Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 20 2022

Η ακτοπλοϊκή διχοτόμηση του Αιγαίου - Entersoft: H νέα υπόσχεση του CEO - Χρυσάφι από Cosmote στον ΟΤΕ

Η ακτοπλοϊκή διχοτόμηση του Αιγαίου - Entersoft: H νέα υπόσχεση του CEO - Χρυσάφι από Cosmote στον ΟΤΕ

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Την ώρα που αρκετές εισηγμένες εταιρείες έχουν εκφράσει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τη δυσφορία τους για τον ισχύοντα από το 2021 νόμο περί Εταιρικής Διακυβέρνησης (μιλούν για γραφειοκρατία, κόστος και γενικότερα ένα μοντέλο φτιαγμένο για μεγαλύτερου μεγέθους εταιρείες από τις περισσότερες ελληνικές), υπάρχουν και άλλες που δημόσια υποστηρίζουν τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου.

«Ο νόμος περί Εταιρικής Διακυβέρνησης μας βοήθησε και μας έδωσε αξία», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Μοτοδυναμικής Σωτήρης Χατζίκος, ενώ ο πρόεδρος της Π. Πετρόπουλος Μιχάλης Οικονομάκης σημειώνει με ικανοποίηση ότι η εταιρεία του τηρεί σήμερα όλες τις οδηγίες που προβλέπονται από τον σχετικό νόμο (4706).

Όσο για τη Fourlis, το… έχει τερματίσει. Από τα εννέα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου, τα πέντε είναι ανεξάρτητα (νομική υποχρέωση μόνο για τρία) και τα τέσσερα γυναίκες (υποχρέωση για δύο).

Πέραν αυτών, η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου ανέθεσε σε εξειδικευμένη ανεξάρτητη εταιρεία την εύρεση ικανών μη εκτελεστικών μελών!

 

B&F ΑΒΕΕ: Το Δ.Σ. της εταιρείας αποφάσισε τη μερική διάσπαση του κλάδου επενδυτικών ακινήτων και την εισφορά του σε νέα εταιρεία, οι μετοχές της οποίας θα διατεθούν δωρεάν και pro rata στους μετόχους της B&F ΑΒΕΕ.

Δηλαδή, στην οικογένεια Μπιθαρά, τέσσερα μέλη της οποίας ελέγχουν το 99,47% του μετοχικού της κεφαλαίου.

 

ENTERSOFT: Τον Μάρτιο του 2020, όταν η εταιρεία μετατασσόταν από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Αντώνης Κοτζαμανίδης είχε δηλώσει πως «στόχος μας μέσα στην επόμενη τριετία είναι να ανήκουμε στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης». Κάτι που υλοποιήθηκε πολύ πριν εκπνεύσει η τριετία.

Ο CEO της εισηγμένης, μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση για τα είκοσι χρόνια της Entersoft, αναφέρθηκε σε έναν ακόμη στόχο: Να υπερδιπλασιαστούν τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Τόνισε επίσης και τις προοπτικές που υπάρχουν στην αγορά της Ρουμανίας, όπου μετά και τη φετινή εξαγορά, η Entersoft συγκαταλέγεται πλέον στις 3-4 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου στη χώρα.

«Στόχος μας στη Ρουμανία είναι να κάνουμε ό,τι κάναμε και στην Ελλάδα», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

 

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ-ΚΟΣΤΟΣ: Αισθητά διαφοροποιημένη, ανάλογα με τον γεωγραφικό προορισμό, ήταν η επιβατηγός κίνηση του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος για την ακτοπλοΐα.

Η κίνηση προς τις Κυκλάδες και τα υπόλοιπα κοντινά στον Πειραιά νησιά άγγιξε σχεδόν τα επίπεδα του αντίστοιχου τριημέρου του 2019. Αντίθετα, πτώση κατά 32%, σε σχέση με το 2019, καταγράφηκε στην κίνηση προς Κρήτη και Β.Α Αιγαίο. Όσο μεγαλύτερη η απόσταση τόσο πιο τσιμπημένο το κόστος, λόγω καυσίμου (και δολαρίου). Βλέπουμε πρακτικά κάτι σαν… διχοτόμηση του Αιγαίου.

Υ.Γ.: Η παραπάνω διαφοροποίηση έχει σημασία, αν αποτελεί προάγγελο για την καλοκαιρινή σεζόν, καθώς Κρήτη και Β.Α Αιγαίο υποδέχονται, παραδοσιακά, μεγάλο τμήμα της εγχώριας τουριστικής κίνησης.

 

OTE-COSMOTE: Μέρισμα 250 εκατ. ευρώ θα λάβει από την Cosmote ο ΟΤE από το αδιανέμητο υπόλοιπο κερδών εις νέον.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία διετία η Cosmote έχει αποδώσει στον ΟΤΕ 480 εκατ. ευρώ από κέρδη προηγούμενων χρήσεων. Αν συνυπολογιστούν και τα 250 εκατ. ευρώ της φετινής διανομής, η μεταφορά ρευστότητας από την Cosmote στον ΟΤE φθάνει στα 730 εκατ. ευρώ.

Ρευστότητα που πηγαίνει για αποπληρωμή δανεισμού και ανταμοιβή μετόχων, μέσω buyback και μερισμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v