Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 27 2022

Οι ζημιές και οι ελπίδες για Inform Λύκος - Γιατί «κόβεται» το μέρισμα της Λούλης - Η Δρομέας και το μεταβλητό κόστος

Οι ζημιές και οι ελπίδες για Inform Λύκος - Γιατί «κόβεται» το μέρισμα της Λούλης - Η Δρομέας και το μεταβλητό κόστος

INFORM ΛΥΚΟΣ: Μπορεί να μη συγκαταλέγεται στις κλασικές εταιρείες πληροφορικής, ωστόσο η εταιρεία, μετά τον ριζικό ανασχεδιασμό των εργασιών της κατά τα τελευταία χρόνια, εντάσσεται αναμφίβολα στις επιχειρήσεις τεχνολογίας, καθώς δραστηριοποιείται σε λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, έντυπα ασφαλείας, τραπεζικά προϊόντα και λύσεις πληρωμών, ψηφιακή εκτύπωση και αποστολή.

Ως εταιρεία τεχνολογίας θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι έχει θετικές προοπτικές τα επόμενα χρόνια, με δεδομένο ότι αφενός η ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα είναι μεγάλη και αφετέρου προβλέπεται σειρά κοινοτικών κονδυλίων που μπορεί να χρηματοδοτήσει τέτοιου είδους εργασίες.

Με βάση ένα τέτοιο σενάριο, η ελληνική θυγατρική της Inform Λύκος θα μπορούσε να περάσει σε κερδοφόρο αποτέλεσμα αν όχι από φέτος, από τα επόμενα χρόνια, ενώ η παρουσία του ομίλου στη Ρουμανία θα συνεχίσει και θα βελτιώσει περαιτέρω την ήδη κερδοφόρο πορεία της (από το περσινό EBITDA των 7,23 εκατ., τα 5,59 εκατ. προήλθαν από τη Ρουμανία).

Αυτά, για έναν τεχνολογικό όμιλο που μπορεί το 2021 να σημείωσε μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας οριακά αρνητικό αποτέλεσμα (-35 χιλ. ευρώ), ωστόσο διαπραγματεύεται πολύ κοντά στη λογιστική του αξία (P/BV 1,07) και ανταμείβει εδώ και χρόνια με μερίσματα τους μετόχους του.

ΥΓ: Το νέο σύστημα ασφαλείας υψηλών απαιτήσεων που δημιούργησε πρόσφατα η μητρική εταιρεία της εισηγμένης (Austrian Cards) αναμένεται να βοηθήσει (έμμεσα) σημαντικά και την πορεία της ίδιας της Inform Λύκος.

 

ΔΡΟΜΕΑΣ: Η αύξηση των κερδών (από τις 751 χιλ. στο 1,044 εκατ. ευρώ) αλλά και η δημιουργία θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών που περιόρισαν τον καθαρό δανεισμό ήταν τα δύο βασικότερα στοιχεία των ετήσιων αποτελεσμάτων που δημοσίευσε χθες ο Δρομέας.

Μπορεί βέβαια οι δανειακές υποχρεώσεις της σερραϊκής βιομηχανίας επίπλων να παραμένουν «βαριές» (δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA στο 7), ωστόσο η εισηγμένη έχει εξασφαλίσει για τα επόμενα χρόνια πολύ σημαντικές ανεκτέλεστες συμβάσεις στο εξωτερικό -και συνεχίζει να διεκδικεί και άλλες- πέρα από τις προσδοκίες της για πωλήσεις εντός Ελλάδας.

Εξίσου σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι -σε γενικές γραμμές τουλάχιστον- όλες οι κλεισμένες δουλειές της προβλέπουν προσαρμοσμένα τιμήματα που προστατεύουν τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας απέναντι στο αυξημένο κόστος των πρώτων υλών, οπότε αφήνουν ανοιχτό το πεδίο για κερδοφόρα αποτελέσματα και κατά τα επόμενα χρόνια.

Με βάση το χθεσινό κλείσιμο του τίτλου, η μετοχή διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στο 11,6 και 57% χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία!

Μέρισμα ή/και επιστροφή κεφαλαίου δεν αναμένονται.

 

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛH: Μετά από χρόνια, η γνωστή εισηγμένη αλευροβιομηχανία δεν αναμένεται να προχωρήσει φέτος σε χρηματική διανομή προς τους μετόχους της.

Αυτό, όπως φαίνεται, δεν θα γίνει επειδή απουσιάζουν τα κέρδη (+1,19 εκατ. το 2021 έναντι +704 χιλ. ευρώ το 2020), αλλά εξαιτίας της μεγάλης ανόδου που έχει καταγράψει ο καθαρός δανεισμός του εισηγμένου ομίλου την τελευταία διετία.

Η ουσία είναι πως κατά την προαναφερθείσα περίοδο, οι Μύλοι Λούλη υποχρεώθηκαν (λόγω επενδύσεων και αύξησης τιμών πρώτων υλών) σε αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 9,9 εκατ. ευρώ (-4,8 εκατ. το 2020 και -5,1 εκατ. πέρυσι) ενώ επιπλέον έφυγαν από το ταμείο άλλα 2,05 εκατ., που πήγαν στις τσέπες των μετόχων (από 0,06 ευρώ ανά τίτλο, πέρυσι και πρόπερσι).

Η ουσία είναι πως ο καθαρός δανεισμός έχει πλέον σκαρφαλώσει στα 52,17 εκατ. ευρώ (καθαρό χρέος προς EBITDA στο 6,65), οι επενδύσεις θα συνεχιστούν και φέτος, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία περιέπλεξε ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην αγορά και τις τιμές του σιταριού.

Από την άλλη πλευρά, οι Μύλοι Λούλη αποτελούν τον leader της ελληνικής αγοράς, με τη μονάδα της Βουλγαρίας να αναπτύσσεται και να ωφελείται μετά την εξαγορά του εξοπλισμού των πρώην Μύλων Χατζηκρανιώτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v