Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 29 2022

Η τσιπούρα, οι τιμές και η παγίδα - Κεντρικός τραπεζίτης δηλώνει... Πανιώνιος - Συνεχίζεται η μάχη στα ΕΛΤΑ

Η τσιπούρα, οι τιμές και η παγίδα - Κεντρικός τραπεζίτης δηλώνει... Πανιώνιος - Συνεχίζεται η μάχη στα ΕΛΤΑ

ΕΛΤΑ: Αφού μοιράστηκαν οι συντάξεις χωρίς κανένα πρόβλημα, όπως είχε δεσμευτεί η διοίκηση της εταιρείας, συνεχίζεται η προσπάθεια για ανάταξη όλων των υπηρεσιών που τέθηκαν εκτός λειτουργίας μετά την κυβερνοεπίθεση που πραγματοποιήθηκε πριν εννέα ημέρες στον οργανισμό.

Όπως ακούει η στήλη, επόμενο μεγάλο στοίχημα αποτελούν τα δέματα εξωτερικού. Πηγές της εταιρείας υποστηρίζουν ότι το Σαββατοκύριακο υλοποιήθηκαν αρκετά τεστ χωρίς προβλήματα.

Οσο για τις ελληνικές εταιρείες, ελπίζουμε το πάθημα να γίνει… μάθημα.

 

ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ: Στο Φόρουμ των Δελφών θα βρεθούν φέτος ο Ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης Γκάμπριελ Μαχλούφ και ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Το πάνελ θα συμπληρώσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος διατηρεί φιλικούς δεσμούς με τον Ιρλανδό ομόλογό του. Εξάλλου ο Γκάμπριελ Μαχλούφ είναι γνωστός λάτρης της χώρας μας, καθώς έχει ελληνικές ρίζες και ακίνητο στη Νέα Σμύρνη. Μάλιστα, δηλώνει λάτρης του Πανιωνίου και δεν αφήνει καμία αμφιβολία περί τούτου καθώς το ξεκαθαρίζει στους φίλους του σε άπταιστα ελληνικά.

Όσο για τον τέως (Γάλλο) Ζαν Κλοντ Τρισέ, η τοποθέτησή του θα έχει ενδιαφέρον, αν σκεφτεί κανείς ότι ήταν εκείνος που διαχειρίστηκε από τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ελληνική οικονομική κρίση.

Από την κυβέρνηση Σαμαρά έως την κυβέρνηση Τσίπρα...

 

ΨΑΡΙΑ: Οι τιμές για το λαβράκι και την τσιπούρα συνεχίζουν να κινούνται πάνω από τα συνήθη επίπεδα της εποχής. Αυτές οι ισχυρές, εκτός εποχής, επιδόσεις αντανακλούν το νέο περιβάλλον της αγοράς, λένε στελέχη του κλάδου.

Μάλιστα, καθώς η τουριστική περίοδος αναμένεται βελτιωμένη φέτος, οι προοπτικές παραμένουν καλές, υποστηρίζει η GlobeFish, το παράρτημα του FAO που ασχολείται με την αλιεία.

Δεν είναι όμως το πέλαγος χωρίς… κύματα. Το αυξανόμενο κόστος των τροφών, λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, ασκεί πίεση στα περιθώρια κέρδους.

 

LEROY MERLIN: Πάντα κάποιοι φεύγουν και κάποιοι... μένουν και ψάχνουν την ευκαιρία. Στους δεύτερους φαίνεται πως ανήκει ο γαλλικός όμιλος λιανικής που σύμφωνα με τη The Telegraph θέλει να επεκτείνει τη θέση του στη ρωσική αγορά για να καλύψει το κενό που αφήνουν άλλες μάρκες μετά τη διακοπή της λειτουργίας τους στη χώρα.

Γίγαντες λιανικής όπως η H&M, τα Starbucks και η IKEA -ένας από τους ανταγωνιστές της εταιρείας- έχουν σταματήσει τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

Να σημειωθεί ότι η Leroy Merlin λειτουργεί 112 καταστήματα στη Ρωσία, ενώ η Decathlon, ομόσταβλη εταιρεία, περίπου 60 καταστήματα.

 

ΡΩΣΙΑ: Να ξανασκεφτούν προσεκτικά τις επενδύσεις τους σε media και marketing στη Ρωσία κάλεσε πρόσφατα η παγκόσμια ομοσπονδία διαφημιστικών εταιρειών WFA τα μέλη της. Ερευνα που έκανε, έδειξε ότι από τις 31 πολυεθνικές που απάντησαν (και αντιπροσωπεύουν διαφημιστική δαπάνη 43 δισ. δολ.), οι τρεις στις τέσσερις έχουν ανακατανείμει, μειώσει ή περικόψει τις διαφημιστικές τους δαπάνες στη χώρα.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στην εβδομάδα των marketer (Global Marketer Week), που θα γίνει για πρώτη φορά στην Αθήνα 5 έως 8 Απριλίου.

Οι γκουρού του παγκόσμιου marketing θα βρεθούν από κοντά μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

 

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ: Ισχυρή άμυνα συνεχίζουν να εμφανίζουν οι τραπεζικές καταθέσεις των νοικοκυριών, κόντρα στις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία.

Ειδικότερα, παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού και την αρνητική του επίπτωση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, η πτώση των καταθέσεων κατά το πρώτο φετινό δίμηνο περιορίστηκε λίγο, κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ (-420 εκατ. τον Ιανουάριο και -62 εκατ. το Φεβρουάριο). Και αυτό, παρά το ότι τα επιτόκια που προσφέρονται στους αποταμιευτές από τις τράπεζες είναι -και όπως δείχνουν τα πράγματα, θα παραμείνουν- στην πράξη μηδενικά.

Το γεγονός ωστόσο ότι από το τέλος του 2019 (προπανδημική περίοδος) έως και τον φετινό Φεβρουάριο, οι τραπεζικές καταθέσεις των νοικοκυριών έχουν αυξηθεί κατά περίπου 18 δισ. ευρώ, αποτελεί καλό «μαξιλάρι ασφαλείας» για μεγάλο αριθμό πολιτών, προκειμένου να μετριάσει τις επιπτώσεις που θα υποστεί από το τρέχον πληθωριστικό κύμα.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα θα προκύψει για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, που δεν είχαν καταθέσεις ούτε πριν το ξέσπασμα της πανδημίας αλλά ούτε και σήμερα…

Τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών

 

Ποσό

Μεταβολή

Δεκ. 2019

116,7

 

Δεκ. 2020

126,28

9,58

Δεκ. 2021

135,14

8,86

Ιαν. 2022

134,72

-0,42

Φεβ. 2022

134,66

-0,06

12/19 - 2/22

 

17,96

Τα ποσά σε δισ. ευρώ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v