Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 24 2022

Η μάχη Premia για το Skyline και η… επιστροφή στο θρανίο - Fourlis: Η μετοχή και τα παράδοξα - Μοιράζει χρήμα ο αναπτυξιακός

Η μάχη Premia για το Skyline και η… επιστροφή στο θρανίο - Fourlis: Η μετοχή και τα παράδοξα - Μοιράζει χρήμα ο αναπτυξιακός

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένει η αγορά αλλά και οι ξένοι fund managers τα αποτελέσματα του πρώτου 3μήνου των ελληνικών τραπεζών. Πήραν βέβαια μια γεύση από την Tράπεζα Πειραιώς που ανακοίνωσε πρώτη προ δεκαημέρου τα αποτελέσματά της, ωστόσο η εικόνα θα είναι ολοκληρωμένη στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας. Αύριο Τετάρτη, μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης, θα ανακοινώσει αποτελέσματα η Eurobank, την Πέμπτη η Alpha Bank και την Παρασκευή η Εθνική Τράπεζα.

Οι ξένοι αναμένεται να εστιάσουν τις ερωτήσεις τους στην κερδοφορία αλλά και στις συνέπειες της παρατεταμένης πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία.

Το τελευταίο ζήτημα αρχίζει να αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον καθώς φαίνεται να έχει επηρεάσει αρνητικά την πολυπόθητη πιστωτική επέκταση, ενώ ακόμη δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις για τις παρενέργειες στην αποπληρωμή των δανείων.

 

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Ελλάδα δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα, είναι και πρωτογενή παραγωγή. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη βιομηχανία επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδου και γεωργικών προϊόντων ΔΕΑΣ, που τζιράρει πάνω από 50 εκατ. ευρώ και εμφανίζει κέρδη πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη βιομηχανία ετοιμάζεται να φτιάξει ένα νέο εργοστάσιο, όχι στις Καλύβες Χαλκιδικής που είναι η έδρα της, αλλά στη Σίνδο. Η επένδυση που είναι επιλέξιμου κόστους 4,784 εκατ. ευρώ και αντίστοιχου ενισχυόμενου κόστους, εντάχθηκε πρόσφατα στον Αναπτυξιακό Νόμο.

 

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ: Και μιας και η στήλη θυμήθηκε τη θάλασσα και επειδή Ελλάδα δεν είναι μόνο η Μύκονος και η Σαντορίνη, έντονη κινητικότητα για νέες ξενοδοχειακές μονάδες υπάρχει και στην Πελοπόννησο. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ενέκρινε πριν από λίγες ημέρες την υπαγωγή νέων τουριστικών επενδύσεων στον Αναπτυξιακό.

Δύο ξενοδοχεία πρόκειται να χτιστούν στη Μάνη και ένα στο Γύθειο.

 

PREMIA PROPERTIES: Κινητικότητα σε δύο τουλάχιστον μέτωπα παρατηρείται στην εταιρεία, η οποία ανακοίνωσε χθες τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο φετινό τρίμηνο.

Μια χαρακτηριστική εξέλιξη είναι η διεκδίκηση του project ακινήτων Skyline της Alpha Bank, καθώς η εισηγμένη εταιρεία μετέχει με 25% στο ένα από τρία σχήματα (σε συνεργασία με τις Dimand 51% και EBRD 24%) που θα διεκδικήσουν τη δουλειά συμμετέχοντας στον σχετικό διαγωνισμό.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την απόκτηση ενός ακόμη κτιρίου «κοινωνικού χαρακτήρα». Πρόκειται για ακίνητο που στεγάζει τις δραστηριότητες πολύ γνωστού ιδιωτικού σχολείου με υγιή χρηματοοικονομικά χαρακτηριστικά.

Στον βαθμό που οι σχετικές διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε συμφωνία, η Premia Properties θα αποκτήσει το ακίνητο, το οποίο στη συνέχεια θα εκμισθώσει μέσω μακροπρόθεσμης διάρκειας συμβολαίου στο γνωστό ιδιωτικό σχολείο.

ΥΓ1: Λόγω και των κερδοφόρων αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, η τιμή της μετοχής διαπραγματεύεται πλέον με discount έναντι της λογιστικής της αξίας (118 έναντι 128 εκατ. ευρώ), σε αντίθεση με την περυσινή ΑΜΚ που είχε γίνει με premium.

