτασμα, η οποία προγραμματίζεται για το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς.

Επιπλέον, αναχώρησε για το Ισραήλ από το Λας Πάλμας το πλοίο-γεωτρύπανο Stena Ice MAX, το οποίο θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες νέο πρόγραμμα γεωτρήσεων, για λογαριασμό της Energean, με 3+2 γεωτρήσεις και με στόχο ανακαλύψεις έως 110 δισ. κυβικών μέτρων αερίου. Οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για εξαγωγές σε γειτονικές αγορές ή και προς την Ευρώπη, μέσω των τερματικών LNG που λειτουργούν στην Αίγυπτο.

 

ΒΑΡΑΓΚΗΣ: Η δικαστική έγκριση του προγράμματος διάσωσης της Βαράγκης ανοίγει τον δρόμο για τη συνέχιση των εργασιών της ιστορικής επιχείρησης, κάτω από διαφορετικό εταιρικό σχήμα και ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Νέος μέτοχος θα είναι ο Μάριος Κυριάκου -γνωστός από τον χώρο των ελεγκτικών εταιρειών και την παρουσία του στην KPMG-, ο οποίος προτίθεται να χρηματοδοτήσει περαιτέρω την ανάπτυξη του project.
Αντίθετα, χωρίς συμμετοχή στο νέο σχήμα θα βρεθεί η οικογένεια Βαράγκη, πληρώνοντας ακριβά το τίμημα της διάσωσης της επιχείρησης -σε αντίθεση με άλλους ιδιοκτήτες υπερχρεωμένων εταιρειών που έτυχαν πολύ καλύτερης αντιμετώπισης-, η οποία σήμερα απασχολεί τριάντα εργαζόμενους και έχει την παραγωγική της μονάδα στο Σχηματάρι. Συγκεκριμένα, η οικογένεια Βαράγκη δεν χάνει μόνο τις μετοχές της, αλλά και αρκετά εκατομμύρια ευρώ, με τα οποία είχε δανείσει πριν από χρόνια την εισηγμένη.

Στους ζημιωμένους προφανώς συγκαταλέγονται και οι μέτοχοι μειοψηφίας, καθώς η εισηγμένη βαδίζει προς πτώχευση.

ΥΓ: Από την ημέρα της έγκρισης του προγράμματος διάσωσης από τους πιστωτές (καλοκαίρι του 2019) έως σήμερα έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη χρονική περίοδο αβεβαιότητας -για… μαραθώνιο μίλησαν ορισμένοι-, που λειτούργησε ανασχετικά στις προσπάθειες ανάκαμψης της συγκεκριμένης επιχείρησης. Ακόμη όμως και σε περιπτώσεις άλλων σχετικών υποθέσεων που δεν κρίνονται σε δεύτερο βαθμό, μεσολαβούν συχνά οκτώ ή και παραπάνω μήνες μέχρις ότου βγει η δικαστική απόφαση, περίοδος που θα πρέπει να συντμηθεί δραστικά, αν θέλουμε την ουσιαστική στήριξη των εταιρειών και της οικονομίας.

 

SATO: Κάτι ανάλογο με την περίπτωση της Βαράγκης (μεταφορά δραστηριότητας σε νέο εταιρικό σχήμα, στο οποίο δεν θα μετέχει ο βασικός μέτοχος και η μειοψηφία θα χάσει το σύνολο της επένδυσής της, καθώς η εισηγμένη θα βαδίσει προς πτώχευση) δρομολογείται και στη Sato, αν προκύψει και σ’ αυτή την περίπτωση θετική έκβαση στη σχετική δικαστική υπόθεση.

Κάπως καλύτερα αναμένεται να εξελιχθούν τα πράγματα για τους μετόχους της Γ.Ε. Δημητρίου, καθώς σε περίπτωση δικαστικής έγκρισης του σχετικού αιτήματος, ο όμιλος Quest θα σώσει την εταιρεία, καλύπτοντας αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και αποκτώντας έως και το 95% αυτής, αν οι σημερινοί μέτοχοι δεν συμμετάσχουν στην έκδοση.

Στην περίπτωση λοιπόν της ΓΕΔ, οι μέτοχοι μειοψηφίας θα ανακτήσουν -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- ένα τμήμα τουλάχιστον των χρημάτων τους, πλην όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Quest θα θελήσει να επαναφέρει τη ΓΕΔ στο ταμπλό του ΧΑ (βλέπε σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr).

Αν τώρα κάποιος λάβει υπόψη του και τις εκτιμήσεις κύκλων της αγοράς ότι έχουμε μπροστά μας και άλλες εταιρείες που βαδίζουν προς διαγραφή από το ΧΑ (όπως π.χ. της Dionic -όπου δεν φαίνεται να υπάρχουν εξελίξεις στις σχέσεις εταιρείας και πιστωτών- και της MLS), τότε αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος ότι η εγχώρια κεφαλαιαγορά αποψιλώνεται και έχει ανάγκη από την είσοδο νέων και δυναμικά αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v