Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 25 2022

Φυσικό αέριο: Τελικά έγινε του… Πούτιν *Tips από το call της ElvalΗalcor *E-shopping αλά Ιαπωνία!

Φυσικό αέριο: Τελικά έγινε του… Πούτιν *Tips από το call της ElvalΗalcor *E-shopping αλά Ιαπωνία!

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ: Στην τελική ευθεία φαίνεται πως οδεύει το σίριαλ για την πολυπόθητη εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, αφού, όπως πληροφορείται η στήλη, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός ο οποίος έχει πάρει επ’ ώμου το συγκεκριμένο εγχείρημα, αναμένεται να παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη Παρασκευή το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων.

Στόχος είναι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να κατατεθεί το σχετικό σχέδιο νόμου στη Βουλή, έτσι ώστε να συζητηθεί και να ψηφιστεί άμεσα στην ολομέλεια. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, κατά το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ισχυροποιήθηκε έτι περαιτέρω η δέσμευση της DFC για τη συμμετοχή της στο project εξυγίανσης…

 

ALCHIMICA: Μια ακόμα βιομηχανία επενδύει στον τουρισμό. Η εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των χημικών προϊόντων με δυο εργοστάσια στο Βαθύ Αυλίδας και το Αιγάλεω, ετοιμάζει 5άστερο ξενοδοχείο στην Αίγινα.

Το ξενοδοχείο της βιομηχανίας, που τζιράρει περί τα 43 εκατ. ευρώ και εμφάνισε το 2020 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) καθαρά κέρδη 6,7 εκατ. ευρώ, είναι δυναμικότητας 32 δωματίων (70 κλινών).

Η επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ

 

ΡΩΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Προς το παρόν, θα συνεχίσει να ρέει προς την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, που, θέλοντας και μη, δέχτηκαν τον τρόπο πληρωμής που προβλέπει το διάταγμα Πούτιν. Ήταν μια εξέλιξη για την οποία είχε προϊδεάσει το Euro2day.gr, παρότι Ευρωπαίοι πολιτικοί παράγοντες (μεταξύ αυτών στην αρχή κι ο Έλληνας αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας), έσπευσαν να εκτεθούν μιλώντας για εκβιασμό της Ρωσίας που «δεν θα περάσει», αλλά και για παράβαση των κυρώσεων. Με «πρώτες και καλύτερες», την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Εσθονή επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

Τελικά, με εξαίρεση 2-3 χώρες (που θα αγοράζουν φυσικό αέριο από τις άλλες χώρες της Ευρώπης), έγινε ως φαίνεται το «χατίρι» του Πούτιν. Ο οποίος βέβαια, για να τα λέμε όλα, έβαλε εξαρχής και κάμποσο νερό στο κρασί του διατάγματός του, μετά από επαφές που είχε στο τέλος Μαρτίου, με τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ντράγκι (που τους έκαιγε πάρα πολύ το θέμα).

Κι έτσι μας προέκυψε ο σύνθετος τρόπος πληρωμής σε ευρώ που γίνονται ρούβλια μέσα από δύο ειδικούς λογαριασμούς στην Gazprombank, αντί της απευθείας πληρωμής σε ρούβλια.

Κι αφού, όπως προκύπτει, το «κομπρεμί» είχε γίνει σε τόσο υψηλό επίπεδο μεταξύ των προαναφερθέντων, έμεινε η Κομισιόν για ένα διάστημα να αλλάζει γνώμη κάθε 2-3 μέρες για το αν παραβιάζονται ή όχι οι κυρώσεις (με απώλειες βεβαίως για το κύρος της, αλλά ποιος τα κοιτάζει πια αυτά στην εποχή μας), ώσπου να συμβεί το… αναπόφευκτο.

Εξού και το θέμα έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Μπροστά στη ζημία που θα προξενούσε μια απότομη διακοπή του ρωσικού αερίου, όλα τα υπόλοιπα πέρασαν (υπογείως) σε δεύτερη μοίρα.