ΥΓ2: Τα ακίνητα της εισηγμένης έχουν εκμισθωθεί με μέσο σταθμισμένο μικτό yield 7,7%, όταν η εταιρεία δανείζεται σήμερα με μέσο επιτόκιο 2,8% και όταν για το 60% του δανεισμού της το επιτόκιο είναι «κλειδωμένο» για πέντε χρόνια μέσω του εταιρικού ομολόγου.

 

FOURLIS: Μπορεί τα αποτελέσματα του -χαμηλής εποχικότητας- πρώτου τριμήνου να μην ενθουσίασαν… ούτε καν τη διοίκηση του ομίλου Fourlis και η μετοχή στο ταμπλό του ΧΑ να βρίσκεται σαφώς χαμηλότερα από το υψηλό του Ιανουαρίου, πλην όμως υπάρχουν παράγοντες της αγοράς που θεωρούν ως χρηματιστηριακή υπερβολή ο όμιλος να διαπραγματεύεται πλέον κάτω από τη λογιστική του αξία, όσο και αν υπάρχουν προκλήσεις που χαρακτηρίζουν φέτος την εγχώρια αγορά επίπλου (πληθωριστικές πιέσεις, υποχώρηση καταναλωτικής εμπιστοσύνης, προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, κ.λπ.).

Πρώτα απ’ όλα, υποστηρίζουν πως η εισηγμένη έχει ουσιαστικά βρει λύση για τον τρόπο εισαγωγής της θυγατρικής της Trade Estate ΑΕΕΑΠ στο ΧΑ. Έτσι, δεν θα αργήσει να διατεθεί κάτι παραπάνω από το 10% σε στρατηγικό επενδυτή (και μάλιστα όχι κάτω από τη λογιστική αξία), ενώ η απαιτούμενη μετοχική διασπορά θα προκύψει από έναν συνδυασμό μικρής δημόσιας εγγραφής και περιορισμένου carve out (τμήμα του ποσοστού που κατέχει η Fourlis στην Trade Estates θα μεταβιβαστεί στους μετόχους της Fourlis). Στην ουσία, η Trade Estates θα συνεχίσει απρόσκοπτα την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της ως ΑΕΕΑΠ, προσφέροντας όχι μόνο θετικές αποδόσεις στην εισηγμένη αλλά και συνέργειες στο εμπορικό κομμάτι του ομίλου.

Σε ό,τι δε αφορά το μέτωπο των επίπλων, η διοίκηση της Fourlis τόνισε χαρακτηριστικά ότι η εταιρεία επωμίζεται ήδη σημαντικό ποσό λειτουργικών εξόδων, καθώς έχει ήδη προετοιμαστεί και επενδύσει προκειμένου στο μέλλον να μπορεί να εξυπηρετήσει σαφώς υψηλότερο όγκο εργασιών (π.χ. αύξηση επιφανειών λιανικής πώλησης, logistics, ηλεκτρονικό εμπόριο).

«Η εγχώρια αγορά των επίπλων κινείται εδώ και χρόνια πολύ πιο κάτω απ’ ό,τι θα δικαιολογούσε το τρέχον επίπεδο του ΑΕΠ της χώρας και πιστεύουμε ότι αυτό, με την πάροδο του χρόνου, θα αλλάξει. Ήδη τα έπιπλα των περισσότερων νοικοκυριών είναι πολύ παλαιά», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από τη διοίκηση.

Έτσι, όταν η ζήτηση αρχίσει να ανακάμπτει, τότε θα δούμε τα κέρδη της δραστηριότητας των επίπλων να ανεβαίνουν με υψηλότερους ρυθμούς, υποστηρίζεται από χρηματιστηριακούς τίτλους.

ΥΓ1: Πληροφορούμεθα ότι δεν θα αργήσουν να ανακοινωθούν κινήσεις που θα περιορίσουν το λειτουργικό κόστος του ομίλου, χωρίς να επηρεάζουν αρνητικά τον όγκο των εργασιών του.

ΥΓ2: Θετικές οι προσδοκίες τόσο του τομέα των αθλητικών ειδών της Intersport όσο και των δρομολογούμενων νέων εργασιών.

ΥΓ3: Ο όμιλος έχει ήδη «κλειδώσει» από τώρα το επιτόκιο του 50% των δανείων του για τα επόμενα έξι χρόνια, με ό,τι σημαίνει αυτό για το επιτοκιακό του ρίσκο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v