Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 26 2022

O κλιματικός νόμος βγάζει στα κάγκελα τις... ασφαλιστικές - Παίρνουν θέσεις στην ΕΛΤΟΝ - Η Quest και η κόπωση

O κλιματικός νόμος βγάζει στα κάγκελα τις... ασφαλιστικές - Παίρνουν θέσεις στην ΕΛΤΟΝ - Η Quest και η κόπωση

ΕΛΤΟΝ: Αρκετά θεσμικά χαρτοφυλάκια έχουν λάβει θέση στην εταιρεία. Έτσι, στο πλαίσιο της πρόσφατης τακτικής γενικής συνέλευσης της εισηγμένης, στο μετοχολόγιο ξεχώρισαν μεταξύ άλλων οι θέσεις των MetLife, Alpha Trust και Ευρωπαϊκής Πίστης.

Με βάση το μέρισμα του 0,1 ευρώ ανά μετοχή που αποφασίστηκε στην πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης, η μερισματική απόδοση υπερβαίνει το 5,5%.

 

QUEST: Εντυπωσιακά για ένα ακόμη τρίμηνο ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες ο εισηγμένος όμιλος, καθώς πωλήσεις και κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες σημείωσαν άνοδο.

Ωστόσο, λόγω και της «κόπωσης» που παρατηρείται στις εργασίες των ειδών πληροφορικής και των ταχυμεταφορών από τον Μάρτιο και μετά -λόγω της έντονης πληθωριστικής έξαρσης-, η εισηγμένη εκτιμά για το σύνολο της φετινής χρονιάς μια καθαρή κερδοφορία από συνεχιζόμενες δραστηριότητες κοντά στα περυσινά επίπεδα (γύρω στα 43 εκατ. ευρώ).

Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν από την τρέχουσα αποτίμηση του ΧΑ (545 εκατ.) αφαιρέσουμε το θετικό καθαρό ταμείο (46,7 εκατ. στις 31/3/2022), τότε πάμε σε ένα enterprise value κάτω των 500 εκατ. ευρώ, οπότε μιλάμε για δείκτες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Ίσως να μην είναι τυχαίο ότι η εισηγμένη προχωρεί σε αγορές ιδίων μετοχών.

 

ΔΗΜΟΣΙΟ: Γκρίνιες εκφράζονται από αρκετά στελέχη που επιλέχτηκαν σε θέσεις-κλειδιά στον λεγόμενο ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς διαπιστώνουν πως αυτοί έχουν μείνει στα… ψίχουλα παρά το σύνθετο αντικείμενο και τις μεγάλες ευθύνες που έχουν αναλάβει, ενώ κάποιοι άλλοι απολαμβάνουν πολλαπλάσιες αποδοχές.

Και εδώ που τα λέμε, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που… βγάζουν μάτια. Τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω.

Σαν να λέμε... golden boys δύο ταχυτήτων. 

 

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ: Η στήλη έχει αναφερθεί και στο παρελθόν για τις διαμαρτυρίες των ασφαλιστικών εταιρειών σχετικά με το άρθρο του νομοσχεδίου περί κλιματικής αλλαγής, όπου υποχρεωτικά θα καλύπτονται μόνο οι κατοικίες σε περιοχές «υψηλής τρωτότητας».

«Είναι σαν να προσφέρεις συμβόλαια ζωής μόνο σε… καρκινοπαθείς», σχολίασε παραστατικά στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να υποστηρίξει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, τα ασφάλιστρα θα είναι πολύ υψηλά και δυσβάστακτα.

Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμεί να επιβάλει την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των (πρώτων τουλάχιστον) κατοικιών.

Όχι μόνο γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλούσε (μικρο)πολιτικές αντιδράσεις («δώρα» στις ασφαλιστικές εταιρείες, «νέο χαράτσι» στα ακίνητα, κ.λπ.).

Αλλά και γιατί η τρέχουσα συγκυρία του υψηλού πληθωρισμού και της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου στην οποία έχουμε ήδη άτυπα εισέλθει, αποτρέπουν ένα τέτοιο εγχείρημα.

Οπότε, κλωτσάμε το μπαλάκι παραπέρα και η αντιμετώπιση ενός ακόμη σοβαρού ζητήματος (της κάλυψης των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών) μεταφέρεται ουσιαστικά στην επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v