Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 27 2022

Το νέο σχέδιο της Alpha για τα NPEs - Αρωμα από παλιό ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ - Ο ΕΝΦΙΑ και η καθοδήγηση στους βουλευτές της ΝΔ

Το νέο σχέδιο της Alpha για τα NPEs - Αρωμα από παλιό ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ - Ο ΕΝΦΙΑ και η καθοδήγηση στους βουλευτές της ΝΔ

ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ: Στην εκπνοή της προθεσμίας για την εισαγωγή των μετοχών της στο ΧΑ βρίσκεται η ΑΕΕΑΠ της οικογένειας Ευμορφίδη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα αποφανθεί επί του ενημερωτικού δελτίου που έχει καταθέσει η εταιρεία, η οποία στο «νήμα» έχει αποφασίσει να προβεί τόσο σε private placement των μετοχών της σε ιδιώτες επενδυτές όσο και σε δημόσια εγγραφή. Απομένει σήμερα να γνωστοποιηθεί, αφενός, η έγκριση και αφετέρου, το σχήμα εισόδου στο ΧΑ.

Σε δεύτερο χρόνο, η αγορά αναμένει την επενδυτική στρατηγική της εταιρείας.

 

ALPHA BANK: Στο 7% ως το τέλος της φετινής χρονιάς και στο 3% ως το τέλος του 2024 προβλέπεται να υποχωρήσει το NPE ratio του ομίλου Alpha, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο σχέδιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE plan), που κατέθεσε η τράπεζα στον SSM στις 31 Μαρτίου.

Το επικαιροποιηµένο σχέδιο στοχεύει να ρίξει το απόθεμα των NPEs σε 1,4 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2024 (NPE ratio 3%) μέσω περαιτέρω πωλήσεων/τιτλοποιήσεων και οργανικών δράσεων.

Οι πωλήσεις και τιτλοποιήσεις θα διενεργηθούν κατά κύριο λόγο φέτος. Όπως έγραψε το Euro2day.gr, φέτος θα τρέξει η τιτλοποίηση «Solar», η οποία αφορά στην πώληση χαρτοφυλακίων µη εξυπηρετούµενων δανείων των τεσσάρων συστηµικών τραπεζών καθώς και πωλήσεις επιλεγμένων ναυτιλιακών και επιχειρηµατικών απαιτήσεων, δανείων χρηµατοδοτικών µισθώσεων (leasing) και απαιτήσεων λιανικής χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικής αξίας προ αποµειώσεων 1,2 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα σχημάτισε στο πρώτο τρίμηνο πρόσθετες προβλέψεις 57 εκατ. ευρώ για κάποια από τα παραπάνω προς πώληση στοιχεία και εκτιμά ότι το υπόλοιπο της επίπτωσης από τον υπολογισμό των αναμενόμενων ζημιών πιστωτικού κινδύνου, με βάση τις εκτιμώμενες τιμές πώλησης, θα ανέλθει σε περίπου 200 εκατ. ευρώ.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Οι παλιές καραβάνες στην πολιτική και στα παρασκήνιά της έχουν συνδέσει τον τίτλο «Εκτελεστικό Γραφείο» με το παλιό ΠΑΣΟΚ. Κυρίως, με την εποχή του ιδρυτή του: κάθε φορά (αραιά…) που συνεδρίαζε το εν λόγω όργανο, το ενδιαφέρον και… ο τρόμος αφορούσε στο τι θα πει ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ποια είδηση θα βγάλει, ποιους κεραυνούς θα πετάξει και πόσα πολιτικο-δημοσιογραφικά νυχτέρια θα ακολουθούσαν για τη διαχείρισή τους.

Τώρα ο τίτλος αναβιώνει. Όχι από τη Χ. Τρικούπη, αλλά… από τον Αλέξη Τσίπρα. Για πρώτη φορά, το μικρό πλην αποφασιστικό όργανο που θα «τρέχει» την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα λέγεται, πλέον, «Εκτελεστικό Γραφείο» και θα αναδειχθεί από την Πολιτική Γραμματεία η οποία, με τη σειρά της, θα εκλεγεί την Κυριακή (πλην απροόπτου) από τη νεοεκλεγείσα Κεντρική Επιτροπή.

Τη σύνθεση του θα αποφασίσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας: πέραν του ιδίου, των δύο γραμματέων κόμματος - κοινοβουλευτικής ομάδας και του εκπροσώπου Τύπου, θα μετέχουν άλλα τρία έως πέντε στελέχη της απόλυτου εμπιστοσύνης του, καθώς οι πληροφορίες θέλουν το «συριζαϊκό» Εκτελεστικό Γραφείο να μην έχει πάνω από εννέα μέλη συνολικά.

Για τους «πασοκογενείς» του κόμματος, το νέο όργανο θα ξυπνήσει μνήμες και ίσως τους κάνει να νιώσουν ακόμα πιο οικεία στη νέα στέγη τους. Οι «παλιοί» θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα εποχή που άνοιξε μετά το συνέδριο και την απευθείας εκλογή της ηγεσίας από τα μέλη.

Και πολιτική και οργανωτική η προσαρμογή…

 

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΔ: Ο μειωμένος ΕΝΦΙΑ για τους περισσότερους πολίτες θα πρέπει να προβληθεί επικοινωνιακά, σκέφτηκαν στην κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό κινητοποιούν τους «γαλάζιους» βουλευτές. Όπως μαθαίνουμε, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μπούγας απέστειλε προς τα μέλη αυτής τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών με τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που έχουν καταβληθεί ανά έτος, ανά Περιφέρεια και ανά νομό την τελευταία τετραετία.

Τα συνόδευε και η σχετική επιστολή, με την οποία τους προτρέπει για την ενημέρωση των πολιτών και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των εν λόγω στοιχείων.

«Μέσα στην τρικυμία της ακρίβειας και των υψηλών λογαριασμών, είναι -αν μη τι άλλο- ένα βάλσαμο», σχολίαζε σχετικά βουλευτής του λεκανοπεδίου της Αττικής, στην προσπάθεια αναζήτησης θετικών αφηγημάτων στον δημόσιο διάλογο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v