Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 19 2022

Η Κεφαλαιαγορά, ο καθηγητής και οι… αποδόσεις για κλάματα - Το παράπονο του Σταϊκούρα - Σφηνάκια για Aegean, Sky Express

Η Κεφαλαιαγορά, ο καθηγητής και οι… αποδόσεις για κλάματα - Το παράπονο του Σταϊκούρα - Σφηνάκια για Aegean, Sky Express

ΒΙΟΡΥΛ: Έκτακτη γενική συνέλευση για την ιστορική εταιρεία, που στο παρελθόν το όνομά της «έπαιξε» ψηλά. Μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης η υποβολή αίτησης για έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από τη Eurobank.

Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1946 από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά Δρα Αλέξανδρο Σταυρόπουλο και δραστηριοποιείται στη βιομηχανία αρωμάτων και αρωμάτων για τα τρόφιμα τζιράρει ετησίως περί τα 27 εκατ. ευρώ, εμφανίζει κέρδη περί τα 250.000 ευρώ.

Δουλεύει με περιθώριο μικτού κέρδους 39%.

 

TRADE ESTATES: Υπαρκτό παραμένει το σενάριο εκχώρησης των μετοχών της Trade Estates (της ΑΕΕΑΠ που ίδρυσε ο όμιλος πέρυσι) πίσω στους μετόχους της Φουρλής, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες η διοίκηση του ομίλου στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου της τρέχουσας χρήσης.

Η τοποθέτηση έρχεται μόλις μία μέρα μετά τις δημόσιες δηλώσεις της διοίκησης του ομίλου για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή και δημόσια εγγραφή της εταιρείας, την οποία η Holding «δεν θέλει στο μέλλον να ενοποιεί».

Την ίδια στιγμή που το σενάριο του carve out επαναδιατυπώθηκε χθες, αναφέρθηκε πως προετοιμάζεται και ο φάκελος της δημόσιας προσφοράς.

Η στρατηγική μοιάζει πολύ μπερδεμένη

 

ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Ένα… παράπονο εξέφρασε χθες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων ο Χρήστος Σταϊκούρας, απευθυνόμενος στους ξενοδόχους και ακούγοντας νέα αιτήματα στήριξης από τον κλάδο λόγω Ουκρανίας και ανατιμήσεων.  

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών στην τοποθέτησή του, «προσπερνάμε εύκολα ή ξεχνάμε εύκολα τα μεγάλα», για να εστιάσει εν συνεχεία στα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην κατεύθυνση στήριξης των επιχειρήσεων.

Ανέφερε, μάλιστα, τα αιτήματα φορέων του ξενοδοχειακού κλάδου εν έτει 2019, σχετικά με τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Αιτήματα τα οποία έλειπαν από την ατζέντα της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης καθώς έγιναν κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

«Η κυβέρνηση είναι απολύτως συνεπής σε αυτά που είχε δεσμευτεί απέναντι στην επιχειρηματικότητα. Αυτή η κυβέρνηση είναι απολύτως συνεπής στο τι υποσχέθηκε προεκλογικά και στο τι έπραξε και πράττει μετεκλογικά σε πολύ δυσμενείς συγκυρίες, σε απανωτές και διαδοχικές κρίσεις», είπε ο Χρ. Σταϊκούρας και… υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους τις παρεμβάσεις που έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ: Την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 150.000 ευρώ επέβαλε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στον Παναγιώτη Διαμάντη, «για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 8 παρ. 1 του ν. 3606/2007, ως ίσχυε, λόγω παροχής επενδυτικών συμβουλών και διαχείρισης χαρτοφυλακίου χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη άδεια».

Πρόκειται για τον γνωστό καθηγητή χρηματοδοτικής διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου (ΑΣΟΕΕ), ο οποίος ελάμβανε χρήματα από σειρά επενδυτών, τα οποία φέρεται να τοποθετούσε σε ομόλογα εταιρειών του εξωτερικού.

Απ’ ό,τι φαίνεται, οι επιλογές του καθηγητή εκτός από παράτυπες (γι’ αυτό άλλωστε και το πρόστιμο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) ήταν και… απίστευτα ζημιογόνες, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι επενδυτές που τον εμπιστεύθηκαν «έμειναν στον άσο».

Το όλο θέμα έχει ακολουθήσει και τη δικαστική οδό ως προς το ποινικό του θέμα.

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Διαμάντης ενεπλάκη και σε ένα ακόμη γεγονός που απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη μέσα στο 2021. Πρόκειται για τη δικαστική διαμάχη που είχε με τον -επίσης καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου- Αναστάσιο Δράκο, η οποία έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό, όταν ο τελευταίος ξυλοκοπήθηκε μέσα στην ΑΣΟΕΕ κατά τη διάρκεια του μαθήματος από άτομα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου.

 

SKY EXPRESS: Σύντομα, ενδεχομένως σήμερα ή αύριο, επίκεινται ανακοινώσεις για την πολυσχιδή δραστηριότητα του ομίλου IOGR, του οποίου ηγείται ο Κρητικός επιχειρηματίας Γιάννης Γρύλος. Οι ανακοινώσεις θα αφορούν την παραλαβή αεροσκαφών Airbus, που θα ενισχύσουν περαιτέρω τον στόλο της αεροπορικής εταιρείας, η οποία έχει εντάξει στο θερινό της πρόγραμμα νέους προορισμούς, ενδυναμώνοντας σημαντικά το δίκτυο εξωτερικού και διευρύνοντας παράλληλα τη διασυνδεσιμότητα για το δίκτυο εσωτερικού.

Οι ανακοινώσεις, όμως, δεν θα περιοριστούν στα αεροσκάφη, καθώς αναμένονται -ενδεχομένως σε δεύτερο χρόνο- νέες συνεργασίες και διεύρυνση των δραστηριοτήτων της εταιρείας σε άλλους τομείς, μεταξύ των οποίων και αυτός της ενοικίασης αυτοκινήτων.

Όπως λένε, μάλιστα, ο Κρητικός επιχειρηματίας βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και δεδομένου ότι παραμένει συνεπής στις δεσμεύσεις του, αναμένονται πολλές εξελίξεις…

 

AEGEAN: Μιλώντας για αερομεταφορές, η Aegean από την πλευρά της προσθέτει ένα ακόμη δρομολόγιο και ένα νέο προορισμό στο θερινό πρόγραμμά της, αρχής γενομένης από τις 26 Ιουνίου.

Η εταιρεία θα επιχειρεί πλέον με 2 εβδομαδιαίες πτήσεις από την Αθήνα προς το αεροδρόμιο του Αϊντχόβεν, αυξάνοντας τους προορισμούς που εξυπηρετεί από και προς την Ολλανδία. Με την προσθήκη αυτή, η Αegean θα πετά πλέον σε περισσότερους από 140 προορισμούς σε 44 χώρες για το φετινό καλοκαίρι. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v