Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 26 2022

Εδωσαν τα χέρια Εθνική-Θεοδωρόπουλος-Τι μοιράζει φέτος σε δάνεια το Ταμείο Ανάκαμψης -Σφηνάκια για Wind, Υγεία

Εδωσαν τα χέρια Εθνική-Θεοδωρόπουλος-Τι μοιράζει φέτος σε δάνεια το Ταμείο Ανάκαμψης -Σφηνάκια για Wind, Υγεία

ΕΤΕ- ΣΠΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ. Σημαντική συμφωνία ακούγεται ότι έκλεισε η Τράπεζα με τον δραστήριο επιχειρηματία, η οποία αφορά στην χρηματοδότηση όλων των ως τώρα κινήσεων εξαγορών/συμμετοχών του.

Η Εθνική θα χρηματοδοτήσει μέρος του τιμήματος απόκτησης του 45% της ΙΟΝ μειοψηφικού ποσοστού στην Ελληνικοί Χυμοί, καθώς και την απόκτηση της ΕΔΕΣΜΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει συστήσει πρόσφατα εταιρεία συμμετοχών με την επωνυμία Bespoke SGA Holdings, κάτω από την οποία θα συγκεντρωθούν οι εξαγορές/συμμετοχές.

Η εταιρεία ξεκίνησε με μετοχικό κεφάλαιο 35 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται να καταβληθούν άλλα 105 εκατ. ευρώ σε μετρητά ως το τέλος του 2026, σε τέσσερις ετήσιες δόσεις (2023-24-25-26), ύψους 26,25 εκατ. ευρώ η κάθε μία.

Από το σύνολο των 140 εκατ. ευρώ, το 1,4 εκατ. (1%) καταβάλλεται από το φυσικό πρόσωπο και τα υπόλοιπα 138,6 εκατ. ευρώ (99%) από κυπριακή εταιρεία συμφερόντων Θεοδωρόπουλου.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ. Νέες εκταμιεύσεις δανείων της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ, αθροιστικά, αναμένεται να φέρει φέτος στις συστημικές τράπεζες το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), στο σκέλος ένταξης επενδυτικών σχεδίων σε χαμηλότοκα δάνεια (πόροι 13 δισ. ευρώ).

Το ύψος των επενδυτικών σχεδίων, που αναμένεται να εγκριθούν, θα είναι σαφώς μεγαλύτερο, καθώς οι τράπεζες θα δώσουν δάνεια που θα αντιστοιχούν συνήθως στο 30% της επένδυσης.

Τα υπόλοιπα θα είναι ο χαμηλότοκος δανεισμός του ΤΑΑ και ίδια συμμετοχή.

 

WIND: Το ποσό των 3,2 εκατ. ευρώ θα καταβάλει, ετησίως, στη Hellenic OpenFiber MAE η Wind για να έχει δικαίωμα χρήσης του δικτύου οπτικών ινών, που μέχρι προ μερικών μηνών ήταν περιουσιακά της στοιχεία.
Επιπρόσθετα, η HOF θα παρέχει στη Wind υπηρεσίες χονδρικής έναντι αμοιβής που για την πρώτη 15ετία εκτιμάται στο συνολικό ποσό των 262 εκατ. ευρώ.

Με «προίκα» τις παραπάνω συμβάσεις η HOF προωθεί επενδυτικό σχέδιο της τάξης των 200 εκατ. ευρώ για περαιτέρω ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών το οποίο αναμένεται να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

HHG: Νέο δανεισμό συνολικού ύψους -ως- 7 εκατ. ευρώ αντλεί η Hellenic Health Group, το SPV δηλαδή μέσω του οποίου η CVC Capital ελέγχει τον όμιλο Υγεία από συνδεδεμένα μέρη. Το ομολογιακό των 3 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από το Metropolitan (Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα).

Εν τω μεταξύ παραιτήθηκε ο Βασίλης Θεοχαράκης από πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. Τη θέση του προέδρου ανέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Σπυρίδης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Θεοχαράκης είχε αποεπενδυθεί από την Περσεύς (Metropolitan).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v