Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 30 2022

Παρασκήνιο από το ντιλ ΙΟΝ-Θεοδωρόπουλου για να μην… ξεχνιόμαστε - Οι διεκδικητές του πακέτου της Intertech

Παρασκήνιο από το ντιλ ΙΟΝ-Θεοδωρόπουλου για να μην… ξεχνιόμαστε - Οι διεκδικητές του πακέτου της Intertech

ΙΟΝ - EURO2DAY.GR: Η χθεσινή επίσημη ανακοίνωση για την εξαγορά του 45% της ΙΟΝ από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο (με option για τη μελλοντική απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού), την οποία είχε εγκαίρως προαναγγείλει κατ' αποκλειστικότητα το Euro2day.gr, αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας που με κόπο, χάρη στην επίλεκτη δημοσιογραφική του ομάδα, έχει χτίσει στα 20 χρόνια της λειτουργίας του.

Δεν ήταν τυχαίο ότι επιμείναμε στο ρεπορτάζ μας και ότι οι πληροφορίες μας αναπαράχθηκαν κατά κόρον, παρά την τότε «διάψευση» (καθυστερημένη και δειλή στις διατυπώσεις της), εκ μέρους της εταιρείας ΙΟΝ.

Ούτε είναι τυχαίο ότι δεν απαντάμε στις (πολύ σπάνιες ομολογουμένως) ανοίκειες επιθέσεις εναντίον μας.

Δεν υπάρχει λόγος. Απαντά για μας η… πραγματικότητα!

 

ΙΟΝ - ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Και τώρα που επιβεβαιώθηκε η είδηση για την ΙΟΝ, η στήλη αποκαλύπτει λίγο από το παρασκήνιο του επιχειρηματικού deal.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών -των μετόχων της σοκολατοβιομηχανίας και του Σπ. Θεοδωρόπουλου- κράτησαν μήνες. Η συμφωνία σφραγίστηκε αμέσως μετά τις εορτές των Χριστουγέννων.

Στη συνέχεια ο Σπύρος Θεοδωροπουλος πέρασε το κατώφλι μιας εκ των μεγάλων τραπεζών και συζήτησε με τα υψηλόβαθμα στελέχη της τη λήψη δανείου, παρουσιάζοντας όλο το business plan για την περαιτέρω ανάπτυξη της ΙΟΝ.

Οπως καταλαβαίνετε, οι συζητήσεις ήταν όχι απλά προχωρημένες, όταν έγραψε το Euro2day στις 14 Φεβρουαρίου, αλλά ουσιαστικά «τελειωμένες».

 

ΙΟΝ - ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ II. «Η συμφωνία με την ΙΟΝ δεν είναι απλώς μία ακόμη συμφωνία», δήλωσε χθες ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος για το big deal με τη σοκολατοβιομηχανία. Και δεν έχει άδικο.

Η ΙΟΝ αποτελεί ένα από τα πολύ λίγα εμβληματικά brand της χώρας. Μια εταιρεία που επί 92 χρόνια δεν υπέκυψε στις «Σειρήνες» διεθνών πολυεθνικών κολοσσών και κατάφερε να κρατήσει τα σκήπτρα του κλάδου παρά την ασφυκτική πίεση που δέχθηκε από παγκόσμια μεγαθήρια, μεταξύ των οποίων είναι και η Mondelez.

Αυτό το διαμάντι του στέμματος, το «Άγιο Δισκοπότηρο» για άλλους, αποκτά ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, έναν χρόνο μετά την πώληση της Chipita στη Mondelez έναντι 2 δισ. δολαρίων.

Για τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, η απόκτηση σε πρώτη φάση του 45% της ΙΟΝ, με option για την πλειοψηφία των μετοχών της, αποτελεί ίσως το πιο ισχυρό χαρτί για τις επόμενες επενδυτικές κινήσεις.

 

ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ: Οι συζητήσεις για την τελευταία «επίσημη» αξιολόγηση πριν την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας ξεκίνησαν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά ο ορίζοντας της ολοκλήρωσης της μεταμνημονιακής περιπέτειας δεν είναι καθαρός.

Παραμένει σε εκκρεμότητα η δόση του 2019, η οποία «μπήκε στον πάγο» τότε, λόγω εκλογών. Τώρα αναζητείται φόρμουλα καταβολής της εντός χρονοδιαγράμματος, με εμβόλιμη αξιολόγηση, ή εκτός χρονοδιαγράμματος, χωρίς να δίνεται όμως η εικόνα ότι κάτι έχει «στραβώσει» στην ελληνική οικονομία, αν η δόση πάει, για παράδειγμα, στο τέλος του έτους.

Απάντηση σαφής δεν υπάρχει ακόμα. Το μόνο δεδομένο είναι ότι στις 6 Απριλίου, αν δεν υπάρξουν ανατροπές και όλες οι εκκρεμότητες κλείσουν στις επαφές με τους επικεφαλής της άλλοτε φοβερής και τρομερής τρόικας, θα ανοίξει ο δρόμος για εκταμίευση 740 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

Μένουν όμως άλλα τόσα και πότε, με ποιο τρόπο και υπό ποιο καθεστώς θα δοθούν, δεν είναι ακόμα γνωστό.

 

INTERTECH: Ήταν προφανές από την πρώτη στιγμή ότι η Eurobank δεν είχε πρόθεση να διατηρήσει σε μακροπρόθεσμη βάση το 29% της Intertech που απέκτησε πέρυσι το καλοκαίρι από τον (προσφάτως εκλιπόντα) Δημήτρη Κοντομηνά.

Όπως πληροφορούμεθα, το πακέτο των μετοχών της εισηγμένης έχει βγει προς πώληση και φημολογείται ότι -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον μόνο ένας αλλά δύο υποψήφιοι αγοραστές.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι θεωρούν πως ο Κων/νος Αμοιρίδης (κατέχει γύρω στο 33% της εισηγμένης) θα είχε λόγους να διεκδικήσει την αγορά του πακέτου από τη Eurobank, αρκεί στη συνέχεια να ήταν διατεθειμένος να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση.

Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο ενδιαφερόμενο, εικάζεται πως πρόκειται για άλλη εισηγμένη εταιρεία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Ιntertech έχει καταφέρει την τελευταία διετία να διευρύνει την προϊοντική της γκάμα, να ανεβάσει τις πωλήσεις της και να περάσει σε κερδοφόρο αποτέλεσμα παρά την περυσινή δυσμενή συγκυρία.

Φέτος, καλείται να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως οι πληθωριστικές πιέσεις και τα προβλήματα που παρατηρούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v