 

ELVALHALCOR: Αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία προέκυψαν από το conference call προς τους αναλυτές, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

• Ο όμιλος έχει «κλειδώσει» από το περυσινό φθινόπωρο για ολόκληρο το 2022 τιμή ρεύματος που προφανώς είναι σαφώς χαμηλότερη από την τρέχουσα. Το γεγονός αυτός συντελεί στην τόσο υψηλή φετινή κερδοφορία, όσο η διεθνής ζήτηση για τα προϊόντα της εισηγμένης παραμένει ισχυρή. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις για την επόμενη χρονιά θα διεξαχθούν κατά το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

• Επιβεβαιώνοντας το χθεσινό δημοσίευμα του Euro2day.gr, η διοίκηση τόνισε ότι μετά την εκτίναξη της ζήτησης κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, κατά την περίοδο Απριλίου-Μαΐου η αγορά δείχνει σημεία εξομάλυνσης, ωστόσο παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα. Επίσης, γύρω στο 36% του συνολικού δανεισμού του Ομίλου έχει -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- «κλειδωμένο» επιτόκιο για τα επόμενα χρόνια και το υπόλοιπο επιβαρύνεται με κυμαινόμενο επιτόκιο.

• Το μεγάλο ύψος των αποθεμάτων (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέγεθος του δανεισμού) της 31ης Μαρτίου οφείλεται πέρα από την εκτίναξη των τιμών των μετάλλων και σε δύο άλλους παράγοντες. Πρώτον, ο όμιλος έχει προμηθευτεί μεγάλα αποθέματα αλουμινίου προκειμένου να αποφύγει πιθανά προβλήματα ελλείψεων προερχόμενα από την εφοδιαστική αλυσίδα. Και δεύτερον, επειδή έχει αυξηθεί η παραγωγή προϊόντων χαλκού, καθώς μια μονάδα παραγωγής θα μπει σε συντήρηση κάπου μέσα στο καλοκαίρι.

• Η μονάδα αλουμινίου των Οινοφύτων λειτουργεί σχεδόν σε καθεστώς πλήρους παραγωγικής δυναμικότητας, ωστόσο σύντομα το capacity του συγκεκριμένου εργοστασίου θα αυξηθεί λόγω των επενδύσεων που υλοποιούνται.

• Το σχετικά χαμηλό μέρισμα (0,03 ευρώ ανά μετοχή) σε σχέση με το ύψος των κερδών οφείλεται στην προτεραιότητα του ομίλου να υλοποιήσει επενδύσεις και να ενδυναμώσει περαιτέρω τις προοπτικές των αποτελεσμάτων, καθώς και στην ανάγκη ισχυροποίησης του ισολογισμού, σε μια περίοδο όπου απαιτείται υψηλότερο κεφάλαιο κίνησης.

 

ΙΑΠΩΝΙΑ: Σε άλλο επίπεδο πάει το ηλεκτρονικό εμπόριο τροφίμων η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Η Ιαπωνική Υπηρεσία για τις Υποθέσεις των Καταναλωτών CAA έκρινε πως η παροχή πληροφοριών για την ημερομηνία λήξης στο διαδίκτυο, όταν γίνεται η αγορά, δεν είναι εξίσου πρακτική για τον καταναλωτή όπως όταν τη διαβάζει στη συσκευασία κατά την αγορά σε φυσικό κατάστημα. Αλλωστε μεσολαβεί και χρόνος από τη στιγμή της παραγγελίας μέχρι να φτάσει αυτή στον πελάτη.

Ετσι, επιβάλλει μέτρα. Για παράδειγμα, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα οι εταιρείες πρέπει να δώσουν στους καταναλωτές εγγυήσεις ότι τα προϊόντα που πωλούνται θα είναι σε καλή κατάσταση για κατανάλωση για συγκεκριμένο αριθμό ημερών από την ημερομηνία παράδοσης.

Οι εταιρείες μπορεί να το γνωστοποιούν αυτό μέσω ενός μοντέλου υπόδειξης του τύπου «Ημερομηνία άφιξης + x αριθμός ημερών = εγγυημένα φρέσκα» ή με επισήμανση ότι «θα παραδίδουμε μόνο προϊόντα που μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο από x ημέρες».

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Η επιτροπή Codex Alimentarius του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων, που θεσπίζει διεθνή πρότυπα για τα τρόφιμα, συζητά τη διαμόρφωση προτύπων σε ό,τι αφορά την πώληση τροφίμων μέσω διαδικτύου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v