Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 28 2022

Ποιο είναι το χαμηλότερο Ρ/E στην πληροφορική - Επενδύσεις από μπισκότα έως... ντομάτες - Τι έφερε κέρδη στη Χαϊδεμένος

Ποιο είναι το χαμηλότερο Ρ/E στην πληροφορική - Επενδύσεις από μπισκότα έως... ντομάτες - Τι έφερε κέρδη στη Χαϊδεμένος

ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ: Χρειάστηκε το έκτακτο κονδύλι των 917 χιλ. ευρώ (επιδότηση τόκων από το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ») προκειμένου η εταιρεία εκτυπώσεων να επιστρέψει το 2021 σε κερδοφόρο αποτέλεσμα (+225 χιλ. έναντι ζημίας 1,315 εκατ. το 2020).

Η εισηγμένη θέλει να πιστεύει σε μια τόνωση της αγοράς, προκειμένου να επιστρέψει και λειτουργικά σε κερδοφόρο πορεία.

Πάντως, διαθέτει υψηλή ακίνητη περιουσία και επιπλέον ο τίτλος διαπραγματεύεται στο ΧΑ περίπου 70% χαμηλότερα από τη λογιστική του αξία.

 

BYTE COMPUTERS: Ίσως να πρόκειται για τη μετοχή πληροφορικής με τον χαμηλότερο δείκτη P/E (15,9) και την υψηλότερη μερισματική απόδοση (3,2%), στον βαθμό που σήμερα η τακτική γενική συνέλευση ψηφίσει την πρόταση της διοίκησης για χρηματική διανομή 0,1 ευρώ ανά μετοχή.

Πρόκειται για περίπου τριπλάσιο ποσό σε σχέση με πέρυσι, παρότι αποφασίζεται να δοθεί μόνο το 50,7% των καθαρών κερδών της χρήσης 2021.

Στα «συν» της εισηγμένης και της μετοχής, η ύπαρξη στις 31/12/2021 θετικού καθαρού ταμείου (Net Cash) ύψους 3 εκατ. ευρώ.

 

ΒΙΟΛΑΝΤΑ: Στη δημιουργία νέας παραγωγής μονάδας μπισκότων προχωρά η βιομηχανία από τα Τρίκαλα. Η επένδυση, που εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο, αναφέρεται στη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής μπισκότων στη Λάρισα και είναι συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 1.965.000 ευρώ. 

Η εταιρεία που ξεκίνησε ως συνοικιακό αρτοποιείο από τα Τρίκαλα τζιράρει ετησίως πάνω από 21 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA της υπερβαίνουν τα 3,6 εκατ. ευρώ. 

 

DAMAVAND: Και από τα μπισκότα στις... ντομάτες και στη νέα επένδυση 2,5 εκατ. ευρώ της Damavand, που εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο για την επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας παραγωγής ντοματοπολτού. 

Η εταιρεία, κατά τη χρήση 2021-2022, παρέλαβε και επεξεργάστηκε όγκο τομάτας αυξημένο κατά 5% σε σχέση με τη χρήση 2020-2021. Όμως, η αύξηση του κόστους ενέργειας και παραγωγής ατμού εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντική επιβάρυνση τα φετινά αποτελέσματα. 

Ως αποτέλεσμα της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου και των διαταραχών που προκάλεσε η πανδημία στην εφοδιαστική αλυσίδα, η εταιρεία αντιμετώπισε από την έναρξη της νέας χρήσης μεγάλες αυξήσεις όχι μόνο στην ενέργεια αλλά και στα υλικά συσκευασίας και στις πρώτες ύλες. 

Ηδη έχει περάσει αυξήσεις στις τιμές πώλησης των προϊόντων της. Σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών της μεγεθών αναμένει αύξηση τζίρου αλλά και σημαντική μείωση του EBITDA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v